Μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού εμφανίζονται στις ανθρώπινες αρτηρίες, σε 50 φορές υψηλότερη συγκέντρωση όταν οι αρτηρίες είναι εν μέρει φραγμένες, αποκαλύπτει νέα μελέτη, προσθέτοντας τη ρύπανση από πλαστικά στη λίστα των απειλών για την καρδιαγγειακή υγεία.
Ενώ τα μικροπλαστικά είναι πολύ μικρά, με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά, τα νανοπλαστικά είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι και τόσο μικροσκοπικά που μπορούν να περάσουν στους ανθρώπινους ιστούς.
«Αυτά τα είδη πλαστικών βρίσκονται συνήθως στο περιβάλλον, ειδικά σε κομμάτια σκουπιδιών των ωκεανών. Με την πάροδο των ετών, αυτά τα πλαστικά διασπώνται, αναμειγνύονται με το έδαφος και το νερό και ενσωματώνονται στην τροφική αλυσίδα», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ρος Κλαρκ, αγγειακός χειρουργός-επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στην Αλμπουκέρκη.
Επίπεδα μικροπλαστικών που συνδέονται με την υγεία των αρτηριών
Ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα τα ευρήματά τους, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, στις Επιστημονικές Συνεδρίες Vascular Discovery 2025 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαλτιμόρη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι καρωτιδικές αρτηρίες με πλάκα περιείχαν τουλάχιστον 50 φορές περισσότερα μικρονανοπλαστικά σε σύγκριση με τις αρτηρίες που ήταν υγιείς και χωρίς συσσώρευση πλάκας (αθηρωματική πλάκα).
Σαράντα οκτώ δείγματα καρωτιδικών αρτηριών — μεγάλα αιμοφόρα αγγεία σε κάθε πλευρά του λαιμού που παρέχουν οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλο — αναλύθηκαν από ενήλικες ηλικίας 60 έως 90 ετών στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, μεταξύ 2023 και 2024.
Περίπου το ένα τρίτο των δειγμάτων ελήφθησαν από άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πλάκας από τις καρωτιδικές αρτηρίες τους λόγω συμπτωμάτων όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο ή προσωρινή απώλεια όρασης. Το δεύτερο τρίτο προήλθε από άτομα με συσσώρευση πλάκας αλλά δεν εμφάνισαν συμπτώματα. Το τελευταίο τρίτο προήλθε από δότες ιστών που είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες, χωρίς απόφραξη καρωτιδικής αρτηρίας.
Σε συμμετέχοντες με αθηρωματική πλάκα αλλά χωρίς συμπτώματα στένωσης, η συγκέντρωση μικρονανοπλαστικών στην πλάκα ήταν 16 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τα υγιή τοιχώματα των αρτηριών από νεκρούς δότες ιστών παρόμοιας ηλικίας.
Οι συμμετέχοντες που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο ή προσωρινή απώλεια όρασης λόγω αποκλεισμένης ροής αίματος εμφάνισαν επίπεδα μικρονανοπλαστικών 51 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τις υγιείς αρτηρίες.
Αν και τα υγιή αιμοφόρα αγγεία έχουν μηχανισμούς για την απομάκρυνση των αποβλήτων και των ξένων υλικών, οι μηχανισμοί καθαρισμού μπορεί να είναι μειωμένοι σε κατεστραμμένες αρτηρίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υποστεί βλάβη λόγω συσσώρευσης πλάκας. Η παρουσία πλάκας και οι σχετικές αλλαγές στη ροή του αίματος θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει απόβλητα όπως τα νανοπλαστικά από τα τοιχώματα των αρτηριών.
Η έρευνα δεν διαπίστωσε άμεση σύνδεση
Οι ερευνητές συνέκριναν αρτηρίες με υψηλά και χαμηλά επίπεδα πλαστικού και δεν βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ του αριθμού των σωματιδίων και των σημαδιών ξαφνικής αύξησης της φλεγμονής, αν και υπήρχαν διαφορές στη γονιδιακή δραστηριότητα στα ανοσοκύτταρα που περιβάλλουν τις πλάκες.
Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν ποιες διαφορές στη γονιδιακή δραστηριότητα παρατηρήθηκαν μεταξύ των ανοσοκυττάρων σε πλάκες υψηλής πλαστικότητας έναντι πλακών χαμηλής πλαστικότητας.
«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ύπαρξη των νανοπλαστικών στις λιπαρές αποθέσεις έχει βιολογικές συνέπειες πιο περίπλοκες και λεπτές από μία ξαφνική φλεγμονή», δήλωσε ο Κλαρκ.
Η έλλειψη άμεσης σύνδεσης μεταξύ του αριθμού των νανοπλαστικών και της ξαφνικής φλεγμονής υποδηλώνει ότι «μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν και δεν κατανοούμε ακόμη από ιατρική άποψη», δήλωσε στην Epoch Times ο Γιοσέφ Αμιριάν, πιστοποιημένος καρδιολόγος στο Manhattan Cardiology στη Νέα Υόρκη και συνεργάτης του Labfinder.com.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρούσα μελέτη επεκτείνει προηγούμενη έρευνα από την Ιταλία που διαπίστωσε ότι άτομα με αθηρωματική πλάκα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου ή μη θανατηφόρας καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια σχεδόν τριών ετών παρακολούθησης.
«Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ανησυχητική μελέτη. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε θεωρήσει την έκθεση σε πλαστικά νανοσωματίδια ως παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η Κάρεν Λ. Φιούρι, νευρολόγος που δεν συμμετείχε στην έρευνα, αλλά υπογράμμισε τη σημασία της έρευνας, σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που συνόδευε το δελτίο Τύπου.
Ωστόσο, ο Κλαρκ συνέστησε προσοχή κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. «Είναι πολύ σημαντικό να μελετήσουμε τι κάνουν αυτά τα υλικά στο σώμα μας. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα πρώιμα αποτελέσματα αυτής της μελέτης», δήλωσε. «Δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως τις βιολογικές επιπτώσεις για πολλά χρόνια ακόμα».
Οι ερευνητές σημείωσαν βασικούς περιορισμούς της μελέτης τους. Δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα σωματίδια πλαστικού προκαλούν στην πραγματικότητα αρτηριακή νόσο, καθώς τα σωματίδια μπορεί να είναι απλώς ένα σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας. Ανέφεραν επίσης δυσκολία στην ακριβή μέτρηση των πλαστικών, επειδή τα λιπαρά στα δείγματα μπορεί να μοιάζουν με πλαστικό κατά τη διάρκεια των δοκιμών.
Στους επιστημονικούς κύκλους, συχνά αναγνωρίζεται ότι οι συσχετίσεις δεν είναι απαραίτητα αιτιώδεις, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο και μόνο επειδή βρέθηκε κάτι δεν σημαίνει ότι η παρουσία του προκάλεσε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, δήλωσε ο Άλεξ ΛεΜπώ, τοξικολόγος και πιστοποιημένος βιομηχανικός υγιεινολόγος, στην Epoch Times.
«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό μιας πραγματικής αιτίας βλάβης από την παρουσία του υλικού», δήλωσε ο ΛεΜπώ. «Προς το παρόν, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα μικροπλαστικά.»
Μειώνοντας την έκθεσή σας
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, ή περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια λίβρες, τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Καθώς αυτά τα πλαστικά διασπώνται σε μικροσκοπικά σωματίδια, βρίσκουν τον δρόμο τους προς τις υδάτινες οδούς, το έδαφος, ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε.
«Ως αποτέλεσμα, τα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά εμφανίζονται στο επιτραπέζιο αλάτι, το νερό της βροχής, τα θαλασσινά, το εμφιαλωμένο νερό, τη σκόνη του σπιτιού και τα ανθρώπινα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών, όπως φαίνεται σε αυτή τη μελέτη», δήλωσε στην Epoch Times ο Τζόσεφ Μέρκολα, πιστοποιημένος οικογενειακός ιατρός. Είπε ότι η πλήρης αποφυγή της έκθεσης σε αυτά τα πλαστικά σωματίδια «δεν είναι δυνατή σε αυτό το σημείο», αλλά υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε σημαντικά την έκθεσή σας.
Ο Μέρκολα συνιστά:
Αποφύγετε τη θέρμανση τροφίμων σε πλαστικά δοχεία
Χρησιμοποιήστε γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα αντί για πλαστικά μπουκάλια νερού
Επιλέξτε φυσικές τροφές αντί για βαριά συσκευασμένες, υπερεπεξεργασμένες επιλογές