Σημαντική μείωση κατέγραψε το ποσοστό φτώχειας στην Αργεντινή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INDEC. Από το 52,9% που βρισκόταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το ποσοστό υποχώρησε στο 38,1%, σημειώνοντας πτώση κατά 14,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Η μείωση αποδίδεται στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Χαβιέρ Μιλέι, οι οποίες περιλάμβαναν μέτρα λιτότητας, υποτίμηση του πέσο και περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
«Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την αποτυχία των προηγούμενων πολιτικών, που βύθισαν εκατομμύρια Αργεντινούς σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης», ανέφερε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. «Η πορεία προς την οικονομική ελευθερία και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα αποτελεί τη μόνη σταθερή λύση στη φτώχεια».
Η θετική αυτή εξέλιξη ενισχύει πολιτικά τον Μιλέι ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, την ώρα που οι φιλελεύθερες πολιτικές του έχουν ήδη αποσπάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, χωρίς όμως να έχουν εξαλείψει τις κοινωνικές εντάσεις και τη συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής.
Καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φτώχειας φαίνεται πως έπαιξε και η πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος από σχεδόν 300% τον Μάιο του 2023 έχει περιοριστεί πλέον σε κάτω από 70%.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Μιλέι χαιρέτισε τη μείωση της φτώχειας, υποστηρίζοντας ότι πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από τη φτώχεια χάρη στις πολιτικές του Υπουργείου Ανθρώπινου Κεφαλαίου, με τον συνολικό αριθμό των φτωχών να μειώνεται κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια σε σύγκριση με το μέγιστο της κρίσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την INDEC, 11,3 εκατομμύρια πολίτες – περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού – εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με 2,5 εκατομμύρια να θεωρούνται σε «ακραία φτώχεια», αδυνατώντας να καλύψουν ακόμα και τις βασικές διατροφικές ανάγκες.
Πολλοί Αργεντινοί επισημαίνουν ότι, παρά τη βελτίωση των αριθμών, η καθημερινότητά τους παραμένει δύσκολη. «Όλο και περισσότεροι ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό», δηλώνει ο Χόρχε Σιλβέρο, κάτοικος στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες. «Υπάρχει μια φρικτή πείνα».
«Τώρα έχουμε σταθερότητα τιμών, ή τουλάχιστον μακροοικονομική σταθερότητα και πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό», δήλωσε ο Αγουστίν Σάλβια, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κοινωνικού Χρέους του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των απομάχων παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του τέλους του 2023 και ότι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε «πιο επισφαλείς, επιβιωτικές εργασίες και άτυπη απασχόληση».