Τετάρτη, 27 Νοέ, 2024
Ο πλανήτης, που ονομάζεται Kepler-1649c, βρίσκεται 300 έτη φωτός από τη Γη(NASA/Ames Research Center/Daniel Rutter)

NASA: Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν έναν πλανήτη που μπορεί να κατοικηθεί στο μέγεθος της γης κρυμμένος στα δεδομένα του Old Keple

Μια ομάδα διατλαντικών επιστημόνων που ρίχνει μια δεύτερη ματιά στις παρατηρήσεις δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA , το οποίο αποσύρθηκε από την εταιρία το 2018, ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη στο μέγεθος της γης σε τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού του, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία σε δελτίο τύπου στις 15Απριλίου.

Ο πλανήτης, που ονομάζεται Kepler-1649c, βρίσκεται 300 έτη φωτός από τη Γη και μοιάζει περισσότερο με αυτόν σε μέγεθος και σε εκτιμώμενη θερμοκρασία, που είναι μόλις 1,06 φορές μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας, δήλωσε η NASA. Η ποσότητα του φωτός του, που λαμβάνει από το αστέρι ξενιστή είναι το 75% της ποσότητας του φωτός που λαμβάνει η Γη από τον ήλιο μας, υποδηλώνοντας ότι η θερμοκρασία του εξωπλανήτη μπορεί να είναι παρόμοια με της Γης.

Ο Kepler-1649c βρίσκεται επίσης εντός της κατοικήσιμης ζώνης του αστεριού του, που βρίσκεται ακριβώς στη σωστή απόσταση όπου μπορεί να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να στηρίξει τη ζωή όπως το γνωρίζουμε.

Μια απεικόνιση του πώς θα μπορούσε να μοιάζει το Kepler-1649c από την επιφάνειά του. (NASA / Κέντρο Έρευνας Ames / Daniel Rutter)

 

Αντίθετα με τη Γη, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα ερυθρό αστέρι νάνο. Τέτοια αστέρια αποτελούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό αστεριών στον γαλαξία και είναι πολύ μικρότερα και πιο δροσερά από τον Ήλιο μας. Αν και δεν έχει παρατηρηθεί κανένα σε αυτό το σύστημα, αυτός ο τύπος αστεριού είναι γνωστός για αστρικές εκρήξεις που μπορεί να κάνουν το περιβάλλον ενός πλανήτη δύσκολο για οποιαδήποτε πιθανή ζωή.

Ενώ πολλά είναι ακόμη άγνωστα σχετικά με τον νεοευρεθέντα πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της ατμόσφαιράς του, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τη θερμοκρασία του και το σωστό μέγεθος, η NASA δήλωσε ότι η ανακάλυψη είναι ενδιαφέρουσα για τους επιστήμονες που αναζητούν κόσμους με δυνητικά κατοικήσιμες συνθήκες.

«Αυτός ο συναρπαστικός, μακρινός κόσμος, μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ελπίδα ότι μια δεύτερη Γη βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια, περιμένοντας να βρεθεί», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημών της Αποστολής της NASA στην Ουάσινγκτον. «Τα δεδομένα που συλλέγονται από αποστολές όπως ο Kepler και ο Transiting Exoplanet Survey Satellite [TESS] θα συνεχίσουν να αποδίδουν εκπληκτικές ανακαλύψεις καθώς χρόνο με τον χρόνο η επιστημονική κοινότητα βελτιώνει τις ικανότητές της να αναζητά υποσχόμενους πλανήτες κάθε χρόνο»

Ο εξωπλανήτης ενώνει άλλους που εκτιμάται ότι είναι πιο κοντά στη Γη σε μέγεθος, όπως το TRAPPIST-1f, ενώ οι TRAPPIST-1D και TOI 700d θεωρούνται πιο κοντά στη Γη σε θερμοκρασία. Ωστόσο, ο Kepler-1649c είναι μακράν ο πιο ενδιαφέρων εξωπλανήτης, καθώς μπορεί να είναι παρόμοιος τόσο στο μέγεθος όσο και στη θερμοκρασία με τη Γη και βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του συστήματός του.

Σύμφωνα με τη Nasa,η ύπαρξη του Kepler-1649c παραβλέφθηκε επειδή ένας αλγόριθμος υπολογιστών που ονομάζεται Robovetter, ο οποίος βοηθά στη διαλογή τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που παράγονται από το διαστημικό σκάφος Kepler, το χαρακτήρισε ως ψευδώς θετικό. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι οι υπολογιστές κάνουν λάθη, οπότε οι ερευνητές στην ομάδα εργασίας Kepler False Positive, αναλύουν όλα τα ψευδώς θετικά για να βεβαιωθούν ότι είναι γνήσια λάθη και όχι εξωπλανήτες. Όπως αποδεικνύεται, ο Robovetter είχε λανθασμένη επισήμανση Kepler-1649c, και έτσι, αναγνωρίστηκε ως πλανήτης.

«Από όλους τους λανθασμένα κατηγοριοποιημένους πλανήτες που έχουμε ανακτήσει, αυτός είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός – όχι μόνο επειδή βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη και το μέγεθος της Γης, αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτόν τον γειτονικό πλανήτη», δήλωσε ο Andrew Vanderburg, ερευνητής στο το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και πρωτεργάτης της μελέτης. «Αν δεν είχαμε εξετάσει τη δουλειά του αλγορίθμου με το χέρι, θα το χάναμε».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει και ένας τρίτος πλανήτης στο σύστημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν. Σημείωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ μικρό για να το δει ή βρίσκεται σε τροχιακή κλίση που καθιστά αδύνατο να βρεθεί χρησιμοποιώντας τη μέθοδο διέλευσης του Kepler.

«Όσο περισσότερα δεδομένα λαμβάνουμε, τόσο περισσότερα σημάδια βλέπουμε να δείχνουν την ιδέα ότι δυνητικά κατοικήσιμοι εξωπλανήτες του μεγέθους της Γης είναι συνηθισμένο να υπάρχουν γύρω από αυτά τα είδη αστεριών», δήλωσε ο Vanderburg. «Με τους “ερυθρούς νάνους” σχεδόν παντού γύρω από τον γαλαξία μας, και αυτούς τους μικρούς, δυνητικά κατοικήσιμους και βραχώδεις πλανήτες γύρω τους, η περίπτωση ότι ένας από αυτούς δεν είναι πολύ διαφορετικός από ότι η Γη μας φαίνεται όλο και πιο πιθανή».

Επιμέλεια κειμένου: Νίκος Βλαχόπουλος

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε