Ερευνητές σχεδίασαν έναν εκτυπωτή εμβολίων που μπορεί να παράγει εμβόλια COVID-19 mRNA εν κινήσει, στο πλαίσιο της εντατικής προσπάθειας να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.
Όπως δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου στο Nature Biotechnology, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δήλωσαν ότι το σημερινό πρωτότυπο του εκτυπωτή εμβολίων μπορεί να παράγει 100 επιθέματα μεγέθους μικροσκοπίου σε 48 ώρες, με δυνατότητα κλιμάκωσης ώστε να παράγει έως και εκατοντάδες δόσεις εμβολίων την ημέρα.
«Κάποια μέρα θα μπορούσαμε να έχουμε παραγωγή εμβολίων κατά παραγγελία», δήλωσε η Άνα Τζάκλενεκ, επιστήμονας από το Ινστιτούτο Koch του MIT για την ολοκληρωμένη έρευνα για τον καρκίνο.
«Αν, για παράδειγμα, υπήρχε μια επιδημία Έμπολα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, θα μπορούσε κανείς να στείλει μερικούς από αυτούς τους εκτυπωτές εκεί και να εμβολιάσει τους ανθρώπους σε εκείνη την περιοχή».
Υπάρχουν περιορισμοί στη διανομή των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής και της εμπειρογνωμοσύνης που απαιτούνται, όπως γιατροί που μπορούν να χορηγήσουν τα εμβόλια, ασφαλής απόρριψη των βελονών και ψύξη των εμβολίων.
«Όταν ξεκίνησε η COVID-19, οι ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα του εμβολίου και την πρόσβαση στο εμβόλιο μας παρακίνησαν να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε εμβόλια RNA σε επιθέματα μικροβελόνων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Τζον Ντάριστοτλ.
Τα επιθέματα μικροβελόνων περιέχουν μόρια εμβολίου RNA -το «μελάνι»– ενθυλακωμένα σε νανοσωματίδια λιπιδίων, τα οποία τα βοηθούν να παραμένουν σταθερά σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και μακροπρόθεσμα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν την ίδια ισχυρή αντισωματική απόκριση όταν εμβολίασαν ποντίκια με μπαλώματα με μικροβελόνες που είχαν αποθηκευτεί έως και τρεις μήνες.
Τα επιθέματα μπορούν να εφαρμοστούν απλά πιέζοντας τα πάνω στο δέρμα, οπότε δεν θα χρειάζονται εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας.
Ενώ αφήνονται στη θέση τους για λίγα λεπτά, μικροσκοπικές βελόνες τρυπούν ανώδυνα το δέρμα και απελευθερώνουν το εμβόλιο. Οι βελόνες αυτοδιαλύονται, οπότε δεν απαιτείται ούτε ειδική μέθοδος απόρριψης.
Δυνατότητα εκτύπωσης άλλων εμβολίων
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι κινητοί εκτυπωτές εμβολίων μπορούν να βοηθήσουν στην ευρύτερη διάδοση των εμβολίων RNA.
«Με τη δυνατότητα κλιμάκωσης της παραγωγής εμβολίων και τη βελτιωμένη σταθερότητα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, οι εκτυπωτές εμβολίων μπορούν να διευκολύνουν την ευρεία πρόσβαση σε εμβόλια RNA», δήλωσε ο Γιόζεφ ΝτεΣιμόν, καθηγητής μεταφραστικής ιατρικής και χημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε στα εμβόλια mRNA COVID-19, η ομάδα σχεδιάζει να προσαρμόσει τη διαδικασία για τη δημιουργία άλλων τύπων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρασκευάζονται από πρωτεΐνες ή αδρανοποιημένους ιούς.
«Η σύνθεση του μελανιού ήταν το κλειδί για τη σταθεροποίηση των εμβολίων mRNA, αλλά το μελάνι μπορεί να περιέχει διάφορους τύπους εμβολίων ή ακόμη και φαρμάκων, επιτρέποντας ευελιξία και αρθρωτότητα σε ό,τι μπορεί να παραδοθεί με τη χρήση αυτής της πλατφόρμας μικροβελόνων», δήλωσε η Τζάκλενεκ.
Πριν από μερικά χρόνια, ο όρος «mRNA» περιοριζόταν κυρίως στους επιστημονικούς κύκλους και στις ερευνητικές εργασίες. Σήμερα, πολλοί περισσότεροι έχουν ακούσει για το αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ ή mRNA, καθώς τα περισσότερα από τα εμβόλια COVID-19 το χρησιμοποιούν ως δραστικό συστατικό.
Γενετική χειραγώγηση υγιών κυττάρων
Οι ειδικοί έχουν βγει να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ότι η τρέχουσα τεχνολογία είναι ένα τροποποιημένο mRNA και όχι πραγματικό mRNA και οι πιθανές αρνητικές συνέπειες δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί.
Ο μοριακός βιολόγος και πρώην καθηγητής ανατομίας και κυτταρικής βιολογίας Κλάους Στέγκερ δήλωσε ότι το συμβατικό mRNA διδάσκει στα κύτταρα να δημιουργήσουν μια πρωτεΐνη που θα πυροδοτήσει μια ανοσολογική απόκριση κατά ενός συγκεκριμένου παθογόνου.
Ωστόσο, η τροποποιημένη τεχνολογία με βάση το RNA που χρησιμοποιείται στα εμβόλια COVID-19 και σε όλα τα εμβόλια που βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο της έρευνας και της ανάπτυξης, είναι ενέσεις με βάση το γονίδιο που αναγκάζουν τα υγιή κύτταρα να παράγουν μια ιική πρωτεΐνη, η οποία στην πραγματικότητα προκαλεί αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, η προσαρμογή, η λήψη, η διανομή, η χρήση ή η εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, της παρούσας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε υλικού που εμφανίζεται σε αυτήν (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οποιωνδήποτε αντικειμένων) χωρίς τη ρητή έγγραφη άδεια της Epoch Times.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece