Στο περιθώριο των εργασιών της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκαν, χθες Τρίτη, για πρώτη φορά και συζήτησαν για το Μεσανατολικό και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ χρονολογείται από το 2010, όταν η Άγκυρα απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή μετά την πολύνεκρη επίθεση ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016, αλλά δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε νέα ρήξη λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 50 Παλαιστίνιους.
Έπειτα από χρόνια κρίσης, οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ προοδευτικά αναθερμάνθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με επισκέψεις υψηλού επιπέδου, ιδίως αυτήν του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2022.
Ερντογάν και Νετανιάχου συζήτησαν θέματα πολιτικού, οικονομικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με τη συνάντηση των δύο ηγετών. Ο τούρκος πρόεδρος είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία, κυρίως σε τομείς όπως η έρευνα και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.
Από το 2020, η Τουρκία επιδιώκει μια ριζική αναθεώρηση του περιφερειακού status quo, επιχειρώντας διπλωματικά ανοίγματα σε Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.