Με κεντρικό σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην πολιτική που γεννά Τέμπη για τη ζωή μας — Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί», Εργατικά Κέντρα της Αττικής, ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες, οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή τιμώντας τη μνήμη των 57 αδικοχαμένων στις ράγες του σιδηρόδρομου. «Όλων των νεκρών είμαστε φωνή, το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί», ήταν το σύνθημα που δόνησε το Σύνταγμα.
«Την Παρασκευή κλείσαμε τις σχολές μας, αδειάσαμε τα αμφιθέατρά μας, για να κάνουμε πράξη την υπόσχεση που δώσαμε πριν δύο χρόνια», τόνισε η Μυρτώ Συμεωνίδου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. «Αυτόν τον αγώνα οι φοιτητές συνεχίζουν, τόσο με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα όσο και με την κινητοποίηση που οργανώνουν την Παρασκευή» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Μέχρι δικαίωση να ‘ρθει εδώ θα μείνουμε, όλοι μαζί μια φωνή, ένα θα γίνουμε».
Αμέσως μετά, στην εξέδρα ανέβηκαν οι «Κοινοί Θνητοί» με τραγούδια και στίχους που «καταγγέλλουν το έγκλημα στα Τέμπη». Παράλληλα, στον ουρανό υψώθηκαν δεκάδες φαναράκια στη μνήμη των 57 νεκρών στα Τέμπη.
Tα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου χαιρέτισε ο Δημήτρης Κουτσιαύτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μηχανοδηγών ΟΣΕ. Σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή, σημείωσε πως «αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα από τα μηνύματα που έχει στείλει η ελληνική κοινωνία, συνεχίζει την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την πολιτική ‘απελευθέρωσης’ του σιδηρόδρομου».
«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», υπογράμμισε, αναφερόμενος στα πέντε μέλη του σωματείου των μηχανοδηγών που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση, μαζί με ακόμα 52 ανθρώπους.
«Δύο χρόνια πριν, δώσαμε όρκο πάνω σε εκείνα να συντρίμμια των τρένων», είπε ο Νίκος Τσακλίδης, εργαζόμενος στον σιδηρόδρομο, ξάδερφος της 22χρονης Αγάπης Τσακλίδη, που επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία και έχασε τη ζωή της στη φονική σύγκρουση. Μίλησε για «τις ευθύνες της εταιρείας, της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων που υλοποίησαν τον τεμαχισμό του σιδηρόδρομου και την παράδοση των πιο κερδοφόρων τμημάτων του στις επιχειρήσεις».
«Η φωνή του οργανωμένου λαού, με τα εργατικά συνδικάτα στην εμπροσθοφυλακή του, τρύπησαν όλα τα μπάζα της συγκάλυψης και ψήλωσαν το μπόι του λαού», τόνισε.
Η φοιτήτρια Ευδοκία Φραγκέλη, απήγγειλε στίχους που έστειλε στα συνδικάτα ένας εργαζόμενος, για το έγκλημα στα Τέμπη.
«Η μεγάλη σημερινή συγκέντρωση επιβεβαιώνει την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα», διεμήνυσε ο Δαμιανός Μπαλασούλης, συνήγορος οικογένειας θύματος των Τεμπών.
Μίλησε για «την προσπάθεια των οικογενειών και των συνηγόρων τους να συγκεντρώσουν στοιχεία που αποκαλύπτουν το προμελετημένο έγκλημα και τους ενόχους του».
«Τους το λέμε και από δω: Είναι ένοχοι και πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε και κατήγγειλε «την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας, τη δραματική υποστελέχωση του σιδηρόδρομου, τους προκλητικούς πανηγυρισμούς για την αύξηση της ταχύτητας των τρένων».
Υπενθύμισε πως συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς είχαν αποστείλει 93 εξώδικα για τα ζητήματα αυτά.
«Με τους νόμους τους, ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε κανονικά και με τον νόμο», όπως κατήγγειλε, με την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής. Τελικά «είναι το κράτος δικαίου και όχι μια παρέκκλισή του», σημείωσε, αυτό που αδιαφορεί για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών στα τρένα.
«Οι υγειονομικοί ξέρουμε τι σημαίνει να λέμε ‘Δεν έχω οξυγόνο’», σημείωσε η Δέσποινα Τοσουνίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας, νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται μητέρα θύματος των Τεμπών.
«Μετατρέπουμε την οργή μας σε οργανωμένο αγώνα και συνεχίζουμε να πορευόμαστε με το κεφάλι ψηλά. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με εμάς, θα τους πάρουμε φαλάγγι», τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
«Είμαστε και θα είμαστε εδώ για να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες διαχρονικά, αλλά και για να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης. Για να πάνε στον αγύριστο όλοι μαζί παρέα, και όχι να πάνε μόνοι τους, αλλά να τους στείλει ο λαός. Είμαστε εδώ για να διερευνηθούν όλες οι ευθύνες, και για τον πρωθυπουργό, για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη, για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, αλλά και για τους άλλους που πέτρα-πέτρα έχτισαν από τη δεκαετία του ’90 τα μνήματα των δικών μας ανθρώπων», υπογράμμισε ο Μ. Μπεκρής.
Ηράκλειο
Την απαίτηση για δικαιοσύνη, την ανάδειξη όλης της αλήθειας και την απόδοση των ευθυνών σε όσους αναλογούν, για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, επανέλαβαν στο συλλαλητήριο του Ηρακλείου. Το προσκλητήριο συμμετοχής ήταν για τις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι, ενώ το παρών έδωσαν πολίτες όλων των ηλικιών, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, απαιτώντας να μην υπάρξει συγκάλυψη.
«Ζητάμε δικαιοσύνη και τιμωρία των υπαίτιων, αλλά κρατώντας το ελπιδοφόρο μήνυμα της πιο μεγαλειώδους απεργίας των τελευταίων 50 χρόνων» ανέφεραν συγκεντρωμένοι, συμπληρώνοντας ότι «το μήνυμα αυτό το μετουσιώνουμε με όλες τις δυνάμεις μας σε καθημερινό αγώνα για την ανατροπή της αιτίας που γεννάει τα εγκλήματα αυτά».
Ιωάννινα
Με κεντρικό σύνθημα, «Δικαιοσύνη για τα Τέμπη» , πραγματοποιήθηκαν νέα συλλαλητήρια στα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Άρτα και την Κέρκυρα.
Την κινητοποίηση διοργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα μαζί με Σωματεία και φοιτητικούς Συλλόγους.
Στα Ιωάννινα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο της κεντρικής πλατείας, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην Πρέβεζα έξω από τα Δικαστήρια, στην Ηγουμενίτσα στην πλατεία Δημαρχείου. Το προγραμματισμένο για σήμερα συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ στην Άρτα αναβλήθηκε για αύριο, στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Κιλκίς.
Λάρισα
Νέο μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στη κεντρική πλατεία της Λάρισας με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών. Η Χρυσούλα Χλωρού, που έχασε την αδερφή της στην τραγωδία, δήλωσε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, καλώντας τον κόσμο στο πλευρό της.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θάνου Κουτσούκη, και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννη Σκόκα, που τόνισαν πως η κινητοποίηση δεν σταματά.
Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου 2025 που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας, με εκατομμύρια ανθρώπους να διαδηλώνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με συγκινητικές στιγμές, όταν οι οικογένειες των θυμάτων διάβασαν τα ονόματα των 57 αδικοχαμένων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Οι διαδηλωτές υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Μαζικά συλλαλητήρια σε Τρίκαλα και Καρδίτσα
Λίγες μέρες μετά την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής, νέο μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, αργά το απόγευμα, στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα.
Νέο μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Στο συλλαλητήριο παρέστησαν και οι συγγενείς των δύο Καρδιτσιωτών που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. Πρόκειται για τη μητέρα του Βάιου Βλάχου, Μαρία Θεοδωρή, και τον αδελφό του Τάσου Κουτσόπουλου, Γιώργο, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη στήριξή του, καθώς, όπως είπαν, παίρνουν δύναμη από την παρουσία τους μέχρι να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Καρδίτσας που κατέληξε στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, αφού πρώτα τηρήθηκε 57 δευτερόλεπτα σιγή στην μνήμη των θυμάτων.
Πάτρα: Μαζική συγκέντρωση
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αχαϊκή πρωτεύουσα για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, έπειτα από κάλεσμα του εργατικού κέντρου.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η δημοτική αρχή της Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, ζητώντας, «να τιμωρηθούν όλοι οι πολιτικά και ποινικά υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».