Τετάρτη, 02 Απρ, 2025
(Αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νέα στρατηγική για τον θαλάσσιο τουρισμό στην Ελλάδα

Βιώσιμη ανάπτυξη, αναβάθμιση λιμένων και καινοτόμες ψηφιακές λύσεις

Η καθοριστική σημασία των τουριστικών λιμένων για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως προορισμού αναδείχθηκε στην ημερίδα της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας (ΕΜΑΕ) με θέμα «Παρουσίαση Μελέτης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα».

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη σημαντική θέση στον παγκόσμιο θαλάσσιο τουρισμό, καθώς συγκεντρώνει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η μοναδικότητα του τοπίου, η εκτεταμένη ακτογραμμή, το ευνοϊκό κλίμα, ο μεγάλος αριθμός νησιών και παράκτιων οικισμών, καθώς και η μακραίωνη ναυτική της παράδοση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον θαλάσσιο τουρισμό ως βασικό πυλώνα για την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν για την εθνική και την τοπική οικονομία. Η στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, καθώς και στην αναβάθμιση των υποδομών, με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 139 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. Το έργο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων. Ήδη έχουν εγκριθεί 28 επενδυτικά σχέδια με γεωγραφική διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ενώ προγραμματίζεται η ανάπτυξη μιας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει την καταγραφή και διαχείριση του συνόλου των υποδομών του θαλάσσιου τουρισμού. Παράλληλα, θα παρέχεται ένα σύστημα προβολής των λιμένων για το ευρύ κοινό, με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης.

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε, επίσης, στις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις που διευκολύνουν την εκτέλεση έργων και επιτρέπουν την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού μέσω πλωτών εξεδρών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του επικείμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό, το οποίο αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης, διασφαλίζοντας νομική σταθερότητα και δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου τουριστικών λιμένων.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, έχει δημιουργήσει το «Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο». Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξή του στην περιοχή.

Κλείνοντας την ομιλία της, η υπουργός επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων – της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματικών φορέων και των πολιτών – προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με όρους ποιότητας και αειφορίας. Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό θαλάσσιου τουρισμού διεθνώς, βασισμένο στη διαφοροποίηση, την ποιότητα και τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε