Οι μπάρες βρώμης με λεμόνι και μύρτιλα είναι σαν να κρατάτε ένα μπολ γεμάτο με βρώμη και άλλα θρεπτικά και χορταστικά συστατικά, με κάθε κομμάτι να περιέχει φρέσκα μύρτιλα και ξύσμα λεμονιού. Είναι ένα ιδιαίτερα δυναμωτικό πρωινό, το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε και με σμέουρα ή βατόμουρα ή να αντικαταστήστε τα αμύγδαλα με καβουρδισμένα πεκάν ή καρύδια.
Μπάρες βρώμης με λεμόνι και μύρτιλα
Δίνει 9 κομμάτια
Υλικά
- 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα και 2 κ.σ., χωρισμένα
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γλ. αλάτι
- 1/8 κ.γλ. σόδα
- 1/2 φλιτζάνι καλά ανακατεμένο γάλα καρύδας ή γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 4 1/2 κ.σ. μέλι
- 1/4 φλιτζάνι άγλυκη σάλτσα μήλου
- 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 μεγάλο ασπράδι αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλα, χωρισμένα
Εκτέλεση
1. Ανακατέψτε τη βρώμη, 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε το γάλα καρύδας (ή το γάλα με χαμηλά λιπαρά), το μέλι, τη σάλτσα μήλου, το αυγό, το ασπράδι αυγού, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα γάλακτος στο μείγμα βρώμης και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε 2/3 φλιτζανιού μύρτιλα. Αφήστε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
2. Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 175 °C. καλύψτε με λαδόκολλα ένα ταψί 20 εκ., αφήνοντας 5 εκ. περιθώριο από όλες τις πλευρές.
3. Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί. Προσθέστε από πάνω το υπόλοιπο 1/3 φλιτζανιού μύρτιλα και 2 κουταλιές αμύγδαλα, πιέζοντας ελαφρά την επιφάνεια.
4. Ψήστε μέχρι να σταθεροποιηθεί και οι άκρες να αρχίσουν να χρυσαφίζουν, για 30 έως 35 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει στο ταψί, πάνω σε μια σχάρα, για 10 λεπτά. Χρησιμοποιώντας το χαρτί ψησίματος που προεξέχει ως λαβές, αφαιρέστε από το ταψί και κόψτε σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες. Αφήστε τα να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστάνετε τα ελαφρά στο φούρνο μικροκυμάτων πριν τα σερβίρετε.
Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη πρέπει να χρησιμοποιούν βρώμη με την ένδειξη «χωρίς γλουτένη», καθώς η βρώμη συχνά μολύνεται από σιτάρι και κριθάρι.
Θρεπτική αξία ανά μερίδα
416 θερμίδες, συνολικά λιπαρά: 26 g, κορεσμένα λιπαρά: 3 g, χοληστερόλη: 65 mg, υδατάνθρακες: 16 g, φυτικές ίνες: 7 g, συνολικά σάκχαρα: 7 g, προστιθέμενα σάκχαρα: 0 g, πρωτεΐνες: 31 g, Νάτριο: 720 mg, Κάλιο: 893 mg, Φώσφορος: 111 mg, Σίδηρος: 4 mg, Φολικό οξύ: 316 mcg, Ασβέστιο: 117 mg, Βιταμίνη Α: 20510 IU, Βιταμίνη C: 94 mg.
Από το EatingWell