Σάββατο, 01 Νοέ, 2025
(77 Studio/Shutterstock)

Με τη δύναμη της κολοκύθας

Εκτός από τη νοστιμιά που προσφέρει στα πιάτα μας, η κολοκύθα ενισχύει την υγεία μας σε πολλά επίπεδα

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε λειτουργικά και θρεπτικά συστατικά, και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Τόσο η επιστημονική έρευνα όσο και η παραδοσιακή ιατρική έχουν δείξει ότι η κολοκύθα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, ρυθμιστική δράση στο σάκχαρο του αίματος. Ακόμη, ρίχνει τη χοληστερόλη και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Πλέον των ανωτέρω, αρκετοί επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής ανέφεραν, σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα The Epoch Times, ότι η κολοκύθα προστατεύει τα μάτια, προλαμβάνει τα γαστρικά έλκη και τις παθήσεις του προστάτη, ανακουφίζει από τη ζέστη και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Επιπλέον, μοιράστηκαν αρκετές απλές και εύχρηστες συνταγές με κολοκύθα.

Τονώνοντας το ανοσοποιητικό

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως βιταμίνες Α, C και E, καθώς και μέταλλα όπως ψευδάργυρος, σίδηρος και σελήνιο. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων, ενώ η βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η βιταμίνη Ε ενισχύει τις ανοσολογικές αντιδράσεις και μειώνει τις φλεγμονές. Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, ο σίδηρος υποστηρίζει τη μεταφορά οξυγόνου και το σελήνιο ρυθμίζει τις ανοσολογικές αντιδράσεις μέσω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Εκτός από αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα, η κολοκύθα περιέχει πολυσακχαρίτες, οι οποίοι συμβάλλουν στη ρύθμιση των ανοσολογικών λειτουργιών. Αυτοί οι σύνθετοι υδατάνθρακες υποστηρίζουν τα ανοσοκύτταρα, όπως τα μακροφάγα, βελτιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται στις λοιμώξεις. Ρυθμίζουν επίσης τις φλεγμονώδεις οδούς, εξασφαλίζοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ανταποκρίνεται αποτελεσματικά χωρίς υπερβολική αντίδραση.

Η κολοκύθα περιέχει επίσης βιοδραστικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, τερπενοειδή και καροτενοειδή. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιιική και αντιβακτηριακή δράση, ενώ τα τερπενοειδή ρυθμίζουν τη φλεγμονή. Τα καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της β-καροτίνης, προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη, ενισχύοντας περαιτέρω την ανοσοποιητική λειτουργία. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά και οι ενώσεις συνεργάζονται για να ενισχύσουν τις άμυνες του οργανισμού.

Ρυθμίζοντας το σάκχαρο

Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή πολυσακχαριτών, οι οποίοι έχουν αξιοσημείωτη υπογλυκαιμική δράση, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτοί οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί για άτομα με διαβήτη ή για όσους διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Ρυθμίζοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η κολοκύθα βοηθά στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με τη χρόνια υπεργλυκαιμία, όπως βλάβες στον αμφιβληστροειδή, στα νεύρα και στα νεφρά. Αυτό την καθιστά πολύτιμη για τη στήριξη της συνολικής μεταβολικής υγείας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στην κολοκύθα βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της υψηλής γλυκόζης στο αίμα, ρυθμίζοντας βασικές μεταβολικές οδούς. Σε μελέτες με διαβητικά ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι οι πολυσακχαρίτες της κολοκύθας επηρεάζουν τους δείκτες οξειδωτικού στρες και το μεταβολισμό των λιπιδίων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι ενώσεις δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευαίσθητο στη ρύθμιση της γλυκόζης.

Η θετική επίδραση που έχει η κολοκύθα στο σάκχαρο υποστηρίζεται περαιτέρω από την επίδραση που έχει στο οξειδωτικό στρες, ένα πρόβλημα κοινό σε άτομα με διαβήτη. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και τους ιστούς, οδηγώντας σε επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη. Εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνοντας τη μεταβολική λειτουργία, η κολοκύθα βοηθά στην άμβλυνση αυτής της βλάβης.

Ο ρόλος της στην υγεία του προστάτη

Ο γιατρός της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής Χου Νάιγουεν δήλωσε σε συνέντευξή του στην Epoch Times ότι σχεδόν όλοι οι άνδρες επηρεάζονται από τη διόγκωση του προστάτη. Για παράδειγμα, η ούρηση μπορεί να διαρκεί περισσότερο ή μπορεί να υπάρχει συχνή ανάγκη ούρησης. Το πρόβλημα είναι χειρότερο τη νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο.

Εκτός από τη φυσιολογική γήρανση, οι άνθρωποι που σκέφτονται συχνά το σεξ μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπείς στη διόγκωση του προστάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο προστάτης διεγείρεται συνεχώς από τέτοιες σκέψεις. Επομένως, μια ισορροπημένη στάση απέναντι στα σεξουαλικά ζητήματα είναι αναγκαία.

Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας και των σπόρων της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διόγκωσης του προστάτη. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι σπόροι κολοκύθας έχουν αντιπολλαπλασιαστική δράση στα κύτταρα του προστάτη.

Ο Χου προτείνει να καταναλώνετε μαγειρεμένους σπόρους κολοκύθας ως σνακ. Αν δεν σας αρέσει να τους τρώτε απευθείας, αλέστε τους σε σκόνη και προσθέστε τους σε γάλα ή ζεστό νερό.

Ένας σύμμαχος για την απώλεια βάρους

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε πηκτίνη και πολυσακχαρίτες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πηκτίνη της κολοκύθας επιβραδύνει την πέψη του αμύλου, ενώ οι πολυσακχαρίτες της κολοκύθας βελτιώνουν την εντερική χλωρίδα και υποστηρίζουν τον έλεγχο του βάρους.

Επιπλέον, οι διαιτητικές ίνες της κολοκύθας προάγουν την εντερική περισταλτική λειτουργία – τις υγιείς μυϊκές συσπάσεις που μετακινούν τα τρόφιμα μέσω του πεπτικού σωλήνα – και βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Η κολοκύθα είναι ένα καλό σνακ για άτομα που συχνά χάνουν τα τακτικά γεύματα, καθώς βοηθά στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού.

Ο απλούστερος τρόπος για να φάτε κολοκύθα με στόχο την απώλεια βάρους είναι να την μαγειρέψετε στον ατμό. Κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια και μαγειρέψτε την στον ατμό σε μια χύτρα ρυζιού ή τοποθετήστε τα κομμάτια πάνω από το ρύζι για να φτιάξετε κολοκυθόπιτα.

(StefanCelMare/Shutterstock)

 

Υγεία των ματιών

Σύμφωνα με τον Χου, τα καροτενοειδή που περιέχει η κολοκύθα συμβάλλουν στην υγεία των ματιών και στην πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων. Μελέτη έδειξε ότι τα καροτενοειδή απορροφούν το ορατό φως, προστατεύουν από τη χημική βλάβη που προκαλεί η έκθεση στο φως, εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Όπως τόνισε, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται κλινικές για οφθαλμολογικά προβλήματα –έφηβοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι. Η μακροχρόνια χρήση οθόνης είναι πολύ συχνά η αιτία που οδηγεί σε απώλεια όρασης και υπερβολική λιπαρότητα των ματιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και καταρράκτης.

Πρόληψη γαστρικού έλκους

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική υποστηρίζει ότι η κολοκύθα ρυθμίζει τη λειτουργία του σπλήνα και του στομάχου. Ομοίως, σύγχρονες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο από σπόρους κολοκύθας συμβάλλει στη βελτίωση των γαστρικών ελκών που προκαλούνται από το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο ιβουπροφαίνη.

Ο Χου παρατήρησε ότι πολλοί υπάλληλοι γραφείου αναπτύσσουν γαστρικά έλκη και έλκη του δωδεκαδακτύλου ήδη από νεαρή ηλικία λόγω των ακανόνιστων γευμάτων και ωραρίων ύπνου. Αυτά τα έλκη μπορούν να υποτροπιάσουν και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της διάτρησης του στομάχου.

Συνιστά σε άτομα με ήπια γαστρικά έλκη να τρώνε περισσότερη κολοκύθα για να επιταχύνουν την επούλωση των πληγών του στομάχου, να προστατεύσουν τον γαστρεντερικό βλεννογόνο, να διεγείρουν την έκκριση της χολής και να προάγουν την πέψη.

Ο χυλός από κολοκύθα και κεχρί είναι ιδανικός σε αυτές τις περιπτώσεις.

How to Make Pumpkin Purée From Scratch
(Evgrafova Svetlana/Shutterstock)

 

Καταπολεμώντας την κατάθλιψη

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ο πλέον συνηθισμένος τρόπος που προτείνεται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα κολοκύθας μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε αρουραίους που εκτέθηκαν σε χρόνιο απρόβλεπτο ήπιο στρες, σε βαθμό συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα της φλουοξετίνης, ενός κοινού αντικαταθλιπτικού.

Ο Δρ Γιανγκ Τζινγκντουάν, διευθύνων σύμβουλος του Northern Medical Center στη Νέα Υόρκη και ειδικός στη νευρολογική ιατρική, δήλωσε στην Epoch Times ότι ο ψευδάργυρος που περιέχεται στην κολοκύθα κατέχει σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα. «Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, στη μετάδοση των νευρικών σημάτων και στη λειτουργική ρύθμιση των υποδοχέων των νευροδιαβιβαστών», σημείωσε. «Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές επηρεάζουν άμεσα τη ρύθμιση των συναισθημάτων, την αντοχή στο στρες, τη μνήμη, την προσοχή, την ικανότητα μάθησης, την κινητοποίηση και την εκτέλεση».

Σημείωσε δε ότι πολλοί ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με ψυχικές ασθένειες έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Δεδομένου ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει ψευδάργυρο, πρέπει να λαμβάνεται από τα τρόφιμα ή από συμπληρώματα διατροφής. Το να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ κολοκύθας το πρωί μπορεί να σας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει τη συγκέντρωσή σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όπως είπε, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

(nblx/Shutterstock)
(nblx/Shutterstock)

 

Αποτοξινωτικές και δροσιστικές ιδιότητες

Ο Γου Γκουομπίν, διευθυντής της κλινικής κινεζικής ιατρικής Xinyitang στην Ταϊβάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Epoch Times ότι η καλοκαιρινή ζέστη μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, απώλεια όρεξης και κόπωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζέστη και η υγρασία ανοίγουν τους πόρους του δέρματος, αυξάνοντας την εφίδρωση. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε κρύα τρόφιμα, τα οποία αποδυναμώνουν τον σπλήνα και το στομάχι.

Για όσους ιδρώνουν πολύ, ο Γου συνιστά πεπόνια και κολοκύθες. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα πεπόνια θεωρούνται δροσιστικά τρόφιμα που βοηθούν στην εξισορρόπηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος. Θεωρείται επίσης ότι εξαλείφουν την «υγρασία», δηλαδή την υπερβολική υγρασία στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε αργή πέψη και κατακράτηση υγρών. Πιστεύεται ακόμη ότι τα πεπόνια αποτοξινώνουν το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα, των ούρων και των περιττωμάτων.

Για να δροσίσετε τον οργανισμό σας και να τονώσετε την πέψη, καταναλώστε μια απλή κολοκυθόσουπα, που θα ετοιμάσετε χωρίς να προσθέσετε άλλα υλικά.

Ο Τσεν Σινχόνγκ, γιατρός παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στο Taiwan Xingfu Hanyitang, δήλωσε στην Epoch Times ότι η κολοκύθα είναι ένα εύπεπτο τρόφιμο συστατικό, ιδανικό για άτομα με αδύναμο γαστρεντερικό σύστημα ή για όσους αναρρώνουν από ασθένεια. Ωστόσο, τα άτομα που είναι επιρρεπή σε οξέωση ή φούσκωμα πρέπει να τρώνε κολοκύθα με μέτρο για να μην επιβαρύνουν το στομάχι τους.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γάλα σόγιας με κολοκύθα

Το γάλα σόγιας με κολοκύθα είναι ένα ζεστό, θρεπτικό ρόφημα που συνδυάζει την απαλή γλυκύτητα της κολοκύθας με την απαλή πλούσια γεύση του γάλακτος σόγιας.

Συστατικά

  • 150 γρ. κολοκύθα
  • 600 ml γάλα σόγιας

Παρασκευή

Κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια και μαγειρέψτε τη στον ατμό μέχρι να μαλακώσει. Λιώστε τη.

Ζεστάνετε το γάλα σόγιας και ανακατέψτε το με τη λιωμένη κολοκύθα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές ρόφημα. Πιείτε το ζεστό.

* * * * *

Χυλός κολοκύθας με κεχρί

Ο χυλός κολοκύθας με κεχρί είναι ένα καταπραϋντικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πιάτο, ιδανικό για όσους έχουν θέματα με το πεπτικό σύστημα.

Συστατικά

  • 200 γραμμάρια κολοκύθα
  • 50 γραμμάρια κεχρί

Παρασκευή

Κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια, ξεπλύνετε το κεχρί και προσθέστε και τα δύο σε νερό που βράζει.
Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσουν.

* * * * *

Καφές κολοκύθας

Ο καφές κολοκύθας είναι ένα τονωτικό ρόφημα που συνδυάζει ζεστά μπαχαρικά και γήινη γλυκύτητα.

Συστατικά

  • 10 γρ. πουρές κολοκύθας
  • 180 ml γάλα
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 50 ml μαύρος καφές
  • Μια πρέζα κανέλα σε σκόνη

Παρασκευή

Ζεστάνετε τον καφέ και ανακατέψτε τον με τον πουρέ κολοκύθας και το γάλα για 20-30 δευτερόλεπτα.

Προσθέστε σιρόπι σφενδάμου και κανέλα για γεύση. Για τα παιδιά, παραλείψτε τον καφέ.

* * * * *

Κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα είναι ένα ελαφρύ, ζεστό πιάτο που βοηθά στην ψύξη του σώματος και στη χώνεψη.

Συστατικά

  • 1 μεσαία κολοκύθα (καθαρισμένη, χωρίς σπόρους και κομμένη σε κομμάτια)
  • 4 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό λαχανικών για επιπλέον γεύση)
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Παρασκευή

Βάλτε το νερό (ή τον ζωμό) μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, στη φωτιά. Όταν βράσει, ρίξτε τα κομμάτια της κολοκύθας και χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε για 20 έως 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

Βγάλτε τα κομμάτια από το νερό και με ένα γουδοχέρ, πηρούνι ή μπλέντερ, πολτοποιήστε τα. Ύστερα, ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει η σούπα ομοιογενής.

Συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα πέντε λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Προσθέστε αλάτι και σερβίρετε τη σούπα ζεστή.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε