Ουάσιγκτον — Μερικά από τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου Τζ. Φ. Κέννεντυ περιέχουν σημαντικές ελλείψεις πληροφοριών, ενώ ορισμένα λείπουν εντελώς από τα αρχεία, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της Epoch Times, που εξέτασε χιλιάδες έγγραφα από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ.
Συνολικά 80.000 έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 19 Μαρτίου, βάσει εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο. Ωστόσο, οι περικοπές και οι εξαιρέσεις περιορίζουν την πλήρη διαφάνεια της δημοσιοποίησης.
Ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε τα ερωτήματα σχετικά με τα αρχεία στην Εθνική Διοίκηση Αρχείων και Εγγράφων (National Archives and Records Administration – NARA), εκπρόσωποι της οποίας διαβεβαίωσαν ότι η πλήρης αποκάλυψη των εγγράφων αποτελεί προτεραιότητα. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανέφερε στην Epoch Times ότι σε ευθυγράμμιση με τη δέσμευση του Τραμπ για μέγιστη διαφάνεια, τα Εθνικά Αρχεία ξεκίνησαν διαδικασία αναθεώρησης των εγγράφων με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποδέσμευση.
Ορισμένοι ιστορικοί αναζητούν ατράνταχτες αποδείξεις μέσα στο πλήθος των αρχείων, αλλά οι διαγραφές προκαλούν περισσότερα ερωτήματα, αποκαλύπτοντας μία μυστικότητα που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα.
Λογοκριμένα έγγραφα
Η Epoch Times διαπίστωσε ότι κιβώτια στα Εθνικά Αρχεία περιέχουν χιλιάδες έγγραφα που εξακολουθούν να είναι λογοκριμένα, με ορισμένα να φέρουν την ένδειξη «sanitized» (όρος που σημαίνει ‘απολύμανση’, αλλά και ‘λογοκρισία’ και ‘ευπρεπισμός’ , τον οποίο χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών αναφερόμενες σε διαγραφές τμημάτων των κειμένων πριν από τη δημοσιοποίηση.
Τα έγγραφα που είναι διαθέσιμα προς εξέταση στα αρχεία είναι εκείνα που δεν έχουν ακόμη ψηφιοποιηθεί ή δημοσιευθεί στο διαδίκτυο. Πολλά εξ αυτών φέρουν εκτεταμένες διαγραφές με μαύρο μαρκαδόρο, κενά σημεία όπου το κείμενο έχει αφαιρεθεί, ενώ τουλάχιστον σε μία περίπτωση, τμήματα σελίδων έχουν καλυφθεί με κολλητική ταινία και χαρτί.

Όταν εντοπίζονται τέτοιες περικοπές, οι αρχειονόμοι ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία που διαχειρίζεται τον φάκελο, με στόχο να διατεθούν καθαρές εκδοχές των εγγράφων στους ερευνητές, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχείων. Οι περικοπές αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων σελίδων από τα αρχεία του Ράσσελ Χολμς, αρχειονόμου της CIA και ιστορικού της δολοφονίας του Κέννεντυ.
Ορισμένα έγγραφα, αν και έχουν αποχαρακτηριστεί, είναι πρακτικά δυσανάγνωστα λόγω της ποιότητας της σάρωσης ή της κακής κατάστασης των πρωτοτύπων.
Νέα στοιχεία
Ανάμεσα στα πλήρως αναγνώσιμα έγγραφα που εντόπισε η Epoch Times περιλαμβάνονται μαρτυρίες που δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, καθώς και χιλιάδες αρχεία σχετικά με επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφοριών, παρακολουθήσεις και έρευνες.
Μεταξύ των πιο σημαντικών ντοκουμέντων που ήρθαν στο φως είναι το πλήρως αποχαρακτηρισμένο, 72 σελίδων, αντίγραφο της κατάθεσης του επικεφαλής αντικατασκοπείας Τζέημς Άνγκλετον στην Επιτροπή Τσερτς της Γερουσίας, όπου περιγράφει μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών.
Άλλα έγγραφα αφορούν επιχειρήσεις που είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση ξένων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της Κούβας, καθώς και προσπάθειες παρακολούθησης κομμουνιστικών καθεστώτων παγκοσμίως.
Εξαιρέσεις και αποκλεισμοί αρχείων
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχείων, ορισμένες σειρές εγγράφων, όπως εκείνες της Αναθεωρητικής Επιτροπής Αρχείων Δολοφονιών (Assassination Records Review Board – ARRB), εξαιρέθηκαν από το διάταγμα του Τραμπ. Η επιτροπή αυτή, μεταξύ 1994 και 1998, ερεύνησε τις δολοφονίες των Κέννεντυ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Ρόμπερτ Κέννεντυ, καθώς και την ταξινόμηση και αποχαρακτηρισμό σχετικών εγγράφων.
Η εξαίρεση αυτών των αρχείων σημαίνει ότι λείπουν σημαντικά εσωτερικά έγγραφα, αναφορές και συνεντεύξεις, συμπεριλαμβανομένων 19 διαγραφών στην κατάθεση του Άνγκλετον το 1978, καθώς και άλλων δυνητικά αποκαλυπτικών στοιχείων.

Ορισμένα έγγραφα δεν καταχωρήθηκαν στα αρχεία, καθώς η επιτροπή έκρινε ότι «δεν θεωρούνται σχετικά». Άλλα περιλαμβάνουν μερικώς λογοκριμένες αναφορές για την παρακολούθηση του Λη Χάρβεϋ Όσβαλντ πριν από τη δολοφονία του Κέννεντυ.
Κατόπιν αιτήματος της Epoch Times για διευκρινίσεις από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη μη ταξινόμηση ορισμένων εγγράφων, η διοίκηση επικοινώνησε με τα αρχεία στις 25 Μαρτίου. Ως αποτέλεσμα, κάποια αρχεία της επιτροπής αναμένεται να αποδεσμευτούν σύντομα.
Κατεστραμμένα έγγραφα
Τα νεοδημοσιευμένα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης αναφορές της CIA και του FBI για την καταστροφή άγνωστου αριθμού αρχείων.
Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, η καταστροφή επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες πτυχές της έρευνας, όπως αρχεία που αφορούσαν δραστηριότητες του Όσβαλντ πριν από τη δολοφονία, διατμηματική επικοινωνία και ενέργειες βασικών αξιωματούχων.
Ορισμένα έγγραφα σχετικά με τον Άνγκλετον διαγράφηκαν εξ ολοκλήρου, ενώ σύμφωνα με υπομνήματα της CIA, καταστράφηκαν ταχυδρομικά αρχεία και σελίδες απόρρητων εγγράφων.

Η απώλεια αυτών των αρχείων στερεί από τους ιστορικούς τη δυνατότητα να ανασυνθέσουν πλήρως το παζλ των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών πληροφοριών πριν και μετά τη δολοφονία του Κέννεντυ.
Η υπόθεση της δολοφονίας του προέδρου στις 22 Νοεμβρίου 1963, στο Ντάλλας, συνεχίζει να τροφοδοτεί εικασίες για τα γεγονότα της ημέρας, τους πιθανούς δράστες και τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή.
Διλήμματα αποχαρακτηρισμού
Η δημοσιοποίηση των εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Τζον Φ. Κέννεντυ είχε διαταχθεί για πρώτη φορά με τον Νόμο περί συλλογής αρχείων δολοφονίας του προέδρου Τζ. Φ. Κέννεντυ του 1992. Ο νόμος προέβλεπε τη συγκέντρωση όλων των σχετικών εγγράφων σε ένα ενιαίο αρχείο, με στόχο τον πλήρη αποχαρακτηρισμό τους εντός 25 ετών από την ψήφισή του.
Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από το Κογκρέσο λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας JFK του Όλιβερ Στόουν, η οποία αμφισβητούσε το επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν, σύμφωνα με το οποίο ο Λη Χάρβεϋ Όσβαλντ έδρασε μόνος του. Η πίεση της κοινής γνώμης για αποκάλυψη των αρχείων αυξήθηκε σημαντικά μετά την προβολή της ταινίας.
Ωστόσο, η διαδικασία δημοσιοποίησης των εγγράφων παρεμποδίστηκε από καθυστερήσεις και εξαιρέσεις, κυρίως σε ζητήματα που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια και τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών.
Παρόλο που ο νόμος του 1992 όριζε ως τελική ημερομηνία αποκάλυψης την 26η Οκτωβρίου 2017, υπήρχαν εξαιρέσεις για την αποφυγή «διακριτής βλάβης στην άμυνα, τις επιχειρήσεις πληροφοριών, την επιβολή του νόμου ή τις διεθνείς σχέσεις», εφόσον η εν λόγω βλάβη ήταν «τόσο σοβαρή που υπερίσχυε του δημόσιου συμφέροντος για διαφάνεια».
Επιπλέον, μπορούσε να δοθεί αναβολή εάν η δημοσιοποίηση εγγράφων αποκάλυπτε σύγχρονες μεθόδους συλλογής πληροφοριών ή τα ονόματα και τις ταυτότητες εμπιστευτικών πληροφοριοδοτών, εφόσον αυτό θα συνιστούσε «σημαντικό κίνδυνο βλάβης για το συγκεκριμένο άτομο» ή θα αποτελούσε «σοβαρή παραβίαση της προσωπικής του ζωής».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τη δημοσιοποίηση εγγράφων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου του 1992, αλλά αποδέχθηκε τις εισηγήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για τη διατήρηση του απορρήτου ορισμένων αρχείων λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.
Αργότερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για την αποκάλυψη μέρους των εγγράφων, παρατείνοντας παράλληλα τις καθυστερήσεις και επιτρέποντας τη διατήρηση διαβαθμίσεων σε συγκεκριμένα έγγραφα.
Αφότου ανέλαβε εκ νέου την προεδρία, ο Τραμπ διέταξε την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Κέννεντυ, επισημαίνοντας ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον να αποκαλυφθούν άμεσα όλα τα σχετικά αρχεία.
Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, η CIA δεν είχε απαντήσει στο αίτημα της Epoch Times για κάποιο σχόλιο.
Του Travis Gillmore