Νομοθέτες από 10 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλαν προτάσεις σχετικά με το μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου του 2022 υπό το πρίσμα της μεταχείρισης των Κινέζων πολιτών από το κομμουνιστικό καθεστώς, κυρίως των Ουιγούρων, των Θιβετιανών και των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.
Οι ανακοινώσεις εκπροσώπων σε δημοκρατικές χώρες – στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Καναδά και άλλα μέλη της ΕΕ – με την υποστήριξη της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας στην Κίνα (IPAC), δήλωσαν ότι ο κόσμος «δεν συγχωρεί και δεν θα σβήσει αυτά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα» από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.
Ένα διμερές ψήφισμα (pdf) στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κάλεσε τη Δευτέρα τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να «ξεκινήσει μια διαδικασία αναζήτησης έκτακτης ανάγκης για εναλλακτικές εγκαταστάσεις αντικατάστασης για τους αγώνες του 2022», που υπέβαλε ο βουλευτής Tom Malinowski.
Πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι πιστεύεται ότι έχουν φυλακιστεί λόγω της φυλής, της γλώσσας ή της θρησκείας τους, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό Χάρτη, ο οποίος δηλώνει ότι το άθλημα είναι «ανθρώπινο δικαίωμα» που «θα διασφαλιστεί χωρίς καμία διάκριση», σύμφωνα με τον νόμο της ΔΟΕ.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο «συνοδεύτηκαν από εκτεταμένη παρακολούθηση, συλλήψεις και εκφοβισμό ξένων δημοσιογράφων και μπλόγκερ, καθώς και περιορισμούς στην κυκλοφορία των δημοσιογράφων», αναφέρει η δήλωση.
Στα μέλη που συμμετείχαν στο ψήφισμα περιλαμβάνονται οι βουλευτές Mike Gallagher (R-Wis.), Gregory Meeks (DN.Y.), Michael McCaul (R-Texas), Jennifer Wexton (D-Va.), Young Kim (R-Calif). ), Jim McGovern (D-Mass.) Και Ann Wagner (R-Mo.).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια πρόταση που υπέβαλαν βουλευτές στις 7 Ιουνίου αναφέρει, «η επιθυμία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να παραμείνει πάνω από την πολιτική δεν επιτρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε εγκλήματα μαζικών θηριωδών».
Η πρόταση καλεί επίσης τη ΔΟΕ να ξεκινήσει μια «διαδικασία αναζήτησης έκτακτης ανάγκης» για μια εναλλακτική διευκόλυνση, υποστηριζόμενη από τον Siobhain McDonagh του Εργατικού Κόμματος, και τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς Alistair Carmichael, Layla Moran και Wea Hobhouse.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η μεταχείριση της Κίνας έναντι του λαού των Ουιγούρων έθεσε το ερώτημα εάν το κινεζικό καθεστώς εξακολουθεί να είναι κατάλληλο για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το επόμενο έτος.
«Το Συμβούλιο είχε συνομιλίες με τη ΔΟΕ για το ποια ελάχιστα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να πληρούνται για τις χώρες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες», έγραψε ο ευρωβουλευτής Engin Eroglu σε επίσημη ερώτηση.
Οι ερωτήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, συνυπογράφηκαν από 20 ευρωβουλευτές καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επανεξετάσει εκπροσώπους και κράτη μέλη της ΕΕ που αποδέχθηκαν προσκλήσεις στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και αμφισβήτησαν τις εταιρείες της ΕΕ που ενεργούσαν ως χορηγοί των Αγώνων σχετικά με τη χρήση της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων.
Εκπρόσωποι του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Λιθουανίας και άλλων μελών της ΕΕ ανακοίνωσαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να παροτρύνουν τις αντίστοιχες χώρες να απορρίψουν την πρόσκληση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Ο Uffe Elbaek, μέλος του Δανικού κοινοβουλίου, δήλωσε: «Η Κίνα βρίσκεται εν μέσω της πιο σκοτεινής περιόδου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν. Είναι σημαντικό οι δημοκρατίες να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όποτε είναι δυνατό».
Εν τω μεταξύ, νομοθέτες έχουν γίνει πιο υποστηρικτικοί για ένα Ολυμπιακό μποϊκοτάζ ή την αλλαγή χώρου. Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας του Κογκρέσου τη Δευτέρα, ο βουλευτής Chris Smith προσέφυγε στον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, λέγοντας ότι ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων «δεν θα ήταν αρκετό όταν το βάλετε δίπλα-δίπλα σε μια γενοκτονία που συμβαίνει ταυτόχρονα με τους Ολυμπιακούς».
Ο Blinken δήλωσε ότι «κάνουμε στενές διαβουλεύσεις με άλλες χώρες… για να βεβαιωθούμε τι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι κοινές ανησυχίες και ιδανικά για να καθιερώσουμε μια κοινή προσέγγιση».