Σάββατο, 19 Απρ, 2025
Οι Μυκηναίοι επιχρύσωναν σκεύη ποτού και φαγητού με μία ιδιαίτερη τεχνική, για να συνοδεύουν τους νεκρούς στους τάφους τους. (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

«Μυκηναίοι αλχημιστές» στο Αθέατο Μουσείο

Οι «Μυκηναίοι αλχημιστές» παρουσιάζονται στην Αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 ως τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025

Κυριακές και Τετάρτες, αρχαιολόγοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εισάγουν τους επισκέπτες στις τεχνικές επιχρύσωσης και επαργύρωσης των Μυκηναίων τεχνιτών, σε μία δράση του Αθέατου Μουσείου.

Επρόκειτο για διαδικασίες λεπτές, με υψηλό βαθμό δυσκολίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκδήλωσης, λόγω των οποίων τους αποδόθηκε η ονομασία «μυκηναϊκή  αλχημεία». Στόχος της επιχρύσωσης ήταν να ‘αναβαθμιστούν’ τα απλά κεραμικά σκεύη καθημερινής χρήσης, προσλαμβάνοντας την επίφαση της αντοχής και της αθανασίας των ευγενών μετάλλων, σε αντικείμενα κατάλληλα για προσφορά στους νεκρούς.

Η ανάγκη για μία τέτοια μεταμόρφωση είναι πιθανόν να συνδέεται με τις μυκηναϊκές πεποιθήσεις για τον θάνατο, όπως την αντίληψη ότι οι νεκροί συνέχιζαν τη ζωή τους μετά θάνατον και συνεπώς χρειάζονταν ό,τι και οι ζωντανοί: τροφή, ενδύματα και αντικείμενα, για να τους συντροφεύουν στην αιωνιότητα. Κατά συνέπεια, όπλα, εργαλεία,  κοσμήματα, αγγεία ποτού και φαγητού και άλλα είδη καθημερινής χρήσης τοποθετούνταν στους τάφους, στη διάθεση των αποθανόντων.

Στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, από όπου αντλεί το Αθέατο Μουσείο για τις δράσεις του, υπήρχαν επί 90 χρόνια έξι κεραμικά μυκηναϊκά αγγεία, που χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 12 αιώνα π.Χ. Η ζωγραφισμένη τους επιφάνεια φέρει μαύρα ίχνη από την επικάλυψή τους με λεπτά φύλλα κασσίτερου – όπως αποδείχθηκε, ίχνη της διαδικασίας επιχρύσωσης ή επαργύρωσης.

Τα επικασσιτερωμένα αγγεία που εκτίθενται στην Αίθουσα του Βωμού. Είναι ορατά τα μαύρα ίχνη του μετάλλου. (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

 

Σύμφωνα με την αφίσα του Μουσείου, η επαργύρωση γινόταν με απλή κάλυψη. Αντίθετα, για την επιχρύσωση απαιτούνταν θερμική επεξεργασία στους 232° C. Επειδή η αλλαγή αυτή δεν ήταν σταθερή, αλλά ευαίσθητη και μεταβλητή αναλόγως της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος (ο κασσίτερος στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλάζει κρυσταλλική δομή), τα σκεύη που υπόκειντο στη διαδικασία επικασσιτέρωσης δεν ήταν κατάλληλα για χρήση, παρά μόνο ως κτερίσματα.

* * * * *

Οι «Μυκηναίοι αλχημιστές» παρουσιάζονται στην Αίθουσα του Βωμού (αιθ. 34) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο από την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 ως τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025.

Οι παρουσιάσεις των αρχαιολόγων λαμβάνουν χώρα Κυριακές (στις 13 και 27 Απριλίου και στις 25 Μαΐου) και Τετάρτες (στις 9 και 30 Απριλίου και στις 7 Μαΐου), ώρα 13:00, Οι επισκέπτες θα μυηθούν στη σημασία του χρυσού και του αργύρου στον μυκηναϊκό κόσμο, την αινιγματική μυκηναϊκή θεολογία του θανάτου και τις προσπάθειες των αρχαίων αλχημιστών να ανακαλύψουν τις μαγικές συνταγές της αθανασίας της ύλης και του σώματος.

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στα ελληνικά.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά ή με την έγκαιρη προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838

 

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε