Της Nina Nguyen
Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αναψυκτικά, το fast food και τα κατεψυγμένα γεύματα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη Αυστραλών ερευνητών.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Deakin στη Βικτώρια διαπίστωσαν ότι η ραγδαία αύξηση των φθηνών, βολικών και έντονα προωθούμενων στην αγορά υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, το σώμα και τον πλανήτη μας.
Στην εργασία με τίτλο «Good Food is Vital for Brain Health, So We Must Change the Food Industry», οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, και για θέματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής, οξειδωτικού στρες, μείωσης της προσαρμοστικότητας του εγκεφάλου και διαταραχής του άξονα μικροβιόκοσμος-έντερο-εγκέφαλος.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μικροβίωμα του εντέρου αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως βασικός παράγοντας που ενοποιεί την περιβαλλοντική και την ανθρώπινη υγεία», σημειώνεται στην μελέτη.
«Η απώλεια της ποικιλομορφίας του ανθρώπινου εντερικού μικροβιώματος λόγω της διατροφικής πρόσληψης συνδέεται με χειρότερες εκβάσεις υγείας στον καρκίνο, το ανοσοποιητικό και τις μεταβολικές ασθένειες, καθώς και με τη συναισθηματική υγεία στα παιδιά την κατάθλιψη και τη γνωστική ικανότητα στη γήρανση».
Η επικεφαλής συγγραφέας Μελίσα Λέιν από το Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης του Deakin δήλωσε την Τρίτη ότι η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και αν καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, δεν μπορούμε απαραίτητα να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο κατάθλιψης τρώγοντας φρούτα και λαχανικά.
«Δείχνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης εκτοξεύεται αισθητά μεταξύ των ατόμων των οποίων η καθημερινή διατροφή αποτελείται κατά περίπου 30% από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα», δήλωσε η Λέιν.
«Αυτό ήταν απλώς ένα πραγματικά ενδιαφέρον εύρημα ότι φαίνεται να υπάρχει αυτό το είδος ορίου όπου ο αυξημένος κίνδυνος για κατάθλιψη εκτοξεύεται».
Η εργασία δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Baker για τη Δημόσια Πολιτική του Πανεπιστημίου Rice στις 8 Μαΐου.
Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;
Σύμφωνα με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύστημα ταξινόμησης τροφίμων NOVA, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από βιομηχανικά σκευάσματα που συχνά δεν μπορούν να βρεθούν στην κουζίνα, όπως τεχνητά γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές, υδρογονωμένα έλαια και λίπη.
Περιέχουν ελάχιστα, αν όχι καθόλου, φυσικά συστατικά, ενώ προστίθενται ουσίες για την αναπαραγωγή των χαρακτηριστικών των πραγματικών τροφίμων.
Παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι τα συσκευασμένα ψωμιά και ψωμάκια μαζικής παραγωγής, τα συσκευασμένα σνακ, οι συσκευασμένες στιγμιαίες σούπες, οι προκατασκευασμένες πίτες και πίτσες, τα μπιφτέκια, τα χοτ ντογκ, τα μπισκότα, τα ενεργειακά ποτά, τα «δημητριακά» πρωινού και τα βρεφικά γάλατα.
Αποτελώντας το 17% έως 56% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης σε 28 χώρες, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συχνά ελκυστικές συσκευασίες και προωθούνται εντατικά στους καταναλωτές.
Οι εμπειρογνώμονες του Deakin υποστήριξαν ότι η εταιρική-βιομηχανική βιομηχανία τροφίμων που κυριαρχεί στα σημερινά παγκόσμια συστήματα τροφίμων βρίσκεται πίσω από την άνοδο των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, προκαλώντας επισιτιστική ανασφάλεια και υπονομεύοντας το «εγκεφαλικό κεφάλαιο».
Ως εγκεφαλικό κεφάλαιο νοείται η συλλογική νοημοσύνη, τα ταλέντα και η εμπειρογνωμοσύνη των ανθρώπων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση προβλημάτων, την καινοτομία και τη μάθηση. Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων, της ψυχικής υγείας και της διανοητικής ικανότητας για την επίτευξη προόδου και επιτυχίας.
Εκκλήσεις για μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής
Ο καθηγητής του Deakin, Μάικλ Μπερκ, συγγραφέας της μελέτης, ζήτησε αλλαγή της δημόσιας πολιτικής για τη βελτίωση της ψυχικής, εγκεφαλικής και εντερικής υγείας.
«Πρέπει να υπάρξει μετασχηματισμός των παγκόσμιων διατροφικών συστημάτων μέσω της δημόσιας πολιτικής, της μεταρρύθμισης της κλινικής περίθαλψης και της υπεράσπισης από την παραπληροφόρηση που καθοδηγείται από τη βιομηχανία τροφίμων», δήλωσε ο Μπερκ, σύμφωνα με τα νέα του Πανεπιστημίου Deakin.
«Η παγκόσμια εταιρική-βιομηχανική βιομηχανία τροφίμων επέτρεψε την προμήθεια και την προσιτή τιμή ποικίλων και θρεπτικών τροφίμων, επιτρέποντας στην παραγωγή τροφίμων να συμβαδίζει με την ταχεία αύξηση του πληθυσμού και μειώνοντας τους λιμούς», αναφέρει το έγγραφο.
«Ωστόσο, είναι επίσης υπεύθυνη για έως και το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για το 70 τοις εκατό όλων των απολήψεων γλυκού νερού, για τη σημαντική παραγωγή και ρύπανση πλαστικών μίας χρήσης, για τις γεωργικές χημικές τοξίνες και είναι ο κύριος παράγοντας της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών και της απώλειας της βιοποικιλότητας.
«Πρόσφατα μοντέλα υπολογίζουν το κόστος του σημερινού παγκόσμιου συστήματος τροφίμων σε 20 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με 11 τρισεκατομμύρια να προκύπτουν από τις μεταγενέστερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και 7 τρισεκατομμύρια από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, η προσαρμογή, η λήψη, η διανομή, η χρήση ή η εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, της παρούσας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε υλικού που εμφανίζεται σε αυτήν (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οποιωνδήποτε αντικειμένων) χωρίς τη ρητή έγγραφη άδεια της Epoch Times.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece