Ένα βήμα παραπέρα οδηγήθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Κασμίρ, με τη Νέα Δελχί να ανακοινώνει την αναστολή της ιστορικής Συνθήκης των Υδάτων του Ινδού και το κλείσιμο του βασικού συνοριακού περάσματος με το Πακιστάν, κατηγορώντας ανοιχτά το Ισλαμαμπάντ ότι στηρίζει τρομοκρατικές ομάδες.
Οι σοκαριστικές σκηνές της 22ας Απριλίου, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον 26 τουριστών στην περιοχή Μπαϊσαράν, κοντά στην τουριστική πόλη Παχαλγκάμ, συγκλόνισαν τη χώρα. Στην επίθεση τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμη άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο ανώτεροι αστυνομικοί.
Σε έκτακτη ενημέρωση στις 23 Απριλίου, ο Ινδός υφυπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι ανακοίνωσε ότι το κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας εξέτασε διασυνδέσεις της επίθεσης με κυκλώματα από το Πακιστάν, ενώ γνωστοποιήθηκε η απέλαση αρκετών Πακιστανών διπλωματών από το Νέο Δελχί και η επιστροφή Ινδών αξιωματούχων από το Πακιστάν. Παράλληλα, ακυρώθηκαν οι βίζες Πακιστανών πολιτών.
Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μέσω Telegram μια άγνωστη μέχρι πρότινος οργάνωση με το όνομα «Αντίσταση του Κασμίρ», χαρακτηρίζοντας τα θύματα «Ινδουιστές εποίκους». Ανάμεσά τους ήταν 25 Ινδοί πολίτες και ένας ταξιδιώτης από το Νεπάλ.
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, επέστρεψε εσπευσμένα από επίσημο ταξίδι στη Σαουδική Αραβία και μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος δεσμεύτηκε ότι οι δράστες και οι υποστηρικτές τους «θα τιμωρηθούν με τρόπους που δεν μπορούν να φανταστούν». «Θα τους κυνηγήσουμε όπου και αν βρίσκονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα The Hindu, ο υπουργός Άμυνας Ράτζναθ Σινγκ τόνισε ότι οι Αρχές θα φτάσουν ως τους «αόρατους υποκινητές» που σχεδίασαν «το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα» στην Παχαλγκάμ. Το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και γνωστοποίησε ότι το Εθνικό του Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει στις 24 Απριλίου για να εξετάσει την κατάσταση και να απαντήσει στις κινήσεις της Ινδίας.
Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, δήλωσε σε πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «η Ινδία προχώρησε σε ανεύθυνες ενέργειες και αβάσιμες κατηγορίες», σχολιάζοντας ότι προς το παρόν η απάντηση της Ινδίας είναι «μη στρατιωτική» αλλά προειδοποίησε: «Η χώρα μας είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο – είμαστε πυρηνική δύναμη, κανείς δεν πρέπει να μας απειλεί».
Νέο σημείο τριβής: Ο «πόλεμος των υδάτων»
Η αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης για τα Νερά του Ινδού θεωρήθηκε στο Ισλαμαμπάντ «πράξη υβριδικού πολέμου και δειλία», σύμφωνα με τον Πακιστανό Υπουργό Ενέργειας Αουάις Λεγκάρι. Ήδη οι σχέσεις των δύο κρατών ήταν τεταμένες από το 2019, όταν η κυβέρνηση Μόντι αφαίρεσε το ειδικό καθεστώς ημιαυτονομίας του Κασμίρ.
Η περιοχή του Κασμίρ αποτελεί σημείο διαρκούς αντιπαράθεσης από το 1947, όταν οι Βρετανοί αποσύρθηκαν από την Ινδική Υποήπειρο. Η Ινδία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος, ενώ το Πακιστάν διοικεί τα βόρεια και δυτικά τμήματα.
Η Συνθήκη του Ινδού, που υπογράφηκε το 1960 με τη διαμεσολάβηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, διασφαλίζει τον κοινό διαμοιρασμό υδάτων ενός ποταμικού συστήματος ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια κατοίκους και αγρότες. Παρά το γεγονός ότι ξεσπάσαν δύο πολέμοι και ένα αιματηρό επεισόδιο το 1999, η συνθήκη παρέμενε σε ισχύ μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό Άμυνας, Χουατζά Μοχάμαντ, η Ινδία εκμεταλλεύτηκε τη «δυσάρεστη τρομοκρατική επίθεση» για να απαλλαγεί από μια συμφωνία που – όπως λέει – ήθελε εδώ και καιρό να καταργήσει.
Στο Νέο Δελχί, ο Μόντι αναμένεται να συναντηθεί με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης στις 24 Απριλίου, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα κυβερνητικά μέτρα ως απάντηση στην επίθεση. Την ίδια ώρα, η αστυνομία του Τζαμού και του Κασμίρ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα τριών υπόπτων για συμμετοχή στην επίθεση στην Παχαλγκάμ, προσφέροντας αμοιβή δύο εκατομμυρίων ρουπιών (περίπου 23.450 δολάρια) για κάθε έναν. Οι δύο εξ αυτών φέρονται να είναι υπήκοοι Πακιστάν.

Άξιο αναφοράς είναι ότι παλαιότερα, οργανώσεις είχαν βάλει στόχο κυρίως στελέχη των ινδικών ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, όμως η πρόσφατη μαζική επίθεση αποτελεί το πρώτο πλήγμα κατά πολιτών και τουριστών στην περιοχή. Η περιοχή όπου συνέβη το μακελειό αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, γνωστή για τα πευκοδάση και τα χιονισμένα βουνά της.
Υπενθυμίζεται ότι Ινδία και Πακιστάν είχαν ανανεώσει το 2021 τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στα σύνορα, με τους περισσότερους όρους της να τηρούνται, παρά μεμονωμένα περιστατικά βίας και ανταλλαγής πυρών στο Κασμίρ.
Με την συμβολή των Associated Press και Reuters.