Δευτέρα, 25 Νοέ, 2024
Εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Ισραήλ προετοιμάζει μια δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech σε φωτογραφία αρχείου. (Ahmad Ghababli/AFP μέσω Getty Images)

Μελέτη συσχετίζει την αύξηση των αιφνίδιων καρδιακών επεισοδίων με την κυκλοφορία του εμβολίου COVID-19

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της αύξησης των επειγόντων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών κατά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού COVID-19 του Ισραήλ.

Όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις Εθνικές Ιατρικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης του Ισραήλ μεταξύ 2019 και 2021, τα οποία αξιολόγησαν κλήσεις έκτακτης ανάγκης ή EMS, μεταξύ 16 έως 39 ετών σε όλο το Ισραήλ «με πιθανούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της μόλυνσης COVID-19 και των ποσοστών εμβολιασμού».

Διαπίστωσαν ότι υπήρξε αύξηση κατά 25% στις κλήσεις EMS μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τα έτη 2019 και 2020. Το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί κυρίως το εμβόλιο mRNA της Pfizer, ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19 στα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

«Ο εβδομαδιαίος αριθμός κλήσεων έκτακτης ανάγκης συσχετίστηκε σημαντικά με τα ποσοστά της 1ης και 2ης δόσης εμβολίου που χορηγήθηκαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά δεν συσχετίστηκε με τα ποσοστά μόλυνσης από την COVID-19», διαπίστωσαν. «Αν και δεν τεκμηριώνουν αιτιώδεις σχέσεις, τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις προκαλούμενες από τα εμβόλια μη ανιχνεύσιμες σοβαρές καρδιαγγειακές παρενέργειες και υπογραμμίζουν την ήδη διαπιστωμένη αιτιώδη σχέση μεταξύ των εμβολίων και της μυοκαρδίτιδας, μιας συχνής αιτίας απροσδόκητης καρδιακής ανακοπής σε νεαρά άτομα».

Συνιστούν ότι κατά την αξιολόγηση πιθανών παρενεργειών του εμβολίου και των επιπτώσεων της COVID-19, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να ενσωματώνουν τα δεδομένα του EMS και τα σχετικά δεδομένα για τον εντοπισμό πιθανών νέων τάσεων στον τομέα της υγείας, όπως η αύξηση των κλήσεων του EMS, και «να διερευνούν αμέσως τις πιθανές υποκείμενες αιτίες».

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από Σουηδούς ερευνητές σε πληθυσμούς της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας έδειξε ότι η φλεγμονή της καρδιάς που απαιτούσε νοσοκομειακή περίθαλψη ήταν πιο συχνή μεταξύ των ατόμων που έλαβαν εμβόλια COVID-19 σε σχέση με τα άτομα που δεν έλαβαν.

«Αυτά τα επιπλέον περιστατικά μεταξύ ανδρών ηλικίας 16 έως 24 ετών αντιστοιχούν σε 5 φορές αυξημένο κίνδυνο μετά το Comirnaty και 15 φορές αυξημένο κίνδυνο μετά το Spikevax σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα The Epoch Times ο Δρ Rickard Ljung, καθηγητής και ιατρός στη Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων που συμμετείχε στη μελέτη. Spikevax είναι η ονομασία του εμβολίου COVID-19 της Moderna, ενώ Comirnaty είναι το εμβόλιο της Pfizer.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας είναι υψηλότερα από τα επίπεδα μιας ανεμβολίαστης ομάδας ή 38 ανά 100.000 μετά τη χορήγηση δεύτερων δόσεων των εμβολίων mRNA.

Η ισραηλινή ερευνητική ομάδα αναφέρει στη μελέτη της, η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου, ότι πιστεύει ότι «τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι σαφή, ιδίως για πληθυσμούς που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή ασθενειών», όπως οι ηλικιωμένοι ενήλικες ή τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Ωστόσο, σημείωσαν, «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανή βλάβη».

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, οι Ισραηλινοί επιστήμονες σημείωσαν αρκετές πιθανές ατέλειες, συμπεριλαμβανομένης της «προκατάληψης της αυτοαναφοράς» όταν τα άτομα αναφέρουν συμπτώματα μέσω συστημάτων αναφοράς, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων (VAERS) που διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της «υπο- και υπερ-αναφοράς» συμπτωμάτων που σχετίζονται με το εμβόλιο.

«Ακόμη και η μελέτη από το Ισραήλ που βασίζεται σε πιο προληπτική συλλογή δεδομένων αναφέρει ότι ορισμένες από τις δυνητικά σχετικές περιπτώσεις δεν διερευνήθηκαν πλήρως», ανέφεραν.

Ένα δεύτερο ζήτημα που αντιμετώπισαν οι ερευνητές είναι το πώς παρουσιάζονται τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας, ενός τύπου φλεγμονής της καρδιάς.

«Η μυοκαρδίτιδα είναι μια ιδιαίτερα ύπουλη νόσος με πολλαπλές αναφερόμενες εκδηλώσεις», σημείωσαν. «Υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία που αναδεικνύει ασυμπτωματικές περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, οι οποίες συχνά δεν διαγιγνώσκονται επαρκώς».

Εν τω μεταξύ, «η μυοκαρδιακή βλάβη και η μυοκαρδίτιδα [είναι] διαδεδομένες μεταξύ των ασθενών με λοίμωξη από COVID-19», όχι μόνο μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο, αναφέρεται.

«Καθώς η εξάπλωση του εμβολίου COVID-19 πραγματοποιείται συχνά με φόντο λοιμώξεις COVID-19 στην κοινότητα, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν η αυξημένη επίπτωση της μυοκαρδίτιδας και των συναφών καρδιαγγειακών παθήσεων … οφείλεται στις λοιμώξεις COVID-19 ή προκαλείται από τα εμβόλια COVID-19», προστίθεται.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας παγκοσμίως έχουν δηλώσει ότι τα οφέλη των εμβολίων COVID-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Το CDC στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα και έλαβαν ιατρική περίθαλψη ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αίσθημα ταχυκαρδίας και καρδιακή αρρυθμία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε