Δευτέρα, 16 Σεπ, 2024
(karins/Shutterstock)

Μελέτη αποκαλύπτει τροφές που συνδέονται με χαμηλό κίνδυνο κατάθλιψης

Ερευνητές αποκαλύπτουν περαιτέρω στοιχεία πως οι διατροφικές επιλογές μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία.

Θα μπορούσε η λίστα με τα ψώνια σας να είναι ένα μυστικό όπλο ενάντια στην κατάθλιψη;

Πρόσφατη μελέτη από την Νότια Κορέα υποδηλώνει πως οι καθημερινές τροφές όπως το γάλα, οι μπανάνες ακόμη και το κίμτσι μπορεί να είναι φυσικοί τρόποι βελτίωσης της διάθεσης. Όμως κάποιοι ειδικοί λένε πως ο συσχετισμός ίσως να μην είναι τόσο απλός όσο φαίνεται.

 

Καθημερινές τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη φυσικά

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients ερεύνησε τον συσχετισμό μεταξύ συγκεκριμένων τροφών και συμπτωμάτων κατάθλιψης ανάμεσα στους νέους στην Νότια Κορέα χρησιμοποιώντας μια διατομεακή μελέτη, με στόχο την εξερεύνηση διατροφικών εναλλακτικών από τις φαρμακευτικές θεραπείες για την κατάθλιψη.

Τροφές πλούσιες σε βιοενεργά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, η βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ και τα φυτοχημικά μπορεί να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αλληλεπιδρούν δυνητικά με τις ορμόνες του άγχους, με τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες και τους νευροδιαβιβαστές, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες από 1.000 νεαρούς Κορεάτες ενήλικες χρησιμοποιώντας ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο που περιείχε 112 κοινές τροφές και πιάτα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το πόσο συχνά κατανάλωσαν συγκεκριμένες τροφές το τελευταίο έτος, με κλίμακα από ποτέ έως και τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα. Υπόδειξαν επίσης την τυπική μερίδα τους, από μικρή έως μεγάλη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο 20 ερωτήσεων για να μετρήσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης των συμμετεχόντων από την περασμένη εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα συνδέουν τις ακόλουθες τροφές με χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης;

Αυγά: 45% χαμηλότερο κίνδυνο

Γάλα και μπανάνες: 42% χαμηλότερο κίνδυνο

Γλυκοπατάτες: 40% χαμηλότερο κίνδυνο

Πορτοκάλια: 38% χαμηλότερο κίνδυνο

Μανιτάρια: 47% χαμηλότερο κίνδυνο (μόνο στις γυναίκες)

Κίμτσι: 60% χαμηλότερο κίνδυνο (μόνο στους άντρες)

Η μελέτη υποδεικνύει πως αυτές οι τροφές ίσως περιέχουν βιοενεργές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα τις κατάθλιψης.

Η ομάδα αναγνώρισε συγκεκριμένες ενώσεις που είναι πιθανώς υπεύθυνες για τα θετικά αποτελέσματα. Η εσπεριδίνη, η οποία απαντάται στα πορτοκάλια, έδειξε ισχυρές δυνατότητες στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για την επιβεβαίωση αυτής της συσχέτισης και την εξερεύνηση της πιθανής χρήσης αυτών των τροφών στην θεραπεία της κατάθλιψης, γράφουν οι ερευνητές.

 

Συσχετισμός εναντίων αιτίας

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τον συσχετισμού και την αιτία όταν μιλάμε για δίαιτα και κατάθλιψη, είπε στους Epoch Times ο Δρ. Τίμοθι Σάλιβαν, πρόεδρος της ψυχιατρικής και των επιστημών συμπεριφοράς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στέιτεν Άιλαντ (Staten Island University Hospital). Παρόλο που υπάρχουν συσχετισμοί, η εγκαθίδρυση άμεσων αιτιολογικών συνδέσμων ήταν μια πρόκληση, και αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει την αιτία, σημείωσε.

Η παρούσα θεωρία υποδηλώνει πως η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου. «Η δίαιτα και η υγεία του εντέρου είναι μεταβλητές που αλληλεπιδρούν με άλλες μεταβλητές που σχετίζονται με την ιδιοσυγκρασία και τις συνήθειες του ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού του κινδύνου για κατάθλιψη», είπε ο Δρ. Σάλιβαν. Εκτός και αν εμπλέκεται σοβαρή έλλειψη κατάλληλης τροφής ή μεταβολική διαταραχή, τα στοιχεία δεν υποδηλώνουν πως οι διατροφικές συνήθειες από μόνες τους επηρεάζουν την κατάθλιψη, πρόσθεσε.

Ο Δρ. Σάλιβαν τόνισε πως οι ακόλουθες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης:

Βιταμίνη D, απαραίτητη για την ρύθμιση της διάθεσης

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: κρίσιμα για την υγεία του εγκεφάλου

Σίδηρος: αναγκαίος για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών

Μαγνήσιο: περιλαμβάνεται στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών

Φολικό οξύ και βιταμίνη Β12: απαραίτητα για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και την λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Άλλες τροφές που συνδέονται με μείωση της κατάθλιψης

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει πως ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, περιλαμβάνοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αναθεωρώντας αρκετές μελέτες πάνω στον σύνδεσμο μεταξύ τροφής και κατάθλιψης την δεκαετία το ‘90, η Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας (American Psychological Association) έχει αναγνωρίσει τις ακόλουθες τροφές οι οποίες είχαν θετικό αποτέλεσμα στην κατάθλιψη:

Οργανικά τρόφιμα: Περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερα επεξεργασμένα συστατικά τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την κατάθλιψη.

Τροφές με ποικιλία σε βιταμίνες και μέταλλα: Παρέχουν βασικούς συμπαράγοντες για την λειτουργία του εγκεφάλου και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες: Υποστηρίζουν την υγεία των εντέρων, η οποία συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία.

Ιαπωνική και Νορβηγική δίαιτα: Αυτές οι δίαιτες χαρακτηρίζονται από οργανικές τροφές και ποικιλία θρεπτικών συστατικών που βελτιώνουν την ψυχική υγεία.

Ποικιλία λαχανικών: Παρέχουν ένα εύρος από θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και την ρύθμιση της διάθεσης.

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί έχουν δείξει πως μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη ως μέρος μια δίαιτας Μεσογειακού στυλ.

Μεσογειακή δίαιτα: Μελέτες έχουν συνδέσει την τήρηση αυτής της δίαιτας, η οποία περιλαμβάνει υγιή λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και ξηρούς καρπούς, με μείωση της κατάθλιψης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε