Σάββατο, 12 Ιούλ, 2025
Ο Γιανγκ Χενγκτζούν, συγγραφέας και πρώην Κινέζος διπλωμάτης, που είναι πλέον Αυστραλός πολίτης, κρατά μια πινακίδα ονόματος κάπου στο Θιβέτ. Μέσα Ιουλίου 2014, σε εικόνα κοινωνικών μέσων που απέκτησε το Reuters.

Την απελευθέρωση Αυστραλού πολίτη από κινεζικές φυλακές προτίθεται να επιδιώξει ο Αλμπανέζε κατά την επίσκεψή του στην Κίνα

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Γιανγκ, δήλωσε το γραφείο του Άντονυ Αλμπανέζε, αλλά δεν έδωσε απάντηση για το ζήτημα του Φάλουν Γκονγκ

Εν όψει της δεύτερης επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονυ Αλμπανέζε υποσχέθηκε να μιλήσει υπέρ του Γιανγκ Χενγκτζούν, Αυστραλού πολίτη που κρατείται στην Κίν .

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιοδείας του, ο κος Αλμπανέζε αναμένεται να επισκεφθεί τις πόλεις Σανγκάη, Πεκίνο και Τσενγκντού, από τις 12 Ιουλίου και για μία εβδομάδα, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων και την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας και της πράσινης ενέργειας.

Ο Γιανγκ Χενγκτζούν (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιανγκ Τζουν) είναι φιλοδημοκρατικός συγγραφέας που μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1999. Συνελήφθη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) το 2019, κατά τη διάρκεια μίας από τις ελάχιστες επισκέψεις του στην Κίνα, και καταδικάστηκε για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία αρνήθηκε έντονα.

Oil-painting-ntdtv

Τον Φεβρουάριο 2024, το Πεκίνο καταδίκασε τον Γιανγκ σε θάνατο με αναστολή δύο ετών — η καταδίκη θα μπορούσε να μειωθεί σε ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση που κρινόταν ότι ο Γιανγκ δεν είχε διαπράξει «σοβαρά εγκλήματα».

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν εντεινόμενες ανησυχίες για την υγεία του κρατουμένου, ο οποίος αποκάλυψε σε υποστηρικτές του πως υποβλήθηκε σε βασανιστήρια σε μια μυστική τοποθεσία για να ομολογήσει. Οι υποστηρικτές του φοβούνται ότι ο Γιανγκ ίσως πεθάνει στην φυλακή λόγω μιας κύστης νεφρού που μεγαλώνει χωρίς κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα του Γιανγκ σε κάθε ευκαιρία», είπε εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού στην Epoch Times στις 9 Ιουλίου.

Πολύ ήπια προσέγγιση

Ενώ η κυβέρνηση Αλμπανέζε έχει εγείρει το ζήτημα του Γιανγκ πολλές φορές στις κινεζικές Αρχές — με την υπουργό Εξωτερικών Πέννυ Γουόνγκ να ζητά την αποφυλάκισή του την επέτειο της θανατικής καταδίκης τον Φεβρουάριο — έχει δεχτεί και επικρίσεις για την πολύ ήπια προσέγγιση που έχει υιοθετήσει.

Ο Φενγκ Τσονγκγί, ο επίκουρος καθηγητής Κινεζικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας που επέβλεψε τον Γιανγκ στο διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο, είπε πως η αυστραλιανή κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εμπόριο ως μοχλό, επιβάλλοντας για παράδειγμα αμοιβαίους δασμούς και αρνούμενη τις εξαγωγές πόρων όπως άνθρακας, μετάλλευμα σιδήρου και σπάνιες γαίες.

«Ακολουθούν μία ήπια προσέγγιση για [τους αντιμετωπίσει] καλοπροαίρετα η κινεζική κυβέρνηση, και αναμένουν ως ανταπόδοση τη βελτίωση της στάσης της κινεζικής κυβέρνησης απέναντι στον Γιανγκ Χενγκτζούν, ακόμα και την απελευθέρωσή του», δήλωσε στο NewsWire.

«Έχουν περάσει όμως περισσότερα από έξι χρόνια και η ήπια προσέγγιση δεν έχει λειτουργήσει. Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει μοχλό το εμπόριο […] αλλά αν η Αυστραλία αντιμετωπίζει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει ζωή ως προτεραιότητα τη ζωή ενός Αυστραλού πολίτη, θα μπορούσαν να επιλέξουν μια διαφορετική προσέγγιση.»

Ασάφεια για το θέμα του Φάλουν Γκονγκ

Ο Αλμπανέζε επίσης δέχθηκε προτροπές να εγείρει το θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, πολλοί εκ των οποίων συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς με Αυστραλούς πολίτες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Το Φάλουν Γκονγκ, μια ειρηνική άσκηση διαλογισμού με ρίζες στις βουδιστικές παραδόσεις, διώκεται στην Κίνα από το 1999, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ασκούμενοι να φυλακίζονται, να βασανίζονται και να δολοφονούνται στις κινεζικές φυλακές, με τα μέτρα εναντίον τους να περιλαμβάνουν ακόμη και θάνατο μέσω βίαιης αφαίρεσης των ζωτικών τους οργάνων, που χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις  στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας, αποφέροντας τεράστια κέρδη στο σύστημα υγείας της.

Η Τσεν Σιάο, Αυστραλή πολίτης στο Σύδνεϋ, παρακάλεσε για τη βοήθεια του πρωθυπουργού για τη διάσωση της μητέρας της, Τζετζέν Ταν, που είναι φυλακισμένη στην Κίνα από το 2020, σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας όπου και υφίστατο συνεχείς ιατρικές εξετάσεις.

«Ανησυχώ βαθιά για την ασφάλεια της μαμάς μου. Για χρόνια, η οικογένειά μας και οι φίλοι δεν είχαμε επαφή μαζί της και δεν γνωρίζουμε αν είναι ακόμα ζωντανή. Η αβεβαιότητα είναι αβάσταχτη για την οικογένειά μας», είπε σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο του Σύδνεϋ, στις 11 Ιουλίου.

Η Λούσυ Τζάο, πρόεδρος της Ένωσης Φάλουν Ντάφα Αυστραλίας, σημείωσε πως το Αμερικανικό Κογκρέσο πρόσφατα ψήφισε τον Νόμο Προστασίας Φάλουν Γκονγκ (H.R. 1540) και τον Νόμο Τερματισμού Αφαίρεσης Οργάνων (H.R. 1503), και κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να πάρει παρόμοια βήματα για την υπεράσπιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτές οι αυστραλιανές οικογένειες προσπαθούν απεγνωσμένα να επανενωθούν με τους αγαπημένους τους. Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ φυλακίζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται για τα πιστεύω τους — αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται στο όνομα του εμπορίου», είπε.

Η Τζάο προέτρεψε επίσης τον Αλμπανέζε να ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών G7, οι οποίες εξέδωσαν κοινή δήλωση στις 17 Ιουνίου, υποσχόμενες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της διεθνικής καταπίεσης του ΚΚΚ, την οποία περιέγραψαν ως «μια επιθετική μορφή ξένης παρέμβασης» που «συχνά επηρεάζει αντιφρονούντες, δημοσιογράφους, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικές μειονότητες και όσους ανήκουν σε κοινότητες διασποράς.»

«Το ΚΚΚ διαπρέπει στη διεθνική καταπίεση. Εδώ στην Αυστραλία, κοινότητες του Φάλουν Γκονγκ είναι άμεσος στόχος αυτής της καταπίεσης», σημείωσε η Τζάο.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού δεν σχολίασε το ερώτημα της Epoch Times περί των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε