Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα ότι τα πρόσφατα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν επιβαρύνει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών στα «πρόθυρα της ρήξης».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ρώσο ηγέτη «εγκληματία πολέμου» εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας την καταδίκη του υπουργείου Εξωτερικών στις 21 Μαρτίου. Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, χρησιμοποίησαν παρόμοια ρητορική το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είπε στον πρεσβευτή Τζον Σάλιβαν ότι «τέτοιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ανάξιες ενός πολιτικού άνδρα τόσο υψηλού βαθμού, θέτουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στα πρόθυρα της ρήξης», σύμφωνα με μεταφρασμένη ανακοίνωση.
Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι «οι εχθρικές ενέργειες που γίνονται εναντίον της Ρωσίας θα συναντήσουν δυναμική και αποφασιστική απώθηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Παράλληλα, είπε στον Σάλιβαν ότι απαιτεί «εγγυήσεις» ότι οι ρωσικές πρεσβείες και τα προξενεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα «λειτουργούν ομαλά».
Στις 21 Μαρτίου, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησαν επίσης τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Όμως δεν φάνηκε πιθανό να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα, παρά τις φωνές που ακούγονται σε όλη την Ευρώπη για την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην Ολλανδία δήλωσε ότι συγκεντρώνει στοιχεία για τυχόν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η Ρωσία -όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες- δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Οι διεθνείς κυρώσεις έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, η Ευρώπη, η οποία είναι ο κύριος αγοραστής ενέργειας της χώρας, έχει κάνει μια εξαίρεση για το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Μεγάλες διεθνείς εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν θα δραστηριοποιηθούν στο εσωτερικό της Ρωσίας και ότι δεν θα κάνουν νέες επενδύσεις στη χώρα, επικαλούμενες τη σύγκρουση.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις εκκλήσεις της Ρωσίας προς τα στρατεύματα εντός της πολιορκημένης πόλης Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι αρχές στη Μαριούπολη μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με στρατιωτικό δικαστήριο εάν συνταχθούν με τις ουκρανικές εθνικιστικές δυνάμεις, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για οποιαδήποτε παράδοση, κατάθεση των όπλων», δήλωσε ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Iryna Vereshchuk στο μέσο ενημέρωσης Ukrayinska Pravda.
Σχεδόν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει περισσότερους από 900 θανάτους αμάχων, αλλά δήλωσε ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος. Οι εκτιμήσεις για τους Ρώσους νεκρούς ποικίλλουν.
Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι την ώρα του Τύπου.
Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.