Σάββατο, 05 Απρ, 2025
X.com/NikosDendias μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ν. Δένδιας: Πιστεύουμε βαθιά στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα

Την ανάγκη θεσμοθέτησης μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Απριλίου στη Βαρσοβία, υπό την προεδρία της Πολωνίας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε τη σημασία δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας, δηλώνοντας:
«Πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει να υπάρξει μια Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και πρέπει να υπάρξουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν αυτή την άμυνα να δημιουργηθεί».

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, έθεσε ως βασική προτεραιότητα τον καθορισμό σαφών όρων συμμετοχής τρίτων χωρών στις κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες.
«Πρέπει να συζητήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ποιες τρίτες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Διότι οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός επισήμανε την ασυμβατότητα συμμετοχής χωρών που απειλούν κράτη-μέλη της ΕΕ στο αμυντικό οικοδόμημα της Ένωσης, σημειώνοντας:
«Δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιοδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της ΕΕ. Τελικά, η Ευρώπη είναι μια συμμαχία και μια κοινή ύπαρξη ή συνύπαρξη αξιών, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα».

Το Συμβούλιο επικεντρώθηκε σε βασικά θέματα όπως το στρατηγικό σχέδιο ReArm Europe, τη Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, καθώς και την επικαιροποιημένη κατάσταση στην Ουκρανία. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τις συζητήσεις ιδιαίτερα σημαντικές:
«Νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση στη Βαρσοβία και ιδιαίτερα η συζήτηση για το ReArm Europe, αλλά και τα ζητήματα της Ουκρανίας, είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό».

Αναφέρθηκε επίσης στην ευθυγράμμιση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ατζέντας με τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδας:
«Η ευρωπαϊκή ατζέντα (“Readiness 2030”), η οποία συμπίπτει με τη δική μας “Ατζέντα 2030”, είναι κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία κοινών πρωτοβουλιών στο πεδίο της ευρωπαϊκής άμυνας, αναφερόμενος στην πρόταση Ελλάδας και Πολωνίας για έναν ευρωπαϊκό «Θόλο Προστασίας»:
«Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τις κοινές πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός Θόλου Προστασίας της Ευρώπης».

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο ελληνικό πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα», το οποίο —όπως δήλωσε— μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ευρώπης:
«Μπορεί να παράσχει εξαιρετικό παράδειγμα για πολλά θέματα που απασχολούν την προστασία της Ευρώπης στους αιθέρες».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε