Η Πόπη Παπανδρέου είναι εισαγγελέας Πρωτοδικών που έχει διακριθεί για την ακεραιότητα και την εργατικότητά της, αναλαμβάνοντας δύσκολες υποθέσεις διαφθοράς στο ελληνικό δημόσιο.
Γεννήθηκε στις Συκιές Άρτας και μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια στην περιοχή Λαμπρινή, στα Πατήσια. Φοίτησε στο Αρσάκειο σχολείο και συνέχισε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1999 με βαθμό άριστα. Ακολούθως ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και τη Ποινική Δικονομία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 2006-2007 εισήχθη στη Σχολή Δικαστών, από την οποία αποφοίτησε πρώτη, μάλιστα με σημαντική διαφορά από τους συναδέλφους της (πρώτη σε σύνολο 35 σπουδαστών). Στο παρελθόν, είχε διδάξει σε σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας της, η κα Παπανδρέου έχει επιδείξει και συγγραφικό έργο στον νομικό χώρο, έχοντας ήδη δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά βιβλία νομικού περιεχομένου. Συναδέλφοι της στον χώρο της δικαιοσύνης την χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά καταρτισμένη νομικά, αφοσιωμένη στο έργο της και ακούραστη στην προσπάθειά της. Σύμφωνα με ανώτερο δικαστικό που τη γνωρίζει, η επαγγελματική της στάση πηγάζει και από το προσωπικό της υπόβαθρο: «Δεν ξεκίνησε από κάποιο προνομιακό περιβάλλον – γεννημένη στην επαρχία, σε μια τυπική οικογένεια – οπότε έχει ‘θωρακιστεί’ προσωπικά και επαγγελματικά, ως μοναδικός τρόπος επιβίωσης μιας γυναίκας σε αυτόν τον χώρο» φέρεται να σημειώνει, προσθέτοντας ότι η ίδια διακρίνεται για τη φιλοδοξία και την επιθυμία της να διαπρέψει, στοιχεία όμως που δεν θεωρούνται μειονεκτήματα όταν συνοδεύονται από σκληρή δουλειά.
Η Πόπη Παπανδρέου εισήλθε στο δικαστικό σώμα σε νεαρή ηλικία και από νωρίς βρέθηκε στα «βαθιά νερά» των μεγάλων υποθέσεων. Υπηρέτησε ως επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς δίπλα στην τότε επικεφαλής Ελένη Ράικου, αποκτώντας εμπειρία σε ευρεία γκάμα οικονομικών εγκλημάτων. Στα δικαστικά και δικηγορικά γραφεία απέκτησε το προσωνύμιο «terminator» («εξολοθρευτής»), καθώς δεν δίσταζε μπροστά σε κανένα εμπόδιο όταν είχε να φέρει εις πέρας μια δύσκολη έρευνα. Όπως έχει δηλώσει η ίδια, θεωρεί τη δουλειά της συλλογική προσπάθεια και δεν επιθυμεί να της πιστώνεται προσωπικά η επιτυχία μιας υπόθεσης, παρότι το όνομά της προβάλλεται συχνά στον Τύπο λόγω των μεγάλων φακέλων που χειρίζεται.
Υποθέσεις διαφθοράς που χειρίστηκε
Η κα Παπανδρέου έχει συνδέσει το όνομά της με μερικές από τις σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον χώρο του αθλητισμού. Ενδεικτικά:
- Υπόθεση υποβρυχίων και σύλληψη Τσοχατζόπουλου (2012): Ως ανακρίτρια Διαφθοράς, εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης για την πολύκροτη υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 (σκάνδαλο «υποβρύχια-μίζες»), το οποίο οδήγησε τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή. Μάλιστα, ήταν εκείνη που μαζί με αστυνομικό κλιμάκιο εισέβαλε στο νεοκλασικό σπίτι του Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου το πρωί της Μ. Τετάρτης 2012 για να τον συλλάβει. Όταν ο έκπληκτος πρώην υπουργός διαμαρτυρήθηκε, η Παπανδρέου φέρεται να του απάντησε κοφτά: «Έπρεπε να σας έχω πει ότι θα έρθω να σας συλλάβω;»
- Σκάνδαλο ΠΑΕ ΑΕΚ (υπόθεση Ψωμιάδη, 2011-2013): Η Παπανδρέου αποκάλυψε τον μηχανισμό ξεπλύματος μαύρου χρήματος που είχε στήσει η οικογένεια του τότε μεγαλομετόχου της ΑΕΚ, Μάκη Ψωμιάδη. Μέσω κοινών τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων σε μετοχές, αγοράς ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων, υπεξαιρέθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΠΑΕ, τα οποία στη συνέχεια «ξεπλύθηκαν» από τους εμπλεκομένους. Η έρευνά της οδήγησε στην έκδοση ενταλμάτων και προφυλάκιση μελών της οικογένειας Ψωμιάδη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα, ενώ η κύρια δίκη για την υπεξαίρεση επρόκειτο να διεξαχθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
- «Παράγκα» και στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο (2010-2011): Το όνομα της Πόπης Παπανδρέου συνδέθηκε με την εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομων στοιχημάτων και χειραγώγησης αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον Σεπτέμβριο του 2010 ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των στημένων αγώνων, που ήταν τότε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική υπόθεση διαφθοράς στη χώρα. Με μεθοδική έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία και λίγους μήνες αργότερα (Ιούνιος 2011) ξεκίνησε κύμα συλλήψεων γνωστών παραγόντων. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης προφυλακίστηκαν μεταξύ άλλων ο τότε ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο ίδιος ο Μάκης Ψωμιάδης (για ξεχωριστές πτυχές) . Η συμβολή της κρίθηκε καθοριστική για να «ξετυλιχθεί το κουβάρι» της αποκαλούμενης «παράγκας» του ποδοσφαίρου.
- Σκάνδαλο Energa – Hellas Power (2011-2012): Η εισαγγελέας Παπανδρέου χειρίστηκε και την υπόθεση υπεξαίρεσης από τις εταιρείες παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power. Ανέλαβε τη διερεύνηση του φακέλου για τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των δύο εταιρειών, που είχαν εισπράξει από καταναλωτές δημοτικά τέλη και φόρους χωρίς να τους αποδώσουν στο Δημόσιο . Η έρευνα οδήγησε στη δίωξη των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών και τελικά στην προφυλάκισή τους, ενώ αργότερα καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης (η υπόθεση αυτή ολοκληρώθηκε το 2017 με βαριές ποινές στους βασικούς κατηγορουμένους).
- Υπόθεση Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (2011): Σε οικονομικό επίπεδο, η Παπανδρέου διερεύνησε ως εισαγγελέας Πρωτοδικών τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, τότε μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, περί τεχνητής διόγκωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009. Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Ζ. Γεωργαντά κατέθεσε επί έξι ώρες ενώπιόν της (παρουσίᾳ και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη) επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το έλλειμμα διογκώθηκε σκόπιμα μέσω του υπολογισμού χρεών ΔΕΚΟ, ώστε να δικαιολογηθεί η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης ήταν να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών για «τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος» και τυχόν ποινικές ευθύνες. (Η υπόθεση αυτή τελικά κατέληξε αρκετά χρόνια μετά με απαλλαγή τού τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από κατηγορίες περί ψευδούς βεβαίωσης.)
- Υποθέσεις ΟΠΑΠ και Intralot (2012): Η Πόπη Παπανδρέου άσκησε επίσης ποινικές διώξεις σχετικά με πιθανή ζημία στον ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε δίωξη εναντίον πρώην στελεχών του κρατικού ΟΠΑΠ, καθώς και της εταιρείας Intralot και της Εταιρείας Στοιχημάτων, για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία . Στην υπόθεση αυτή ενεπλάκη και το όνομα του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη (επικεφαλής της Intralot), ο οποίος κλήθηκε σε απολογία από τον ανακριτή Διαφθοράς το 2013 μαζί με άλλα 4 υψηλόβαθμα στελέχη. Η έρευνα αφορούσε συμβάσεις προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού και υπηρεσιών που φέρονταν να ζημίωσαν τον Οργανισμό. (Τελικά, το 2017, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την απαλλαγή των κατηγορουμένων σε αυτόν τον φάκελο, κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετήθηκε απιστία).
Η φήμη της Παπανδρέου ως αδέκαστης εισαγγελέως εδραιώθηκε μέσα από αυτές τις υποθέσεις. Ωστόσο, το 2015 η ίδια υπέβαλε την παραίτησή της από το Τμήμα Διαφθοράς, αισθανόμενη – σύμφωνα με πληροφορίες – ότι δεν μπορούσε να επιτελέσει τα καθήκοντά της όπως επιθυμούσε λόγω παρεμβάσεων. Αναζήτησε επαγγελματικές διεξόδους εκτός Ελλάδας, μια συγκυρία που συνέπεσε με τη δημιουργία του νέου θεσμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Η Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέας
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (European Public Prosecutor’s Office – EPPO) συστήθηκε το 2021 με αποστολή τη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων που βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως απάτες με κοινοτικά κονδύλια, διασυνοριακή φοροδιαφυγή ΦΠΑ, διαφθορά δημοσίων λειτουργών σε ευρωπαϊκά έργα, νομιμοποίηση εσόδων κ.ά.). Η Λάουρα Κόβεσι, πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, ανέλαβε πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, πλαισιωμένη από Ευρωπαίους εισαγγελείς από κάθε συμμετέχον κράτος. Ωστόσο, το επιχειρησιακό έργο της EPPO υλοποιείται από τους Εντεταλμένους Ευρωπαίους Εισαγγελείς σε κάθε χώρα.
Η Πόπη Παπανδρέου ήταν μία από τους επτά πρώτους Έλληνες εισαγγελικούς λειτουργούς που επιλέχθηκαν το 2021 για τη στελέχωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, μαζί με τρεις συναδέλφους της, εντάχθηκε στο ελληνικό γραφείο της EPPO, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα (στο Εφετείο Αθηνών). Οι Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς εξακολουθούν να είναι ενεργοί δικαστικοί λειτουργοί της Ελλάδας, δρώντας «για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» και διαθέτοντας, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όλες τις αρμοδιότητες που έχουν και οι εθνικοί εισαγγελείς .
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διενεργούν έρευνες, ασκούν διώξεις και παραπέμπουν υποθέσεις στα ελληνικά δικαστήρια, όταν πρόκειται για αδικήματα εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, ακολουθώντας τόσο το ελληνικό δίκαιο όσο και το σχετικό ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο (στην Ελλάδα, το θεσμικό πλαίσιο είναι ο ν.4786/2021).
Η κα Παπανδρέου, έχοντας ενταχθεί στην EPPO, βρέθηκε σύντομα να διερευνά σημαντικές υποθέσεις με ευρωπαϊκή διάσταση. Μία από αυτές ήταν και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη (Φεβρουάριος 2023) – όχι όσον αφορά τα αίτια της σύγκρουσης, αλλά ως προς τις οικονομικές πτυχές: η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση κονδυλίων σε έργα ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, η Πόπη Παπανδρέου συμμετείχε στην έρευνα της περιβόητης σύμβασης 717 του ΟΣΕ (σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης), η οποία είχε καθυστερήσει χαρακτηριστικά .
Τον Μάρτιο 2024, μετά τις απολογίες κατηγορουμένων στελεχών του ΟΣΕ για την υπόθεση 717, η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα σε συνεννόηση με την Ευρωπαία Εισαγγελέα Παπανδρέου επέβαλαν στους κατηγορουμένους πολύ υψηλές εγγυήσεις (500.000 έως 700.000 ευρώ) και περιοριστικούς όρους. Η ενεργή ανάμιξη της Παπανδρέου σε αυτή την υπόθεση έδειξε ότι το έργο της EPPO στην Ελλάδα μπορεί να αγγίξει κρίσιμους τομείς, από τις μεταφορές μέχρι και τον αγροτικό τομέα.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Στα τέλη του 2024, ένα νέο σκάνδαλο ξέσπασε, αυτή τη φορά στον αγροτικό τομέα, δοκιμάζοντας την ελληνική κυβέρνηση. Η υπόθεση αφορά τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) – την υπηρεσία που διαχειρίζεται τις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις. Με εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κλιμάκιο των Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Παπανδρέου) διερεύνησε με άκρα μυστικότητα τις καταγγελίες για παράτυπες πληρωμές επιδοτήσεων.
Η έρευνα διήρκεσε πολλούς μήνες και οι εισαγγελείς συγκέντρωσαν στοιχεία που αποκάλυψαν ένα όργιο διαφθοράς και ‘ημετέρων’ στον οργανισμό . Από τα στοιχεία προέκυψε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργούσε με αμιγώς κομματικά και πελατειακά κριτήρια: αγροτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ διανέμονταν παράνομα σε «ημέτερους» παραγωγούς, πολλές φορές για ανύπαρκτα βοσκοτόπια ή ζώα, με την κάλυψη τοπικών παραγόντων και την ανοχή – ή και στήριξη – πολιτικών στελεχών.
Τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περιλαμβάνουν ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ εμπλεκομένων, οι οποίες ελήφθησαν νομίμως μέσω συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία. Οι διάλογοι αυτοί, που ενσωματώθηκαν σε ογκωδέστατη δικογραφία, ήρθαν στο φως στα τέλη Ιουνίου 2025 και προκάλεσαν πολιτικό σεισμό . Από τις απομαγνητοφωνήσεις προκύπτει ότι στο κύκλωμα συμμετείχαν ή παρενέβαιναν υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, με σκοπό να ευνοήσουν «ημέτερους» αγρότες και κτηνοτρόφους στις επιδοτήσεις . Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, ερευνώντας σε βάθος, έφτασαν μέχρι και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικός είναι ένας καταγεγραμμένος διάλογος από τις 25 Οκτωβρίου 2024, ανάμεσα στην προϊσταμένη του περιφερειακού γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ Κρήτης και ένα μέλος ισχυρής τοπικής οικογένειας της Κρήτης, γνωστό με το προσωνύμιο «Φραπές». Ο συνομιλητής αυτός εμφανίζεται να μεταφέρει διαβεβαιώσεις από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη ανησυχεί μήπως «τους αφήσει και φύγει ο Αυγενάκης» (αναφορά στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη) εν μέσω του σκανδάλου. Ο «Φραπές» την καθησυχάζει λέγοντας: «Όχι ρε, μου είπε ο Μάκης (σ.σ. πιθανόν ο Μάκης Βορίδης) μέχρι κόκκαλο. Μου ’πε ο Μάκης ‘στείλ’ τον σε μένα σήμερα’. Και πήρε και τον Φλωρίδη (σ.σ. Γιώργο Φλωρίδη, υπουργό Δικαιοσύνης). Αν δεν ξεκωλώσουν τώρα την Παπανδρέου από εκεί έχουμε θέμα. Κατάλαβες;». Η προϊσταμένη ρωτά αν «μπορούν» να τη μετακινήσουν, αφού «είναι Ευρωπαία, δεν είναι στη δικαιοδοσία (τους)», με τον συνομιλητή να απαντά: «Ελληνίδα είναι, Ελληνίδα, και τοποθετείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης» . Ο διάλογος αυτός ουσιαστικά αποκαλύπτει την ενόχληση που προκαλούσε στο κύκλωμα η έρευνα της Πόπης Παπανδρέου και τις μεθοδεύσεις για την ενδεχόμενη απομάκρυνσή της από την υπόθεση.
Το σύνολο της δικογραφίας που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβιβάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούνιο του 2025, καθώς περιείχε ονόματα εν ενεργεία μελών της κυβέρνησης και απαιτούνταν η ενημέρωση και η πιθανή άρση της βουλευτικής ή υπουργικής ασυλίας τους. Το επίσημο πόρισμα, έκτασης 36 σελίδων (ημερομηνία 16/6/2025), που συνόδευε τη δικογραφία είχε τίτλο «Απόφαση του Μόνιμου Τμήματος για την παραπομπή της υπόθεσης στις εθνικές αρχές».
Σε αυτό καταγράφονται οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν για να εξασφαλίζουν και να διανέμουν παρανόμως τις κοινοτικές ενισχύσεις . Μεταξύ άλλων, γίνεται ειδική μνεία στον ρόλο του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα: ο κος Βάρρας κατέθεσε ότι όταν επιχείρησε να ερευνήσει εσωτερικά τα προβληματικά σημεία με τα βοσκοτόπια, βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός του οργανισμού.
Τελικά, τον Νοέμβριο του 2020 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, κατόπιν απαίτησης του τότε αρμόδιου υπουργού (Μάκη Βορίδη), γεγονός που – σύμφωνα με τη μαρτυρία του – συνδεόταν άμεσα με αυτό το «σύστημα» συμφερόντων που μπλόκαρε τις μεταρρυθμίσεις του. Επιπλέον, στο πόρισμα αναφέρεται ότι ο κος Βορίδης και ένας ακόμα υπουργός, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στήριξαν μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ τα οποία ενεργούσαν κατά παράβαση των κανόνων ορθής διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε απόπειρα παρέμβασης εναντίον της ίδιας της κα Παπανδρέου. Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, «ένας ιδιώτης που ωφελήθηκε με πολλά εκατομμύρια ευρώ (σε επιδοτήσεις) προέβη με δική του πρωτοβουλία σε παρέμβαση προς μέλος της κυβέρνησης, προκειμένου να απομακρυνθεί η Ευρωπαία εισαγγελέας κα Παπανδρέου από τη θέση της». Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει ότι υπήρξε προσπάθεια του κυκλώματος να «μπλοκάρει» την έρευνα, φοβούμενο την ολοκλήρωσή της.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν υπήρξαν ραγδαίες. Στις 27 Ιουνίου 2025, μόλις έγινε αντιληπτό το εύρος του σκανδάλου και πριν καν ολοκληρωθεί η μελέτη του φακέλου από όλα τα κόμματα, προκλήθηκε πολιτικός σεισμός. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας εσπευσμένα από σύνοδο στις Βρυξέλλες, συγκάλεσε σύσκεψη και σε διάστημα λίγων ωρών ζήτησε – και έλαβε – τις παραιτήσεις συνολικά πέντε κυβερνητικών στελεχών που κατονομάζονταν στη δικογραφία.
Συγκεκριμένα, παραιτήθηκαν ένας υπουργός (ο Μάκης Βορίδης, που κατείχε χαρτοφυλάκιο υπουργού Επικρατείας) και τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης (ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Διονύσης Σταμενίτης και ο Χρήστος Μπουκώρος), καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος. Οι δραματικές αυτές παραιτήσεις έκαναν τον γύρο του κόσμου ως είδηση, με διεθνή ΜΜΕ όπως το Politico να μεταδίδουν ότι «το ελληνικό αγροτικό σκάνδαλο προκαλεί παραιτήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών».
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται πλέον σε φάση ποινικής διερεύνησης και στην Ελλάδα. Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, υπό τον συντονισμό του επόπτη τους (αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Νίκου Πασχάλη), συνεχίζουν να ερευνούν κάθε πτυχή. Μάλιστα, όπως σημειώνουν δικαστικές πηγές, «ακόμα δεν έχει γραφτεί ο επίλογος» στην υπόθεση – αν από την περαιτέρω επεξεργασία των καταγεγραμμένων συνομιλιών ή από τα ψηφιακά αρχεία που κατασχέθηκαν κατά τις έρευνες προκύψουν νέα στοιχεία εμπλοκής και άλλων προσώπων, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποχρεούται να τα διαβιβάσει εκ νέου στη Βουλή για τις δικές της ενέργειες . Με άλλα λόγια, ενδέχεται να έρθουν στο φως και νέες πολιτικές ευθύνες.
Σε κάθε περίπτωση, η Πόπη Παπανδρέου, μέσα από τον ρόλο της ως Εντεταλμένης Ευρωπαϊκής Εισαγγελέως, απέδειξε ότι οι έρευνες για οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της ΕΕ μπορούν να φτάσουν σε βάθος ακόμα και σε «δύσκολους» χώρους του ελληνικού κράτους. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ερευνητικά, υπενθύμισε ότι «υπάρχουν δικαστές και στην Αθήνα» – αρκεί να τους δοθούν τα εργαλεία και η ανεξαρτησία να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.
Με το ουδέτερο και μεθοδικό ύφος της, η κα Παπανδρέου τιμά το λειτούργημά της, υπηρετώντας τόσο την ελληνική δικαιοσύνη όσο και το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον.