Ένα εγκεκριμένο αντικαρκινικό φάρμακο, που κάποτε χρησιμοποιούνταν μόνο στο 1% των περιπτώσεων καρκίνου, μπορεί να έχει σημαντικές χρήσεις στο υπόλοιπο 99%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
«Το Ivosidenib, που προηγουμένως ονομαζόταν AG-120, μπορεί να έχει εφαρμογή στη μεγάλη πλειονότητα των ειδών καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Τζόρνταν Γουίντερ (Jordan Winter), επικεφαλής τμήματος χειρουργικής ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Seidman των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων στο Κλίβελαντ.
Ο Γουίντερ δήλωσε ότι το θεραπευτικό φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως στο «1%» των καρκίνων που έφεραν μετάλλαξη ή αλλαγή στο γονίδιο IDH1. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο «υπόλοιπο 99 τοις εκατό» στα καρκινικά κύτταρα που φέρουν το άγριου τύπου ή φυσιολογικό γονίδιο IDH1, υπό συνθήκες που το περιβάλλον είναι χαμηλό σε μαγνήσιο.
Το γονίδιο IDH1 είναι πολύ κρίσιμο για τα καρκινικά κύτταρα που ζουν σε ένα σκληρό και στερημένο από θρεπτικά συστατικά περιβάλλον.
«Όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν λιγότερο οξυγόνο και λιγότερη γλυκόζη ή γλουταμίνη, οτιδήποτε τα βλάπτει, χρειάζονται έναν αμυντικό μηχανισμό για να τα προστατεύσει, ο οποίος είναι αυτό το σημαντικό μόριο IDH1», δήλωσε ο Δρ. Αλί Βαζίρι-Γκόχαρ (Ali Vaziri-Gohar), επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου.
Σε περιβάλλοντα με έλλειψη θρεπτικών συστατικών, το IDH1 θα ενεργοποιηθεί, παράγοντας πρωτεΐνες που θα εξουδετερώσουν τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου που παράγονται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Εάν τα αντιδραστικά είδη δεν εξουδετερωθούν, θα προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και τον θάνατό τους.
Το Ivosidenib, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως για την αναστολή της μεταλλαγμένης εκδοχής του IDH1 στον καρκίνο του παγκρέατος, έτσι ώστε τα καρκινικά κύταρα να ευαισθητοποιηθούν και να πεθάνουν.
Ωστόσο, τώρα που οι ερευνητές εντόπισαν τη δραστικότητά του έναντι του καρκίνου άγριου τύπου IDH1, έχουν ελπίδες ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι ενός ευρύτερου φάσματος καρκίνων.
Ορισμένοι καρκίνοι IDH1 είναι η οξεία μυελογενής λευχαιμία, ένας καρκίνος των ανοσοποιητικών κυττάρων που ήδη αντιμετωπίζεται με τη συγκεκριμένη θεραπεία, καθώς και ο καρκίνος του εγκεφάλου, αν και υπάρχουν πολλοί άλλοι.
Ωστόσο, η μελέτη για το Ivosidenib σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων έδειξε ότι είναι πιο ισχυρό μόνο υπό χαμηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου, καθώς το μαγνήσιο εμποδίζει την αναστολή της IDH1.
Ως εκ τούτου, μόνο υπό χαμηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου μπορεί το φάρμακο να αναστείλει την IDH1, προκαλώντας βλάβη στα κύτταρα που εξαρτώνται από την IDH1 για την προστασία τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πλήρης αφαίρεση του γονιδίου IDH1 από τα ποντίκια δεν επηρέασε την ευεξία του ζώου στην αρχική κατάσταση, αλλά έκανε τα ποντίκια πιο ευάλωτα σε ηπατική βλάβη, γεγονός που υποδηλώνει μερική ασφάλεια της θεραπείας.
Το εύρημα αυτό υπογραμμίζει ότι η χρήση του Ivosidenib ως αντικαρκινικού θεραπευτικού μέσου για την αναστολή του IDH1 στους ανθρώπους με σκοπό την αναχαίτιση της ανάπτυξης του καρκίνου -που στη χειρότερη περίπτωση, ισοδυναμεί με την αφαίρεση όλων των γονιδίων IDH1 από το σώμα- μπορεί να είναι ασφαλής για χρήση στον άνθρωπο.
Δεδομένου ότι το Ivosidenib έχει ήδη εγκριθεί από τον FDA για τα (καρκινικά) κύτταρα IDH1, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για την έγκρισή του και τη χρήση του σε άλλους τύπου καρκίνου IDH1.
«Στα χέρια μας και σε προκλινικά μοντέλα, ο άγριος τύπος IDH1 αντιπροσωπεύει μια πραγματική μεταβολική ευπάθεια στα καρκινικά κύτταρα και αποτελεί έναν καλόπιστο θεραπευτικό στόχο σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων άγριου τύπου IDH1», δήλωσε ο Γουίντερ.