Η τεχνητή νοημοσύνη ενέχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποιεί ο επικεφαλής ρυθμιστής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο Μάικλ Σ. Μπαρ [Michael S. Barr], αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την Εποπτεία, δήλωσε στο Εθνικό Συνέδριο της Εθνικής Συμμαχίας Δίκαιης Στέγασης 2023 στις 18 Ιουλίου ότι οι υποβαθμισμένες κοινότητες θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη στέγαση, επειδή η τεχνολογία ΤΝ, όπως η μηχανική μάθηση, θα μπορούσε να διασφαλίσει την παροχή προσιτής πίστωσης σε «ανθρώπους που διαφορετικά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν».
Ταυτόχρονα, ο κος Μπαρ ανησυχεί ότι θα θέσει και προκλήσεις «παραβιάζοντας τους νόμους περί δίκαιου δανεισμού και διαιωνίζοντας τις ίδιες ανισότητες που μπορούν δυνητικά να καταπολεμήσουν».
«Η χρήση της μηχανικής μάθησης ή άλλης τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαιωνίσει ή ακόμη και να ενισχύσει την προκατάληψη ή τις ανακρίβειες που ενυπάρχουν στα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του συστήματος ή να κάνει εσφαλμένες προβλέψεις εάν το σύνολο των δεδομένων είναι ελλιπές ή μη αντιπροσωπευτικό», δήλωσε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις. «Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι τα σημεία δεδομένων που χρησιμοποιούνται να συσχετίζονται με μια προστατευόμενη κατηγορία και να μην έχουν επαρκή σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα.»
Ο κος Μπαρ ανέφερε την πιθανότητα «ψηφιακής αναξιοκρατίας», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία των μειονοτήτων να επωφεληθούν από πιστωτικές ή στεγαστικές ευκαιρίες. Ομοίως, υπάρχει και η απειλή της «αντίστροφης περιφρούρησης», η οποία θα μπορούσε να ωθήσει δαπανηρά ή κατώτερα χρηματοπιστωτικά προϊόντα στις μειονοτικές κοινότητες.
«Καθώς οι τράπεζες τώρα αρχίζουν να υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η εποπτεία μας συμβαδίζει», πρόσθεσε.
Φέτος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενίσχυσε την αξιολόγησή της για την τεχνητή νοημοσύνη εν μέσω της σημαντικής αύξησης της επέκτασης και της επικράτησής της.
Τον Απρίλιο, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Κρίστοφερ Γουόλερ αποκάλυψε ότι η κεντρική τράπεζα έχει «τακτικές συζητήσεις» με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει ο οργανισμός σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
«Το αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να κάνουν χρήση δημιουργικών γλωσσικών μοντέλων θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Γουόλερ στο Cryptocurrency and the Future of Global Finance (Κρυπτονομίσματα και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας) στη Σαρασότα της Φλόριντα. «Η τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση της αποδοτικότητας στις διαδικασίες ανάπτυξης λογισμικού των τραπεζών ή να έχει εφαρμογές στην εξυπηρέτηση πελατών ή μπορεί να φανεί χρήσιμη με κάποιον τρόπο που δεν έχουμε προβλέψει ακόμη».
Κατά την πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική προς το Κογκρέσο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προσπαθεί να συμβαδίσει με την επιταχυνόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα και εποπτεία.
Κανονισμοί της SEC για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιδεινώσει την «χρηματοπιστωτική ευπάθεια”, λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) Γκάρι Γκένσλερ.
Σύμφωνα με τον κο Γκένσλερ, ο χρηματιστηριακός εποπτικός φορέας αναπτύσσει κανονισμούς για τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα και οι συμβουλές ωφελούν τους επενδυτές.
Μιλώντας στο National Press Club στις 17 Ιουλίου, ο κος Γκένσλερ σημείωσε ότι οραματίζεται ότι οι ρυθμιστικές προσπάθειες της SEC θα αποτρέψουν τις συγκρούσεις συμφερόντων και θα θωρακίσουν τις δόλιες και παραπλανητικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
«Για την SEC, η πρόκληση εδώ είναι να προωθήσει ανταγωνιστικές, αποτελεσματικές αγορές μπροστά από αυτό που θα μπορούσε να είναι κυρίαρχα στρώματα βάσης στο κέντρο των κεφαλαιαγορών. Πιστεύω ότι πρέπει να το αξιολογήσουμε στενά, ώστε να συνεχίσουμε να προωθούμε τον ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και τη δίκαιη πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής της SEC.
Καθώς όλο και περισσότεροι σύμβουλοι και χρηματιστές εισάγουν αυτές τις τεχνολογίες στις υπηρεσίες τους, οι συμβουλές και οι συστάσεις πρέπει να γίνονται «προς το συμφέρον των πελατών και των πελατών λιανικής και να μην θέτουν τα συμφέροντά τους πάνω από τα συμφέροντα των επενδυτών».
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισε να προσδιορίζει πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων που σχετίζονται με τις τεχνολογίες το 2021, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας εξέταζε πώς να στοχεύσει τους καταναλωτές με εξατομικευμένο μάρκετινγκ, τιμολόγηση και προτροπές.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (ΟΕΕ) έχει επίσης εργαστεί για να αντιμετωπίσει τις αλγοριθμικές διακρίσεις.
«Η θέσπιση κανόνων μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του εύρους των προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν από την εμπορική επιτήρηση και άλλες πρακτικές δεδομένων και θα μπορούσε να καθορίσει σαφείς απαιτήσεις σε ολόκληρη την αγορά», έγραψε η πρόεδρος της ΟΕΕ Λίνα Καν σε μια αναφορά της τον Αύγουστο του 2022.
Ανάπτυξη μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης
Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες, οι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει πόσο πολύ η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία και τις μετοχές.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Research εκτιμούν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% και να ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως σε μια δεκαετία. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) του δείκτη Standard and Poor’s (S&P) 500 κατά 5,4% τα επόμενα 20 χρόνια.
«Η αυξημένη παραγωγή σε ολόκληρη την οικονομία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αυξημένα έσοδα και κέρδη για τις εταιρείες του S&P 500, ακόμη και πέρα από τις εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman τον Ιούνιο.
Μιλώντας σε μια πρόσφατη τεχνολογική εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτυα Ναντέλα περιέγραψε την τεχνητή νοημοσύνη ως «μια τεράστια ευκαιρία για τους συνεργάτες».
«Εάν έχετε μια οικονομία περίπου 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να έχουμε 7 έως 10 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερη αύξηση του ΑΕΠ από αυτή την επόμενη γενιά τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο κος Ναντέλα.
Όμως, τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος διεθνής οργανισμός που θα διέπει την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εντοπίζονται οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη.
«Η κακόβουλη χρήση των συστημάτων ΤΝ για τρομοκρατικούς, εγκληματικούς ή κρατικούς σκοπούς θα μπορούσε να προκαλέσει τρομακτικά επίπεδα θανάτων και καταστροφών, εκτεταμένα τραύματα και βαθιά ψυχολογική βλάβη σε αφάνταστη κλίμακα», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένη στη διακυβέρνηση της ΤΝ, στις 18 Ιουλίου.
«Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες για το καλό και το κακό σε μεγάλη κλίμακα. Οι ίδιοι οι δημιουργοί της έχουν προειδοποιήσει ότι πολύ μεγαλύτεροι, δυνητικά καταστροφικοί και υπαρξιακοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στο μέλλον. Αν δεν αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, αθετούμε τις ευθύνες μας απέναντι στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.»
Του Andrew Moran
Επιμέλεια: Αλία Ζάε