Η σωματική άσκηση το απόγευμα παρέχει τα περισσότερα οφέλη για τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες που κάνουν καθιστική ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα που εκδόθηκε στο περιοδικό Obesity (Παχυσαρκία).
Σωματική άσκηση μέτριου ή έντονου βαθμού το απόγευμα συνδέεται άμεσα με μεγαλύτερη μείωση σακχάρου στο αίμα. Τα αποτελέσματα ήταν πιο σημαντικά σε αυτούς με μεταβολικές παθήσεις οι οποίοι δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου τους.
«Τα αποτελέσματά μας τονίζουν την σημασία της ακρίβειας στην συνταγογράφηση των ασκήσεων», είπε σε δελτίο ειδήσεων ο Τζόναθαν Ρουίζ, καθηγητής φυσικής αγωγής και υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία και ένας εκ των δύο συγγραφέων της έρευνας. «Στην κλινική εξάσκηση, το πιστοποιημένο αθλητικό και ιατρικό προσωπικό πρέπει να λάβει υπόψιν την βέλτιστη ώρα της ημέρας για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της άσκησης και των προγραμμάτων σωματικής δραστηριότητας που ορίζουν».
Ο χρόνος των ασκήσεων
Έρευνες έχουν καθιερώσει πως η άσκηση βοηθάει το σώμα να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά σε άτομα που παλεύουν με το βάρος ή με μεταβολικές ασθένειες.
Ο κος Ρουίζ και η ομάδα του ανακάλυψαν που οι άντρες και οι γυναίκες που ολοκλήρωσαν πάνω από το 50% των ασκήσεων τους το απόγευμα είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα την ημέρα, την νύχτα και γενικά.
Για να προσδιορίσουν την επίδραση του χρόνου στα οφέλη της άσκησης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 186 άτομα για την μελέτη. Οι μισοί ήταν γυναίκες, με τον μέσο όρο των συμμετεχόντων να είναι περίπου 46 ετών. Όλοι τους ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, με μέσω όρο δείκτη μάζας σώματος (body mass index – BMI) τα 32.9kg ανά τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) των Η.Π.Α., τα άτομα με BMI μεταξύ 25 και 29.9 θεωρούνται υπέρβαρα, ενώ τα άτομα με BMI μεγαλύτερο από 30 παχύσαρκα.
Παρόλο που η ερευνητική ομάδα δεν επέβαλε κάποια συγκεκριμένη ομάδα ασκήσεων στους συμμετέχοντες, μέτρησαν τις σωματικές δραστηριότητες των συμμετεχόντων, ταξινομώντας τες ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Όλες οι εξετάσεις βοήθησαν στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης των συμμετεχόντων. Η ομάδα μείωσε το ημερήσιο μέσο όρο γλυκόζης κατά 1mg ανά δεκατόλιτρο τις ημέρες με μέτρια δραστηριότητα και έως και 1.5mg ανά δεκατόλιτρο τις ημέρες με έντονη δραστηριότητα. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν πως ο μέσος όρος των επιπέδων γλυκόζης ήταν χαμηλότερος όταν οι περισσότερες δραστηριότητες, μέτριες ή έντονες, έγιναν το απόγευμα, φτάνοντας σε μείωση 2.16mg/dL.
«Αυτή η συσχέτιση ήταν πιο έντονη σε συμμετέχοντες με εξασθενημένη ρύθμιση γλυκόζης. Οι συσχετισμοί ήταν παρόμοιοι σε άντρες και γυναίκες», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Οι συγγραφείς λένε πως παραμένει ακαθόριστος ο λόγος που διαφέρουν οι μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας που διεξάγεται η σωματική άσκηση αλλά υποδηλώνουν πως ίσως ευθύνεται ο κιρκαδιανός ρυθμός του σώματος.
Οι σκελετικοί μύες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την σωματική κίνηση και βοηθούν στην μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα με το να καίνε ζάχαρη, μειώνουν την ικανότητά τους να διασπούν την ζάχαρη το απόγευμα. Η ινσουλίνη είναι ένα σήμα που στέλνει το σώμα στους μυς για να απορροφήσουν και να διασπάσουν την ζάχαρη, όμως οι σκελετικοί μυς γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη εκείνη την χρονική περίοδο της ημέρας.
«Συνεχή στοιχεία έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη ενός ημερήσιου ρυθμού στην αντίσταση στην γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη επειδή αυτές οι λειτουργίες κατά κάποιο τρόπο φθίνουν το απόγευμα σε σχέση με τις πρωινές ώρες», σημειώνουν οι συγγραφείς, προσθέτοντας πως οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να κινδυνεύουν να αυξήσουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αν ασκούνται το πρωί.
«Καθώς ο τομές κινείται προς την προσωποποιημένη χορήγηση ασκήσεων για τις διάφορες χρόνιες παθήσεις, η μελέτη αυτή παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες πέρα από το να λέει απλά στους ασθενείς να «κινούνται περισσότερο», αντιθέτως τους παροτρύνει να κινούνται όσο πιο συχνά μπορούν και να δώσουν προτεραιότητα στην απογευματινή ή βραδινή άσκηση όποτε είναι δυνατόν για καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης», αναφέρει σε δήλωση τύπου η Ρενεέ Ρότζερς, ανώτερη επιστήμονας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας η οποία δεν έλαβε μέρος στην μελέτη.
Κουνηθείτε για να αποτρέψετε την παχυσαρκία και τον διαβήτη
Το CDC προτείνει σε όλους τους ενήλικες Αμερικάνους να ασκούνται μέτρια ή εντόνως για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, με δύο μέρες ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών. Ωστόσο, δεν αναφέρεται η καλύτερη ώρα της ημέρας για άσκηση.
Το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία που είναι ένας σημαντικός παράγοντας για διαβήτη. 30% με 53% των νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 συνδέονται με την παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού. Παρόλα αυτά, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως την απώλεια βάρους, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Διαβήτη, αλλαγές στην συμπεριφορά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προδιαβήτη να χάσουν 5% έως 7% του σωματικού τους βάρους, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 58%.
Από την Amie Dahnke