Τρίτη, 22 Οκτ, 2024
Ο Γκρεγκ Μάρτιν ετοιμάζεται να καθαρίσει το σπίτι της μητέρας του από τα υπάρχοντά της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, στις 8 Απριλίου 2011. (Sandy Huffaker/Getty Images για το περιοδικό YOU)

Νέα τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει στo «σύνδρομο αποθησαύρισης»

Η θεραπευτική στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο κινητοποιημένοι και πιο πιθανό να αποχωριστούν τα υπάρχοντά τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε τη δυνατότητα της «επαναπροσδιορισμού εικόνων» (Imagery Rescripting-ImRS) να βοηθήσει τα άτομα με σύνδρομο αποθησαύρισης.

Το σύνδρομο αποθησαύρισης είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι δημιουργούν έντονες συναισθηματικές προσκολλήσεις σε αντικείμενα και αντίστοιχα αντιμετωπίζουν δυσκολία να ξεφορτωθούν τα υπάρχοντά τους. Επηρεάζει περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού.

Ψυχολόγοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (University of New South Wales-UNSW) εξέτασαν την επίδραση του επαναπροσδιορισμού εικόνων σε 176 άτομα.

Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν αν η επαναπροσδιορισμός των αρνητικών και επικεντρωμένων στο μέλλον αφηγήσεων γύρω από την απόρριψη θα βοηθούσε τα άτομα με σύνδρομο αποθησαύρισης να αποχωριστούν τα υπάρχοντά τους.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στη μελέτη διαδικτυακά, εστιάζοντας τη θεραπεία τους γύρω από ένα αντικείμενο που αγωνίζονταν να αφήσουν.

Δοκιμάστηκαν τέσσερις θεραπείες και η μελέτη διαπίστωσε ότι η στρατηγική θεραπείας είχε ως αποτέλεσμα τα άτομα να είναι πιο ευτυχισμένα, να έχουν περισσότερα κίνητρα και να είναι πιο πιθανό να αποχωριστούν τα υπάρχοντά τους.

Η νοοτροπία του «μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονούνται» μπορεί να σημαίνει μόνιμη ζημιά σε ορισμένα αντικείμενα, αν αφεθούν στη σοφίτα. (Graham King/Getty Images/TCA)

 

Επαναπροσδιορισμός εικόνων

Ο επαναπροσδιορισμός των εικόνων είναι μια θεραπευτική τεχνική κατά την οποία ανασύρονται και αναδιαμορφώνονται οι δυσάρεστες νοητικές εικόνες ώστε να γίνουν πιο θετικές ή λιγότερο επιβλαβείς. Έχει επιδείξει επιτυχία στη θεραπεία διαταραχών που χαρακτηρίζονται από μελλοντικές νοητικές εικόνες.

Ο συγγραφέας της μελέτης Ισαάκ Σαμπέλ δήλωσε σε ανακοίνωση του UNSW ότι οι άνθρωποι που συσσωρεύουν υποφέρουν από συχνές παρεμβατικές και δυσάρεστες νοητικές εικόνες που προκαλούν άγχος και εμποδίζουν την απόρριψη.

Ο Σαμπέλ δήλωσε ότι οι αρνητικές αναμνήσεις και οι φόβοι για μελλοντικά γεγονότα μπορούν να εκδηλωθούν με νοητικές εικόνες που απεικονίζουν ανατρεπτικά γεγονότα, όπως αντικείμενα που σαπίζουν σε χωματερές ή την απογοήτευση ενός αγαπημένου προσώπου.

Σε αυτή τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκε η επαναπροσδιορισμός των εικόνων για την εισαγωγή θετικών ή καλοήθων πληροφοριών ώστε να επαναπροσδιοριστεί το αποτέλεσμα των αρνητικών νοητικών εικόνων που σχετίζονται με την απόρριψη.

 

Σύγκριση των θεραπειών

Οι άλλες τρεις θεραπείες που χορηγήθηκαν ήταν η γνωστική αναδιάρθρωση, η φαντασιακή έκθεση και η εστίαση σε θετικές εικόνες.

Οι συμμετέχοντες που εστίασαν σε θετικές εικόνες για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου, ενώ εκείνοι που ασχολήθηκαν με τη γνωστική αναδιάρθρωση και τη φαντασιακή έκθεση συγκρίθηκαν με εκείνους που χρησιμοποίησαν επαναπροσδιορισμό των εικόνων.

Η γνωστική αναδιάρθρωση απαιτεί από τους ασθενείς να εντοπίζουν και να αγνοούν τις παράλογες και επιζήμιες σκέψεις, ενώ η φαντασιακή έκθεση περιλαμβάνει την ενασχόληση με σκέψεις που προκαλούν άγχος για να μειωθεί ο αντίκτυπός τους.

Ωστόσο, ο ImRS βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικός στη μείωση του άγχους, της θλίψης και του θυμού σε σύγκριση με τις δύο θεραπείες. Ο ImRS οδήγησε επίσης σε αυξημένη χαλάρωση γύρω από την απόρριψη αντικειμένων.

 

Μοναδική αποτελεσματικότητα του ImRS

Η συν-συγγραφέας καθηγήτρια Τζέσικα Γκρίσαμ δήλωσε στην ανακοίνωση του UNSW ότι η επαναπροσδιορισμός εικόνων έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τόσο τα θεμελιώδη τραύματα όσο και τις δυσάρεστες νοητικές εικόνες που εμποδίζουν την απόρριψη.

«Οι εικόνες μπορούν να συνδέσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας», δήλωσε η Γκρίσαμ.

«Η επαναπεριγραφή αναμνήσεων που μπορεί να έχουν πυροδοτήσει την αποθησαύριση -επιστρέφοντας πίσω και ικανοποιώντας αυτές τις ανάγκες- μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μεγαλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πελατών».

Τα άτομα με σύνδρομο αποθησαυρισμού μπορεί να αισθάνονται μεγάλη πίεση να απορρίψουν, οπότε μπορεί να αισθάνονται αγχωμένοι και αντιδραστικοί- ωστόσο, η επαναπεριγραφή εικόνων έδειξε μείωση της αντιδραστικότητας, είπε.

Η Γκρίσαμ πρόσθεσε ότι η απεικόνιση είναι γνωστό ότι δρα ως «συναισθηματικός ενισχυτής», επιτρέποντας την εμπλοκή με νευρωνικά χαρακτηριστικά που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και τη συναισθηματική επεξεργασία. Είπε ότι ο ImRS δημιουργεί μια συναισθηματικά υποβλητική και καθηλωτική εμπειρία.

Της Lily Kelly

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε