Ενήλικες στη Φλόριντα που έλαβαν το εμβόλιο κατά του COVID-19 της Pfizer είχαν αυξημένες πιθανότητες θανάτου μετά τον εμβολιασμό σε σύγκριση με εκείνους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Moderna, σύμφωνα με νέα προδημοσιευμένη μελέτη, την οποία συνυπογράφει ο επικεφαλής υγειονομικός αξιωματούχος της πολιτείας.
Ο Δρ Τζόζεφ Λαντάπο, γενικός χειρουργός της Φλόριντα, μαζί με άλλους ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 9,2 εκατομμυρίων ενήλικων κατοίκων της Φλόριντα που δεν διέμεναν σε ιδρύματα και είχαν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή Moderna, με χρονική απόσταση μικρότερη των έξι εβδομάδων, μεταξύ 18 Δεκεμβρίου 2020 και 31 Αυγούστου 2021.
Το αρχικό δείγμα περιορίστηκε σε περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα – μισοί εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer και μισοί με εκείνο της Moderna – βάσει αντιστοίχισης ως προς την ηλικία, το φύλο και άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία για να διαπιστώσουν ποια ομάδα εμφάνισε υψηλότερη θνησιμότητα, από οποιαδήποτε αιτία, εντός 12 μηνών από τον εμβολιασμό.
Η ανάλυση έδειξε ότι η ομάδα της Pfizer εμφάνισε περισσότερους θανάτους, με 847 θανάτους ανά 100.000 άτομα, έναντι 618 ανά 100.000 για την ομάδα της Moderna. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι λήπτες της Pfizer είχαν αυξημένη θνησιμότητα από καρδιακά αίτια και από COVID-19.
Οι εταιρείες Pfizer και Moderna δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η μελέτη αναρτήθηκε ως προδημοσίευση στον ιστότοπο medRxiv στις 29 Απριλίου και δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε επιστημονική αξιολόγηση.
Ο Λαντάπο δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα στη Φλόριντα αλλά και σε άλλες μελέτες, οι ασθενείς δεν είχαν ενημερωθεί από τους γιατρούς τους για το ενδεχόμενο αυξημένης θνησιμότητας σε περίπτωση που επέλεγαν το εμβόλιο της Pfizer αντί της Moderna.
Δύο άλλοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας της Φλόριντα αναφέρονται ως συν-συγγραφείς της νέας μελέτης.
Ο Λαντάπο, όπως και ο καθηγητής Ρέτσεφ Λέβι του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), ο οποίος είναι ο τέταρτος συγγραφέας της μελέτης, έχουν στο παρελθόν ζητήσει την αναστολή της χρήσης των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, επικαλούμενοι ευρήματα που χαρακτήρισαν ανησυχητικά σε διάφορες επιστημονικές εργασίες.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι μεταξύ των περιορισμών της μελέτης περιλαμβάνονται το γεγονός ότι η διαδικασία αντιστοίχισης μείωσε το μέγεθος του πληθυσμού που εξετάστηκε, καθώς και η απουσία στοιχείων για συννοσηρότητες.
Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα σώμα ερευνών που εξετάζουν τις λεγόμενες «ευρύτερες επιδράσεις» των εμβολίων – δηλαδή τον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους στη συνολική θνησιμότητα και σε δείκτες που δεν σχετίζονται άμεσα με την προστασία από την COVID-19.
Προηγούμενη ανάλυση, που δημοσιεύτηκε το 2023 και βασίστηκε σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές, είχε καταλήξει ότι ούτε το εμβόλιο της Pfizer ούτε εκείνο της Moderna επηρέασαν σημαντικά τη συνολική θνησιμότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια παρείχαν προστασία από τον COVID-19, ωστόσο οι συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν εμφάνισαν αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια, γεγονός που αντιστάθμισε τη θετική επίδραση. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τους ίδιους, είχε καλύτερη συνολικά επίδοση.
Ο Δρ Λαντάπο και οι συνεργάτες του επεσήμαναν ότι τρεις προηγούμενες μελέτες, οι οποίες βασίστηκαν σε δεδομένα από το υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ, είχαν συγκρίνει τους λήπτες της Pfizer με εκείνους της Moderna. Σε μία από αυτές τις μελέτες διαπιστώθηκε ότι οι πρώτοι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19. Άλλη μελέτη κατέληξε ότι οι λήπτες της Pfizer εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η δική τους μελέτη διαφοροποιείται ως προς το μέγεθος του δείγματος και την ακρίβεια στην αντιστοίχιση των συμμετεχόντων.
Πάντως, επικριτές της μελέτης εξέφρασαν απορίες σχετικά με την απουσία σύγκρισης με ανεμβολίαστους. Ο Τζέφρυ Μόρρις, καθηγητής δημόσιας υγείας και προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ρώτησε μέσω της πλατφόρμας Χ γιατί δεν συμπεριλήφθηκε αυτού του είδους η σύγκριση στο άρθρο.
Ο καθηγητής Λέβι απάντησε ότι η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών εμβολίων αποτελεί κοινή μεθοδολογική προσέγγιση στον έλεγχο των φαρμάκων, καθώς περιορίζει την επίδραση μη παρατηρήσιμων παραγόντων σύγχυσης, που είναι συνήθως παρόντες όταν συγκρίνονται εμβολιασμένοι με ανεμβολίαστους.