Ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νεαρές γυναίκες υπερτριπλασιάστηκε μετά από ένα εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca, σύμφωνα με μελέτη που χρησιμοποίησε τα επίσημα στοιχεία της Αγγλίας και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Ο Βάχε Ναφιλιάν, ανώτερος στατιστικολόγος στο Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η λήψη μιας πρώτης δόσης εμβολίου μη-mRΝΑ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού θανάτου σε νεαρές γυναίκες».
Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο κίνδυνος θανάτου στους νέους αυξανόταν μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA, όπως αυτά που παράγονται από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna.
Το ONS συνέκρινε τους θανάτους ατόμων ηλικίας μεταξύ 12 και 29 ετών που συνέβησαν εντός 12 εβδομάδων από τον εμβολιασμό – τη λεγόμενη περίοδο κινδύνου – με εκείνους που συνέβησαν ανά πάσα στιγμή μετά την περίοδο κινδύνου, για να εκτιμήσει τον κίνδυνο θανάτου μετά τον εμβολιασμό.
Αφού διασταύρωσε τους θανάτους με τα αρχεία του εμβολιασμού COVID-19 και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το ONS δήλωσε ότι δεν υπήρξε «σημαντική αύξηση της καρδιακής ή της συνολικής θνησιμότητας» εντός 12 εβδομάδων από τη λήψη των εμβολίων COVID-19.
Ωστόσο, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακού θανάτου μεταξύ των νεαρών γυναικών ήταν τρεις φορές υψηλότερος κατά τις 12 εβδομάδες μετά από οποιαδήποτε δόση εμβολιασμού μη-mRΝΑ, σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο.
Όταν συμπεριλήφθηκε μόνο η πρώτη δόση, ο κίνδυνος καρδιακού θανάτου των νεαρών γυναικών έγινε 3,5 φορές υψηλότερος εντός 12 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
To ONS σημείωσε επίσης ότι η υποομάδα που έλαβε μη-mRNA εμβόλια «ήταν πιο πιθανό να είναι κλινικά ευάλωτη και μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων συμβάντων μετά τον εμβολιασμό από ό,τι ο γενικός πληθυσμός».
Είπε επίσης ότι ο απόλυτος αριθμός των θανάτων ήταν μικρός.
«Σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο, 11 από τους 15 καρδιακούς θανάτους σε νεαρές γυναίκες που συνέβησαν εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη δόση εμβολίου μη-mRNA ήταν πιθανό να συνδέονται με το εμβόλιο – αυτό αντιστοιχεί σε 6 θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά ανά 100.000 γυναίκες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια πρώτη δόση εμβολίου μη-mRNA», δήλωσε το ONS.
Η μελέτη εξέτασε επίσης την επίδραση της COVID-19 στους νέους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια θετική εξέταση σχετίζεται με αυξημένη καρδιακή και συνολική θνησιμότητα και ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε όσους ήταν ανεμβολίαστοι κατά τη στιγμή της εξέτασης από ό,τι σε όσους είχαν εμβολιαστεί.
Επισημαίνοντας τους περιορισμούς της μεθόδου, η μελέτη ανέφερε ότι ορισμένοι θάνατοι που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου ενδέχεται να μην έχουν καταγραφεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, επειδή οι θάνατοι νέων ανθρώπων και οι θάνατοι που συνέβησαν αμέσως μετά τον εμβολιασμό με COVID-19 είναι πιθανότερο να παραπεμφθούν στον ιατροδικαστή και «οι καθυστερήσεις καταγραφής μπορεί να είναι σημαντικές».
Παρόλο που η υποομάδα των θανάτων που συνέβησαν σε νοσοκομεία δεν υπέστη καθυστέρηση καταγραφής, οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι συμβαίνουν κυρίως εκτός νοσοκομείων και ενδέχεται να μην καταγράφονται στα δεδομένα, αναφέρει το έγγραφο.
Η πρωτεΐνη ακίδα μπορεί να είναι το πρόβλημα
Ο Άνταμ Φινν, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και μέλος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι τα δεδομένα δημιούργησαν «τόσα ερωτήματα όσα και απαντήσεις».
«Τα ευρήματα είναι κάπως απροσδόκητα, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με σπάνιες καρδιακές παρενέργειες -συγκεκριμένα μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα- συνδέονταν μέχρι τώρα ιδιαίτερα με τις δεύτερες δόσεις εμβολίων mRNA σε άνδρες, ιδίως όταν το διάστημα μεταξύ των δόσεων ήταν μικρό, ενώ το σήμα που αναφέρεται εδώ αφορά κυρίως τις πρώτες δόσεις μη-mRNA σε γυναίκες», ανέφερε ο Φινν σε δήλωσή του.
Είπε ότι τα συνολικά δεδομένα φαίνονται «καθησυχαστικά» και ότι η αυξημένη θνησιμότητα που σχετίζεται με θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης COVID-19 «εγείρει το ερώτημα αν η πρωτεΐνη ακίδα -η οποία εκφράζεται τόσο κατά τη διάρκεια της λοίμωξης όσο και μετά τον εμβολιασμό- είναι η αιτία».
«Το επόμενο και πιο επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι να συγκεντρωθούν πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη φύση των αναφερόμενων καρδιακών συμβάντων, καθώς αυτό θα μας βοηθούσε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι πραγματικά παρατηρείται σε αυτά τα στοιχεία και θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθοδήγηση της μελλοντικής πολιτικής και του σχεδιασμού των εμβολίων», πρόσθεσε.
Στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ
Το ONS έχει επικριθεί εδώ και καιρό για τη μη δημοσίευση ακατέργαστων δεδομένων σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων στις ίδιες ηλικιακές ομάδες, τα οποία, σύμφωνα με τον μαθηματικό Νόρμαν Φέντον, θα ήταν πιο χρήσιμα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου COVID-19.
Στη νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Nature Communications, οι ερευνητές του ONS δήλωσαν ότι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν κάθε συμμετέχοντα ως τη δική του ομάδα ελέγχου και όχι να συγκρίνουν απευθείας τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Η εκστρατεία εμβολιασμού που απευθυνόταν στους νέους έδωσε προτεραιότητα στις κλινικά ευάλωτες ομάδες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν με ή χωρίς εμβολιασμό.
Μια μελέτη από τη Φλόριντα πέρυσι (pdf) που χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός με mRNA μπορεί να οδηγεί στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 39 ετών, γεγονός που ώθησε την πολιτεία να συστήσει να μη χορηγούνται εμβόλια mRNA COVID-19 στην ομάδα αυτή.
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, η προσαρμογή, η λήψη, η διανομή, η χρήση ή η εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, της παρούσας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε υλικού που εμφανίζεται σε αυτήν (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οποιωνδήποτε αντικειμένων) χωρίς τη ρητή έγγραφη άδεια της Epoch Times.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece