Τετάρτη, 15 Απρ, 2026
Ένας Κινέζος αστυνομικός στέκεται φρουρός στην πλατεία Τιενανμέν πριν από την παρουσίαση της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων της χώρας, στο Πεκίνο, στις 25 Οκτωβρίου 2017. (Greg Baker/AFP μέσω Getty Images)

Νέα υπόθεση εκκαθάρισης στο Πολιτικό Γραφείο αποκαλύπτει πιέσεις στον Σι Τζινπίνγκ

Ο Μα Σινγκρούι φέρεται να συμμετείχε σε σχέδιο ανατροπής του Σι μαζί με άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατους κύκλους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

Η πρόσφατη απομάκρυνση του Μα Σινγκρούι, πρώην γραμματέα του Κόμματος στην περιοχή Σιντζιάνγκ και στενού συνεργάτη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αποτελεί την τρίτη εκκαθάριση μέλους του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) μέσα σε έξι μήνες, γεγονός που αντανακλά σοβαρές αδυναμίες στην ηγεσία του Σι, σύμφωνα με αναλυτές.

Το καθεστώς της Κίνας ανακοίνωσε στις 3 Απριλίου ότι ο Μα τελεί υπό έρευνα για ύποπτες «σοβαρές παραβιάσεις νόμου και πειθαρχίας». Η ανακοίνωση ακολούθησε την εξαφάνισή του από τη δημόσια σφαίρα στα τέλη Οκτωβρίου 2025.

Η ανακοίνωση για την απομάκρυνση του Μα ήρθε μετά τις εκκαθαρίσεις του στρατηγού Χε Γουεϊντόνγκ και του στρατηγού Τζανγκ Γιουσιά, τον Οκτώβριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2026 αντίστοιχα. Οι δύο ήταν αντιπρόεδροι της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Κόμματος και μέλη του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο αποτελεί ένα από τα ανώτατα όργανα λήψης αποφάσεων του ΚΚΚ.

Ο Μα, ο οποίος είχε ανέλθει ταχύτατα στην ιεραρχία έπειτα από καριέρα ως επιστήμονας πυραύλων, διατηρούσε δεσμούς με τη σύζυγο του Σι, Πενγκ Λιγιουάν, καθώς οι δύο κατάγονται από την ίδια περιοχή της επαρχίας Σαντόνγκ.

Όσον αφορά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε ζητήματα διαφθοράς, καθώς και εμπλοκή συγγενικών προσώπων σε υποθέσεις διαφθοράς, που φέρεται να έλαβαν χώρα κατά τη θητεία του στον αεροδιαστημικό τομέα, καθώς και κατά την παρουσία του στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ και στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

Ωστόσο, ο Γιουάν Χονγκμπίνγκ, Κινέζος νομικός που ζει εξόριστος στην Αυστραλία και διαθέτει πηγές στους ανώτατους κύκλους του ΚΚΚ, δήλωσε στην εφημερίδα The Epoch Times ότι ο βασικός λόγος της πτώσης του Μα ήταν η «έλλειψη πίστης προς τον Σι».

Σχέδιο ανατροπής του Σι

Ο Γιουάν εκτίμησε ότι η υπόθεση Μα Σινγκρούι αποτελεί μια σοβαρή υπόθεση πολιτικής απιστίας προς τον Σι Τζινπίνγκ και ότι τα προβλήματα του Μα προέκυψαν ουσιαστικά επειδή ενεπλάκη στις υποθέσεις των Μιάο Χουά και Χε Γουεϊντόνγκ.

Τον Οκτώβριο του 2025, η Κίνα απέβαλε τους ανώτατους στρατηγούς Χε και Μιάο Χουά από το ΚΚΚ και τον στρατό, επικαλούμενη «σοβαρές παραβιάσεις πειθαρχίας», «αδικήματα που σχετίζονται με την άσκηση καθηκόντων», «απώλεια πίστης», σοβαρή υπονόμευση του ελέγχου του Κόμματος επί του στρατού και δημιουργία παράτυπων φατριών —κατηγορίες που ενδέχεται να αντανακλούν πολιτική απιστία προς τον Σι.

Οι Χε και Μιάο θεωρούνταν ευρέως βασικοί έμπιστοι του Σι και ανήκαν σε ομάδα που περιγράφεται ως «Φατρία της Φουτζιάν». Σύμφωνα με τον Γιουάν, ο Μα ήταν ένα από τα πρόσωπα με τα οποία η αντικυβερνητική ομάδα των Χε και Μιάο διατηρούσε επαφές.

Ο Γιουάν ανέφερε ότι οι Χε και Μιάο είχαν αναπτύξει δίκτυα επαφών μεταξύ αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος πέραν των ορίων του στρατιωτικού μηχανισμού, μια πρακτική που, όπως σημείωσε, ο Σι αντιμετωπίζει με έντονη αποστροφή, και ότι ο Μα συγκαταλεγόταν μεταξύ των προσώπων με τα οποία διατηρούσαν τέτοιες επαφές. Πρόσθεσε ότι όλοι μαζί εξέφραζαν συστηματικά και έντονα την κριτική τους προς τον Σι Τζινπίνγκ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι προετοιμάζονταν να αντικαταστήσουν τον Σι και να αναλάβουν τον έλεγχο της Κίνας σε περίπτωση που μια ενδεχόμενη εισβολή της χώρας στην Ταϊβάν αποτύγχανε. Ο Γιουάν είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο στην Vision Times ότι λεπτομέρειες για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα αποκαλύφθηκαν από εσωτερικές πηγές, τις οποίες περιέγραψε ως ευσυνείδητα άτομα της λεγόμενης «Δεύτερης Κόκκινης Γενιάς» του Κομμουνιστικού Κόμματος —απογόνους υψηλόβαθμων αξιωματούχων και ιδρυτικών μελών του κόμματος.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο Χε φέρεται να παραδέχθηκε κατά την ανάκρισή του ότι, σε περίπτωση που μια σοβαρή κρίση απειλούσε το καθεστώς του Σι, ο ίδιος και ο Μα θα σχημάτιζαν πολιτική συμμαχία για να τον ανατρέψουν και να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας· ο Χε θα παρείχε τη στρατιωτική ισχύ, ενώ ο Μα θα προσέφερε την πολιτική και οικονομική επιρροή για τη συμμαχία, σύμφωνα με τον Γιουάν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Σι αποφάσισε να εξαλείψει πλήρως τους Μιάο, Χε και Μα.

Ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην περιοχή Σιντζιάνγκ, Μα Σινγκρούι, παρευρίσκεται στη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας της Σιντζιάνγκ κατά τη διάρκεια της 14ης Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης στο Πεκίνο, στις 7 Μαρτίου 2024. (Greg Baker/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Γιουάν σημείωσε ότι και οι τρεις άνδρες ήταν στενοί συνεργάτες του Σι και ότι ο Κινέζος ηγέτης φέρεται να έχει απογοητευτεί έντονα από τη διαδοχική εμφάνιση αυτών των σοβαρών υποθέσεων «πολιτικής απιστίας» εναντίον του.

Μετά το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος το 2022, μεγάλα σκάνδαλα πολιτικής απιστίας και διαφθοράς ξέσπασαν διαδοχικά στην ηγεσία του κόμματος, καλύπτοντας τον κομματικό και κρατικό μηχανισμό, τον στρατό και τον συναφή τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Γιουάν υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι αυτοί μετέφεραν τον τεράστιο πλούτο που είχαν αποκτήσει μέσω διαφθοράς στο εξωτερικό, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν διέξοδο διαφυγής σε περίπτωση που το καθεστώς του Σι αντιμετώπιζε αποσταθεροποιητική κρίση.

Η υπόθεση Μα έχει δημιουργήσει στον Σι αίσθημα απελπισίας ως προς το ποιους μπορεί να εμπιστευτεί, επισημαίνοντας ότι ο Σι αντιμετωπίζει κρίση συλλογικής προδοσίας από αξιωματούχους του ΚΚΚ.

Ο αναλυτής Γουάνγκ Χε, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, επεσήμανε ότι η καθυστερημένη ανακοίνωση της εκκαθάρισης του Μα ήταν ασυνήθιστη. Ανέφερε στην Epoch Times, το γεγονός ότι η επίσημη ανακοίνωση για την πτώση του Μα δημοσιοποιήθηκε αρκετούς μήνες μετά την εξαφάνισή του υποδηλώνει ότι οι υποκείμενες συνθήκες είναι ιδιαίτερα περίπλοκες.

Παρότι οι κατηγορίες ότι ο Μα και ο Χε συνωμότησαν για να οργανώσουν πραξικόπημα κατά του Σι ενδέχεται να ακούγονται εντυπωσιακές, σημείωσε ότι η απουσία της προσφώνησης «σύντροφος» από την επίσημη ανακοίνωση για την απομάκρυνση του Μα υποδηλώνει ότι η σοβαρότητα των παραπτωμάτων του μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Επιπλέον, παρατήρησε ότι και στις ανακοινώσεις για την απομάκρυνση των Χε και Τζανγκ απουσίαζε ο τίτλος «σύντροφος», γεγονός που συνιστά απόκλιση από την καθιερωμένη πρακτική του ΚΚΚ και αφήνει ασαφές αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εξελίξεων αυτών.

Ο Γουάνγκ εκτίμησε ότι το τρέχον πολιτικό τοπίο εντός του κόμματος είναι εξαιρετικά παράδοξο, με έντονες εσωτερικές συγκρούσεις ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Σι, ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων που αντιτίθενται στον Σι και του ίδιου έχει καταστεί πρωτοφανώς έντονη, προσθέτοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Η πτώση του Μα ως αποτυχία του Σι

Ο Μα ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως ειδικός πυραύλων στον αεροδιαστημικό τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας του ΚΚΚ. Από το 2013 και έπειτα ανέβηκε ταχύτατα στην ιεραρχία, όταν εντάχθηκε στο υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής.

Υπηρέτησε ταυτόχρονα ως υφυπουργός, διοικητής της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας και επικεφαλής της Κρατικής Διοίκησης Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας για την Εθνική Άμυνα. Η άνοδός του συνέπεσε χρονικά με την άνοδο του Σι στην ηγεσία του κόμματος.

Στα τέλη του 2013, ο Μα ανέλαβε θέση σε επίπεδο επαρχίας, μετακινούμενος στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου διαδοχικά διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας της επαρχιακής κομματικής επιτροπής, γραμματέας της δημοτικής κομματικής επιτροπής της Σενζέν και κυβερνήτης της επαρχίας.

Στα τέλη του 2021 διορίστηκε γραμματέας της περιφερειακής κομματικής επιτροπής της Σιντζιάνγκ και το 2022 εξελέγη μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Η τελευταία του θέση ως επικεφαλής της περιοχής Σιντζιάνγκ τον κατέστησε ισχυρό περιφερειακό διοικητή, στον οποίο ο Σι είχε αναθέσει σημαντικές ευθύνες, όπως έγραψε ο αναλυτής και αρθρογράφος της Epoch Times Χενγκ Χε σε άρθρο του στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας.

Στρατιωτικοί αντιπρόσωποι της Κίνας καταφθάνουν στη δεύτερη ολομέλεια της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, στις 8 Μαρτίου 2024. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Ο Χενγκ επισήμανε ότι οι παραμεθόριες περιοχές και ο στρατός χαρακτηρίζονται από παρόμοια απομόνωση και μυστικότητα και ότι λαμβάνουν σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις, η τελική κατάληξη των οποίων είναι διαβόητα δύσκολο να εντοπιστεί.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το γεγονός πως υφιστάμενοι που υπηρέτησαν υπό τον Μα κατά τη θητεία του στη Σιντζιάνγκ έχουν διαδοχικά τεθεί υπό έρευνα αποτελεί δυσοίωνο σημάδι για την επερχόμενη πτώση του.

Ο Χενγκ ανέφερε ότι ο Μα κατάγεται από την ίδια πόλη, το Γιουντσένγκ της Σαντόνγκ, με την Πενγκ Λιγιουάν και ότι αποτελεί βασικό πρόσωπο της λεγόμενης «Φατρίας της Σαντόνγκ», προσθέτοντας ότι η τελική πηγή ισχύος και συμφερόντων της φατρίας αυτής βρίσκεται στον Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με τον Χενγκ, η πολιτική πορεία του Μα από το 2013 φέρει σαφώς το αποτύπωμα των προσωπικών επιλογών του Σι, καθώς απολάμβανε την ισχυρή στήριξή του. Κατά συνέπεια, η προδοσία της εμπιστοσύνης του Σι από τον Μα σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση και η πτώση του συνιστούν δική του αποτυχία, αλλά, στην ουσία, και αποτυχία του ίδιου του Σι Τζινπίνγκ.

Ο Χενγκ κατέληξε ότι αυτό, τουλάχιστον, καταδεικνύει πως ο Σι Τζινπίνγκ στερείται ικανότητας κρίσης χαρακτήρων, δεν είναι αποτελεσματικός στην επιλογή και διαχείριση στελεχών και αποτυγχάνει στη συνολική στρατηγική των συμμαχιών του.

Με τη συμβολή Tang Bing και Luo Ya

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε