Ενός λεπτού σιγή τηρείται σήμερα στη Μιανμάρ στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 2.000.
Πέντε ημέρες μετά τον σεισμό, πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να διαμένουν σε ανοιχτούς χώρους λόγω των συνεχών μετασεισμών, που εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω καταρρεύσεις κτιρίων.
Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας κήρυξε εβδομάδα εθνικού πένθους, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή. Η ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί στις 12:51:02 τοπική ώρα (09:21 ώρα Ελλάδας), ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός. Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να διακόψουν τις δραστηριότητές τους εκείνη την ώρα, ενώ τα μέσα ενημέρωσης θα προβάλλουν σύμβολα πένθους αντί του προγραμματισμένου περιεχομένου τους. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν προσευχές σε ναούς και παγόδες.
Οι αρχές ανακοίνωσαν 2.056 νεκρούς, 3.900 τραυματίες και 270 αγνοούμενους, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος. Ο σεισμός σημειώθηκε στο ρήγμα της Σαγκάινγκ, το οποίο διατρέχει πυκνοκατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ναϊπιντάου και της Μανταλέι.
Την ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνει η συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση, η οποία έχει αποδυναμώσει τις υποδομές και δυσχεραίνει τη συλλογή πληροφοριών για την έκταση της καταστροφής. Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο υπηκόων της, ενώ μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και τρεις Κινέζοι πολίτες.
Η Μανταλέι υπέστη σοβαρές καταστροφές, με δεκάδες κτίρια να καταρρέουν. Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιους χώρους, ενώ στα τοπικά κρεματόρια φτάνει μεγάλος αριθμός σορών. Η κατάσταση δυσχεραίνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για την παροχή βοήθειας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τον σεισμό κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανώτατου επιπέδου, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ζητά συγκέντρωση 100 εκατ. δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια. Η Κίνα, η Μαλαισία και η Ινδία έχουν στείλει σωστικά συνεργεία, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αποστολή ειδικών σε ανθρωπιστικές κρίσεις.
Εν τω μεταξύ, στην Ταϊλάνδη, συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια του 30ώροφου υπό ανέγερση ουρανοξύστη που κατέρρευσε στην Μπανγκόκ, όπου τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αρκετοί εξακολουθούν να αγνοούνται.