Η προέλευση των ανθρώπων ήταν εξ αρχής ένα από τα ανώτατα μυστήρια στην επιστήμη. Από την εποχή που ο Κάρολος Δαρβίνος έγραψε το βιβλίο του «Για την προέλευση των ειδών», που ετοίμασε τον δρόμο για πολλούς επιστήμονες ώστε να απορρίψουν την ιδέα της θεϊκής δημιουργίας, οι εξελικτικοί προσπαθούν να βρουν μια ικανοποιητική εξήγηση για την προέλευση του ανθρώπου.
Ο ίδιος ο Δαρβίνος υπέθεσε ότι οι άνθρωποι προήλθαν από κάποιον κοινό τελευταίο «πρόγονο» στην Αφρική. Από τότε, πολλές παρόμοιες εξηγήσεις έχουν διατυπωθεί. Μερικά χρόνια πριν, ήταν συνηθισμένο μεταξύ των επιστημόνων να θεωρούν πως ο Χόμο σάπιενς (ο άνθρωπος) εξελίχθηκε στην Αφρική περίπου 200.000 χρόνια πριν και σταδιακά εξαπλώθηκε ανά τον κόσμο τις τελευταίες αρκετές χιλιάδες χρόνια.
Πρόσφατα ευρήματα, ωστόσο, ίσως αποκλείσουν πλήρως αυτήν την υπόθεση.
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη ανακάλυψη που δημοσιεύθηκε στο Νature έδειξε στοιχεία ύπαρξης εργαλείων Λίθινης Εποχής ηλικίας άνω των 2 εκατομμυρίων ετών στην Κίνα.
Σε ένα πρόσφατο ερευνητικό άρθρο στο Science, οι συγγραφείς της έρευνας επανεξέτασαν μεγάλες ανακαλύψεις στο πεδίο της αναζήτησης της ανθρώπινης προέλευσης τα τελευταία 150 χρόνια από την αρχική υπόθεση του Δαρβίνου. Κατέληξαν ότι η έρευνα στο θέμα είναι «ένα μεγάλο χάος».
«Όταν κοιτάτε στο αφήγημα για την ανθρώπινη προέλευση, είναι απλώς ένα μεγάλο χάος – δεν υπάρχει καμία ομοφωνία», είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής δημοσίευσης, Σέρχιο Αλμέσιχα, ανώτερος ερευνητής του τμήματος ανθρωπολογίας του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, σε μια δήλωση σχετικά με την εργασία τους.
Οι συγγραφείς θεωρούν ότι τα απολιθώματα είναι απαραίτητα για την μελέτη πιθήκων και για την μελέτη της θεωρίας ανθρώπινης εξέλιξης.
Δύο βασικές προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται για την μελέτη της ανθρώπινης προέλευσης από την επιστημονική κοινότητα. Μία είναι η «από πάνω προς τα κάτω» προσέγγιση, που βασίζεται στην ανάλυση ζωντανών πιθήκων, ειδικά χιμπατζήδων. Η άλλη είναι η «από κάτω προς τα πάνω» προσέγγιση, που δίνει έμφαση στα απολιθώματα κυρίως εξαφανισμένων πιθήκων.
Στην επανεξέτασή τους, οι ερευνητές συζήτησαν για τους περιορισμούς που δημιουργούνται όταν η έρευνα βασίζεται μόνο σε μία από τις δύο προσεγγίσεις για την μελέτη της ανθρώπινης προέλευσης. Οι μελέτες «από πάνω προς τα κάτω» κάποιες φορές αγνοούν το γεγονός ότι ζώντες πίθηκοι όπως χιμπατζήδες, γορίλες, ουρακοτάνγκοι και άλλοι, είναι απλώς επιζώντες μιας δυνητικά πολύ μεγαλύτερης αλλά πλέον εξαφανισμένης ομάδας πιθήκων, σύμφωνα με την δήλωση.
Από την άλλη πλευρά, οι «από κάτω προς τα πάνω» μελέτες τείνουν να δίνουν έναν πρωταγωνιστικό εξελικτικό ρόλο σε απολιθωμένους πιθήκους για να τους ταιριάξουν μέσα σε ένα προκατασκευασμένο αφήγημα, ανέφερε η δήλωση.
Συνολικά, ωστόσο, οι συγγραφείς κατέληξαν ότι οι περισσότερες προσπάθειες εξήγησης για την ανθρώπινη προέλευση δεν είναι συμβατές με τα αρχεία απολιθωμάτων.
Τα στοιχεία που παίρνουμε από την μελέτη ζώντων πιθήκων και μόνο δεν επαρκούν, κατέληξαν οι συγγραφείς.
«Οι τρέχουσες ετερόκλητες θεωρίες σχετικά με την εξέλιξη […] θα μπορούσαν να ενημερωθούν» με πολλά νεά στοιχεία, ισχυρίστηκε ο Αλμέσιχα στην δήλωση.
Ο Αλμέσιχα θεωρεί πως το αρχικό χρονικό σημείο εξέλιξης, το οποίο ανέφερε και στο οποίο βασιζόταν η θεωρία εξέλιξης πιθήκων και ανθρώπων, ίσως απλώς να μην ισχύει.
Ενώ δριμείες διαφωνίες μεταξύ της από πάνω προς τα κάτω και της από κάτω προς τα πάνω προσέγγισης δεν είναι πρωτάκουστες στην ιστορία της επιστήμης, συχνά εμφανίζονται λόγω θεμελιωδών προβλημάτων στο αφήγημα της επιστημονικής ερώτησης καθαυτής και μπορεί να οδηγήσουν σε μια μεγάλη επανάσταση στις θεωρίες.
Η νέα επανεξέταση δημοσιεύθηκε στο Science στις 7 Mαΐου.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece