Η 44χρονη Ρέιτσελ Ντάουν είχε πάντα αυξημένο βάρος, αλλά μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της το βάρος της εκτοξεύθηκε στα 95 κιλά. Μετά τον τοκετό, δεν της έμπαινε ούτε ένα ρούχο από αυτά που φορούσε παλιότερα. Μετά από αλλεπάλληλες, αποτυχημένες προσπάθειες να χάσει βάρος, η γυναίκα έπαθε κατάθλιψη.
«Ένιωθα βάρος και δυσφορία. Έγινα παρανοϊκή με το βάρος μου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα χέρια μου είχαν πρηστεί τόσο που δεν μπορούσα πλέον να φοράω τη βέρα μου ή τον αρραβώνα μου», θυμάται η κα Ντάουν. «Πολλές γυναίκες μού έλεγαν ότι η θηλασμός του μωρού θα με βοηθούσε να χάσω τα επιπλέον κιλά, αλλά αυτό δεν συνέβη.»
Επιπλέον, λόγω των ασθενειών που είχε περάσει και στις δύο εγκυμοσύνες της και της μεγάλης ποσότητας αντιβιοτικών που είχε λάβει εξαιτίας αυτού, ανέπτυξε τροφική δυσανεξία σε μια σειρά από τρόφιμα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και μία σειρά πεπτικών διαταραχών.
«Κάθε φορά που πήγαινα στον γιατρό, μού έδινε άλλα φάρμακα, όλα όμως με έκαναν να νιώθω χειρότερα. Αυτό που μου έλεγαν όλοι τους ήταν ότι δεν έχω τίποτα και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο για μένα. Θα έπρεπε να αποδεχτώ ότι θα παρέμενα υπέρβαρη για την υπόλοιπη ζωή μου.»
Απελπισμένη, άρχισε να αναζητά μόνη της τα προϊόντα που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν. Κατά τη διάρκεια των πειραματισμών της, ανακάλυψε ότι ο ζωμός κρέατος και το κεφίρ ανακούφιζαν τη φλεγμονή της και προήγαγαν την απώλεια βάρους. Επειδή οι κρεατόσουπες του εμπορίου περιείχαν συστατικά στα οποία είχε αναπτύξει δυσανεξία, επινόησε τις δικές της συνταγές. Έφτιαξε επίσης τα δικά της φυσικά προβιοτικά από κόκκους κεφίρ, ζάχαρη, νερό και αποξηραμένα φρούτα.
Επί 12 εβομάδες, κατανάλωνε τον ζωμό και το κεφίρ μαζί με λευκό κρέας ή ψάρι, λαχανικά, κινόα, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και καρύδες. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε δύο χρόνια έχασε αβίαστα 53 κιλά.
«Όταν έχασα τα πρώτα 15 κιλά, η διαφορά ήταν πολύ αισθητή. Δεν είχα ζυγιστεί καθόλου τις πρώτες 12 εβδομάδες και θυμάμαι πόσο ξαφνιάστηκα βλέποντας το είδωλό μου στον καθρέφτη μία μέρα – ευχάριστα, φυσικά! Ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα. Ξανάρχισα να βγαίνω κι όταν συναντούσα γνωστούς, δεν παρέλειπαν να με συγχαίρουν και να με επαινούν.
»Νιώθω καλύτερα κι από όταν ήμουν νέα. Συνεχίζω να τρώω ζωμό κρέατος με φυσικά προϊόντα και κεφίρ. Το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά μου είναι σε εξαιρετική κατάσταση και η πέψη μου λειτουργεί τέλεια», είπε η κα Ντάουν. Τόσο η σιλουέτα της όσο και η υγεία της είναι πλέον αξιοθαύμαστες.
Σιγά σιγά, φίλοι και γνωστοί άρχισαν να ζητούν να δοκιμάσουν τις συνταγές της για κρεατόσουπα και κεφίρ. Η μεταμόρφωσή της τους είχε εντυπωσιάσει. Σταδιακά, η κα Ντάουν άρχισε τις πωλήσεις, ξεκινώντας από έναν μικρό κύκλο και καταλήγοντας να έχει δύο εταιρείες παραγωγής κρεατόσουπας, για ανθρώπους και για σκύλους.
Τι είναι το κεφίρ και ποια τα οφέλη του
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα το οποίο προκύπτει ως προϊόν της ζύμωσης των κόκκων κεφίρ (αποικίες μαγιάς και γαλακτοβάκιλλων) με γάλα ή νερό. Έχει όξινη γεύση, χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αφρώδη και παχύρευστη υφή.
Υπάρχουν αρκετά είδη κεφίρ, τα οποία διαφέρουν ως προς το μέσο που χρησιμοποιείται, το οποίο μπορεί να είναι:
- Αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα
- Μη γαλακτοκομικό γάλα (πχ. γάλα καρύδας, βρώμης, κλπ)
- Χυμός
- Νερό
Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση κεφίρ έχει αυξηθεί παγκοσμίως λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων που αυτό έχει για την υγεία. Αυτά μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
- Έχει υψηλή θρεπτική αξία
- Είναι ισχυρό προβιοτικό
- Παρουσιάζει σημαντική αντιβακτηριδιακή δράση
- Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
- Προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου
- Βοηθά στην ανακούφιση συμπτωμάτων αλλεργίας και άσθματος
- Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα
- Έχει υψηλή θρεπτική αξία
Η θρεπτική αξία του κεφίρ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συστατικά και την τεχνική της ζύμωσης. Εκτιμάται ότι το παραδοσιακό κεφίρ από γάλα αποτελείται από περίπου:
- 90% νερό
- 6% φυσικά σάκχαρα
- 3% λιπαρά
- 3% πρωτεΐνη
Επιπλέον, το κεφίρ είναι πλούσιο σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως:
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη Κ
- Μαγνήσιο
- Ασβέστιο
- Κάλιο
- Είναι ισχυρό προβιοτικό
Το κεφίρ είναι μια πλούσια πηγή προβιοτικών, δηλαδή ευεργετικών βακτηρίων που βοηθούν στη διατήρηση του μικροβιώματος του εντέρου. Συγκεκριμένα, περιέχει 61 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, η κατανάλωση των οποίων βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ανακούφιση από διαταραχές, όπως η δυσπεψία, η παλινδρόμηση, το φούσκωμα, ο μετεωρισμός, τα έλκη, κλπ.
- Παρουσιάζει σημαντική αντιβακτηριδιακή δράση
Ορισμένα προβιοτικά, που περιέχει αποκλειστικά το κεφίρ, όπως το βακτήριο Lactobacillus kefiri, μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Helicobacter pylori, Escherichia coli και αυτών του γένους Salmonella.
Επιπλέον, ένα είδος υδατάνθρακα που περιέχει το κεφίρ (γνωστό ως κεφιράν) έχει παρουσιάσει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
- Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένα από τα πράγματα που βοηθά σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της υγείας των οστών και επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης.
Το κεφίρ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ2, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων σε μεγάλο ποσοστό.
Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως το κεφίρ βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης ασβεστίου από τα οστικά κύτταρα, πράγμα το οποίο βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και πρόληψη των καταγμάτων.
- Προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου
Αρκετές in vitro μελέτες έχουν δείξει πως τα προβιοτικά, που περιέχει το κεφίρ και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
Συγκεκριμένα, μια in vitro μελέτη του 2007 διαπίστωσε πως το κεφίρ μείωσε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τον αριθμό των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού, σε σύγκριση με το γιαούρτι.
- Βοηθά στην ανακούφιση συμπτωμάτων αλλεργίας και άσθματος
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως το κεφίρ μπορεί να αναστείλει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις που σχετίζονται με τις αλλεργίες και το άσθμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτή η ευεργετική δράση.
- Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα
Μελέτες έχουν δείξει πως το κεφίρ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, τα οποία όταν συσσωρεύονται στις αρτηρίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών ασθενειών.
Τα προβιοτικά του κεφίρ μπορούν επίσης να ενισχύσουν το μεταβολισμό του λίπους στο σώμα, μέσω αύξησης της σύνθεσης των χολικών οξέων, ενώ σημαντική αποτελεσματικότητα έχει παρατηρηθεί και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Πηγές: Daily Star και Wikihealth