Τα αχνιστά μύδια με τα φασόλια είναι ένας θεσπέσιος συνδυασμός της γήινης γεύσης των οσπρίων με τη θαλασσινή, ιωδιούχα γεύση των μυδιών, που απογειώνονται από τη μυρωδιά της φρέσκιας χλόης που αναδίδει ο φρεσκοκομμένος μαϊντανός, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το «χλωρό» ελαιόλαδο και η πικάντικη μυρωδιά του τσιγαρισμένου σκόρδου και της καυτερής.
Είναι ένας κλασικός ιταλικός συνδυασμός: ξερά φασόλια ή ρεβίθια με όστρακα, όπως μύδια ή μικρές αχιβάδες. Τα σερβίρουν είτε σκέτα με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί είτε σαν σος πάνω από σπαγγέτι: pasta e ceci con vongole.
Ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία, φαίνεται ότι είναι μία συνταγή από την Πούλια της Ιταλίας, όπου χρησιμοποιούν πιο συχνά ρεβύθια αντί για φασόλια.
Υλικά
- 1½ κιλό μύδια
- 250 γρ. λευκά, μικρά ξερά φασόλια
- 1 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
- Για το σερβίρισμα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μουσκεύετε αποβραδίς τα φασόλια και την επομένη τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό στη φωτιά. Μόλις πάρουν μία βράση, τα σουρώνετε και τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα με κρύο πάλι νερό. Τα βράζετε έως ότου μαλακώσουν, χωρίς αλάτι, και τα σουρώνετε.
Καθαρίζετε τα μύδια αφαιρώντας με ένα μαχαιράκι τα «μουστάκια» τους και τα ξεπλένετε καλά σε άφθονο κρύο νερό.
Σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ βάζετε το λάδι, την καυτερή πιπεριά και τα σκόρδα και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα χωρίς να μαυρίσουν.
«Σβήνετε» με το λευκό κρασί.
Προσθέτετε τη μουστάρδα, τα φασόλια και τα μύδια, ανακατεύετε και σκεπάζετε το τηγάνι.
Σε περίπου 3 λεπτά, ξαναανακατεύετε – εν τω μεταξύ, τα περισσότερα μύδια θα έχουν ανοίξει – σκεπάζετε και βράζετε για άλλα 2 λεπτά.
Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατεύετε.
Τα σερβίρετε σε βαθιά μπολ, με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και φρέσκο ελαιόλαδο.
Παρατηρήσεις
Είναι πολύ ωραία επίσης με ντομάτα: σε αυτήν την περίπτωση, σοτάρετε μία μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους σε λίγο ελαιόλαδο, τη βράζετε για 3-4 λεπτά να μελώσει ελαφρά και την προσθέτετε στο στάδιο 5, αφαιρώντας όμως τη μουστάρδα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον μαϊντανό με φρέσκο βασιλικό.
Είναι πολύ νόστιμα επίσης σαν μία πηχτή σούπα με ζυμαρικά: σε αυτήν την περίπτωση, βράζετε 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή ό,τι άλλο ζυμαρικό σάς αρέσει, στον μισό χρόνο από αυτόν που λέει το πακέτο και το προσθέτετε στο στάδιο 5 μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, είτε με τομάτα είτε χωρίς, έτσι ώστε να τελειώσουν το βράσιμό τους μέσα στο ζουμί των μυδιών. Δεν βάζετε αλάτι πουθενά γιατί τα μύδια είναι αλμυρά.