Την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να μεσολαβήσει στη ρωσο-ουκρανική διένεξη. Ο ίδιος χαρακτήρισε την επικοινωνία του με τον Πούτιν ιδιαίτερα θετική.
«Το κλίμα και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social στις 19 Μαΐου.
Στην ίδια ανάρτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν μίλησε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με Ευρωπαίους ηγέτες, ενημερώνοντάς τους ότι οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσουν άμεσα.
Από τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν διευκρίνισε σε επίσημη δήλωσή του – που παρουσίασε το ρωσικό πρακτορείο TASS – ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη και παραμένει ανοιχτή να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά για τη σύνταξη μνημονίου εν όψει μιας μελλοντικής συμφωνίας ειρήνης.»
Για την Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι η ουκρανική πλευρά όχι μόνο ήταν, αλλά και παραμένει έτοιμη να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει τις εχθροπραξίες.
«Δεν χρειάζεται να πειστεί η Ουκρανία. Οι εκπρόσωποί μας είναι έτοιμοι να λάβουν πραγματικές αποφάσεις στη διαπραγματευτική διαδικασία», σημείωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Αυτό που απαιτείται είναι η ανάλογη διάθεση από τη Ρωσία για ουσιαστικό διάλογο.»
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η Ουκρανία είχε ταχθεί υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 30 ημερών, σχέδιο που στήριζαν και οι ΗΠΑ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια πιο μόνιμη ειρηνευτική λύση. Ο Πούτιν είχε δείξει αρχικά ενδιαφέρον για το μέτρο αυτό, δίχως όμως να δεσμευτεί ανοιχτά.
Στα τέλη Απριλίου, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός για το διάστημα 8-10 Μαΐου, γιορτάζοντας έτσι την 80ή επέτειο της συμμαχικής νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Τόσο η ουκρανική πλευρά όσο και Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν επέκταση αυτής της προσωρινής κατάπαυσης, προειδοποιώντας με νέα μέτρα και κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης του Πούτιν, κάτι που τελικώς δεν έγινε αποδεκτό από τη Μόσχα.
Ως απάντηση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν νέες κυρώσεις με στόχο τόσο τους αγωγούς Nord Stream όσο και το λεγόμενο «σκιώδη στόλο» εμπορικών πλοίων της Ρωσίας, τα οποία φέρεται να συμβάλουν στην παράκαμψη των διεθνών περιορισμών και πιθανώς στη δολιοφθορά υποθαλάσσιων υποδομών της Δύσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη μεσολαβητική του αποστολή εφόσον δεν διαπιστώνονταν απτά σημάδια προόδου και από τις δύο πλευρές. Ο Ζελένσκι, στην πρόσφατη δήλωσή του, κάλεσε τον Τραμπ να συνεχίσει τη διαμεσολάβηση για την ειρήνη.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν ενεργά παρούσες στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη. Ο μοναδικός που ωφελείται αν απομακρυνθούν οι ΗΠΑ είναι ο Πούτιν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της 19ης Μαΐου μεταξύ Τραμπ-Πούτιν και Τραμπ-Ζελένσκι ακολούθησαν τη συνάντηση αντιπροσώπων Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 16 Μαΐου — την πρώτη απευθείας επαφή μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια εντάσεων και μαχών.
Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει προσωπικά να συναντήσει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, αίτημα που ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε. Τελικώς, στην επίσημη συνάντηση χαμηλότερου επιπέδου, Ρώσοι και Ουκρανοί εκπρόσωποι συμφώνησαν στην αμοιβαία απελευθέρωση 1.000 αιχμαλώτων πολέμου.