https://www.theepochtimes.com/bright/healthy-frugal-lentils-with-a-french-accent-5852351
Μικρές αλλά ισχυρές, οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών όπως σίδηρος, φολικό οξύ, μαγνήσιο και κάλιο. Είναι επίσης οικονομικές. Οι μαύρες φακές είναι μικροσκοπικές και συχνά αναφέρονται ως φακές beluga λόγω της ομοιότητάς τους με το χαβιάρι. Σε αντίθεση με τις πράσινες, καφέ και κόκκινες φακές, οι μαύρες φακές παραμένουν σφιχτές όταν μαγειρεύονται, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για σαλάτες.
Αυτή η πολύχρωμη σαλάτα με μαύρες φακές είναι πλούσια και φυλλώδης. Είναι εμπνευσμένη από τη σαλάτα lyonnaise, μια παραδοσιακή γαλλική σαλάτα με κατσαρό λάχανο, μπέικον, κρουτόν και ένα μελάτο αυγό. Αυτά αναμειγνύονται με μαύρες φακές, και ενισχύονται από ελαφρώς μαριναρισμένα κρεμμυδάκια και μία βινεγκρέτ με μουστάρδα ντιζόν. Μην παραλείψετε να τηγανίσετε το μπέικον πριν το βάλετε στη σαλάτα μέχρι να λιώσει το λίπος του και να αρχίσει να γίνεται τραγανό.
Σαλάτα με μαύρες φακές, μουστάρδα ντιζόν και ανάμεικτα λαχανικά
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 1 φλιτζάνι μαύρες φακές, πλυμένες (περίπου 2 1/2 φλιτζάνια μαγειρεμένες φακές)
- 2 κλωνάρια θυμαριού
- 1 φύλλο δάφνης
- Χοντρό αλάτι
- 3 μικρά κρεμμυδάκια (τύπου στιφάδου)
- Ξύδι κόκκινου κρασιού
- 1 έως 2 στενά καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 4 φλιτζάνια ανάμεικτα χόρτα κομμένα σε μπουκιές, όπως κατσαρό λάχανο, κέηλ, ρόκα, φρέσκο κολίανδρο, βασιλικό
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για τη βινεγκρέτ
- 3 κ.σ. ξύδι κόκκινου κρασιού
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
- 1/4 κ.γλ. χοντρό αλάτι, κατά βούληση
- 1/4 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ξεπλύνετε και κοσκινίστε τις φακές για να αφαιρέσετε τυχόν μικρά πετραδάκια.
Βάλτε τις φακές, το θυμάρι και το δάφνη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με νερό περίπου 3,5 εκατοστά. Αφήστε να βράσουνσε δυνατή φωτιά. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και καλύψτε μερικώς την κατσαρόλα. Σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, χωρίς να χάσουν το σχήμα τους, περίπου 25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες, στραγγίξτε τις και μεταφέρετέ τις σε ένα μπολ. Αλατίστε ελαφρά. Αφήστε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Ενώ οι φακές μαγειρεύονται, κόψτε τα κρεμμύδια κατά μήκος στη μέση και τεμαχίστε τα σε λεπτές φέτες. Βάλτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε αρκετό κόκκινο ξύδι, ώστε να τα καλύψει. Αφήστε τα να σταθούν για τουλάχιστον 20 λεπτά, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές.
Χτυπήστε το ξύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι σε ένα μικρό μπολ. Μπορείτε να στραγγίξετε το κόκκινο ξίδι από τα κρεμμύδια και να το χρησιμοποιήσετε για το ντρέσινγκ, αν θέλετε. Προσθέστε το λάδι σε σταθερή ροή, χτυπώντας για να γαλακτωματοποιηθεί.
Ανακατέψτε τις φακές με μία κουταλιά της σούπας βινεγκρέτ. Προσθέστε τα καρότα, τα χόρτα και τον μαϊντανό στις φακές. Ραντίστε με επιπλέον σάλτσα (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας) και ανακατέψτε απαλά για να αναμειχθούν τα υλικά.
Καλή σας όρεξη!
Της Lynda Balslev