Έναν νέο, αναπάντεχο σύμμαχο στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού ενδέχεται να ανακάλυψαν οι επιστήμονες: το μέλι μανούκα.
Σε πρόσφατη μελέτη σε τρωκτικά, αυτή η γλυκιά ουσία μείωσε την ανάπτυξη όγκων κατά 84%.
«Τα ευρήματα παρέχουν ελπίδα για την ανάπτυξη μιας φυσικής, λιγότερο τοξικής εναλλακτικής από την παραδοσιακή χημειοθεραπεία», είπε σε δήλωση Τύπου η Δρ Νταϊάνα Μαρκέζ-Γκαρμπάν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.
Μείωση της ανάπτυξης των όγκων κατά 84%
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, εξέτασε τα αποτελέσματα που έχει το μέλι μανούκα στους θετικούς και αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων του καρκίνου του μαστού. Οι υποδοχείς οιστρογόνων θετικού τύπου (ER-positive) αποτελούν επί του παρόντος το 70% με 80% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα ποσοστά καρκίνου του μαστού έχουν αυξηθεί απότομα στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, με κυρίαρχες τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ER-positive.
Η έρευνα κατέδειξε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το μέλι μανούκα ως φαρμακευτικό διατροφικό σκεύασμα (nutraceutical) – μια τροφή με φαρμακευτικές ή ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες – στα προκλινικά πειράματα, χρησιμοποιώντας ποντίκια και ανθρώπους φορείς της ασθένειας.
«Παρότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως τα οφέλη των φυσικών χημικών ενώσεων στη θεραπεία του καρκίνου, αυτή η μελέτη θέτει μια ισχυρή βάση για περαιτέρω διερεύνηση αυτού του τομέα», είπε η Δρ Μαρκέζ-Γκαρμπάν.
Διαταράσσοντας τις καρκινικές διόδους
Μια σημαντική παρατήρηση ήταν πως οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μελιού μανούκα συνδέονται με μεγαλύτερη μείωση της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων.
Ένας πιθανός μηχανισμός δράσης, κατά τους ερευνητές, του μελιού μανούκα είναι να σταματά την ανάπτυξη και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων με το να εμποδίζει τις κύριες διόδους που χρησιμοποιούν.
Το μέλι μανούκα έδειξε επίσης να έχει την ιδιότητα να προκαλεί απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) συγκεκριμένα στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού ενώ τα υγιή κύτταρα παρέμεναν αβλαβή.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η σύσταση του μελιού μανούκα – το οποίο περιλαμβάνει φλαβονοειδή, φυτοχημικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία – μπορεί να συμβάλλει στην αντικαρκινική του δράση, παρέχοντας μια πολύπλευρη προσέγγιση στην καταστολή την ανάπτυξης και της διάδοσης (μετάστασης) των όγκων.
Η μελέτη επίσης τόνισε τη δυνατότητα συνέργειας, όταν το μέλι μανούκα χρησιμοποιείται παράλληλα με την ταμοξιφαίνη, ένα σύνηθες φάρμακο αντι-οιστρογόνου για ασθενείς με καρκίνο του μαστού ER-positive. Αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε πιθανόν να βοηθήσει όσες γυναίκες δεν ανταποκρίνονται θετικά στις συνηθισμένες θεραπείες καρκίνου του μαστού.
Άλλα οφέλη
Πέρα από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, το μέλι μανούκα μπορεί να μας ωφελήσει και με άλλους τρόπους, δήλωσε στους Epoch Times η Στέφανι Σιφ, πιστοποιημένη διατροφολόγος στο Νοσοκομείο Χάντινγκτον (Huntington Hospital), τμήμα του Northwell Health στην Νέα Υόρκη:
- Επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων
- Μειώνει τους πόνους από εγκαύματα
- Μαλακώνει τον βήχα
- Καταστέλλει τα στοματικά βακτήρια
Παρότι πηγή σακχάρων, η έρευνα στα τρωκτικά υποδηλώνει ότι το μέλι μανούκα μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη. Αυτό καθίσταται δυνατόν λόγω του υψηλού του περιεχομένου σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες στο κορμί μας. Ωστόσο, η Σιφ προσθέτει πως η έρευνα για τον διαβήτη τύπου 2 και το μέλι μανούκα είναι περιορισμένη προς το παρόν.
Το μέλι μανούκα περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μεθυλγλυοξάλης (MGO), ένα φυσικό φυτοχημικό με αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το φυτοχημικό του προσδίδει μια ελαφρώς πικρή γεύση: «Όσο περισσότερο MGO περιέχει, τόσο πιο πικρό είναι το μέλι.»
Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν
Δεδομένων των ατομικών διαφορών, όποια γυναίκα αποφασίσει να καταφύγει στην κατανάλωση μελιού μανούκα για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, επεσήμανε η Σιφ, σημειώνοντας ότι η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία.
Σύμφωνα με την Σιφ, οι ομάδες που πρέπει να αποφεύγουν το μέλι μανούκα είναι οι εξής:
- Άτομα με αλλεργία στο μέλι ή τις μέλισσες
- Παιδιά μικρότερα του ενός έτους (λόγω κινδύνου αλλαντίασης – δηλητηρίασης από ακάθαρτη τροφή)
- Άτομα με ανεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα (το μη παστεριωμένο ή το ωμό μέλι μπορεί να αντενδείκνυται)
Του George Citroner