Παρασκευή, 17 Οκτ, 2025
Καλαμπόκι στη σχάρα. (Surachet Shotivaranon/Dreamstime/TNS)

Καλαμπόκι, στη σχάρα και πικάντικο

Εποχή του καλαμποκιού τώρα, μία σύντομη εποχή, στη διάρκεια της οποίας έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε αυτό το αμερικανικής καταγωγής φρέσκο με ποικίλους τρόπους.

Το ψήσιμο στη σχάρα (ή στο γκριλ) είναι από τους πιο δημοφιλείς, που συναντάμε μάλιστα συχνά έξω στον δρόμο σαν μία ευκαιρία να τσιμπήσουμε στο πόδι κάτι ελαφρύ.

Για το βέλτιστο ψήσιμο υπάρχει μεγάλη συζήτηση: είναι καλύτερα να μουλιάζουμε πρώτα τα καλαμπόκια με τα φύλλα τους; Να τραβάμε τα φύλλα προς τα πίσω, να αφαιρούμε τις ίνες και να τα ξανατυλίγουμε πριν τα ψήσουμε; Ή μήπως να αφαιρούμε φύλλα και ίνες και να τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο; Και οι διαφωνίες συνεχίζονται όσο σιγοσβήνουν τα κάρβουνα.

Η πιο απλή μέθοδος ίσως είναι και η καλύτερη: καθαρίστε το καλαμπόκι, αφαιρέστε τις ίνες και ψήστε τα «γυμνά» καλαμπόκια μέχρι να αποκτήσουν μια ελαφριά καπνιστή κρούστα· γλυκά, λίγο τραγανά, με γεύση που θυμίζει φρέσκο ποπ κορν.

Ο κλασικός τρόπος αρτύματος μετά το ψήσιμο είναι ένα γενναιόδωρο βουτύρωμα με λίγο χοντρό αλάτι. Για κάτι πιο εξεζητημένο, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα περιχύσετε με μια πικάντικη σάλτσα και να τα πασπαλίσετε με αλμυρό τυρί. Ο συνδυασμός ξινού και καυτερού είναι εντυπωσιακός: ανακατεύοντας καλή μαγιονέζα, χυμό λάιμ, τσίλι σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι θα έχετε μία σάλτσα που αναδεικνύει τη γεύση του ψητού καλαμποκιού και εξισορροπεί τη γλυκύτητά του.

Και από τη στιγμή που θα μπείτε στη διαδικασία, γιατί να μην βάλετε μερικά καλαμπόκια παραπάνω στη σχάρα; Τα περισσεύματα, ήδη καρυκευμένα, μπορούν να προστεθούν σε μία πράσινη σαλάτα με ή χωρίς ζυμαρικά ή να αναμιχθούν με ρύζι, τόνο και άλλα λαχανικά όπως πιπεριές φλωρίνης και φρέσκος μαϊντανός. Ή απλώς κόψτε τους κόκκους από τα καλαμπόκια και ανακατέψτε τους με ζεστά ζυμαρικά ή ρύζι, λίγο λάδι και τριμμένο τυρί.

Ψητό καλαμπόκι με πικάντικη σάλτσα

Για 6 άτομα

Το ψήσιμο στη σχάρα χαρίζει στο καλαμπόκι μια χαρακτηριστική καπνιστή, γλυκιά γεύση, αλλά και το γκριλ του φούρνου είναι επίσης κατάλληλο. Έχετε τη σάλτσα έτοιμη εκ των προτέρων, για να αλείψετε τα καλαμπόκια αμέσως μόλις βγουν από τη σχάρα. Αν δεν έχετε σχάρα, ανάψτε το γκριλ, απλώς προσέξτε να μην καούν.

Υλικά

  • 1/4 φλιτζανιού καλής ποιότητας μαγιονέζα
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ (ή λεμόνι)
  • 1/4 κ.γλ. καυτερή πάπρικα
  • Χοντρό αλάτι, κατά βούληση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
  • 6 φρέσκα καλαμπόκια, καθαρισμένα
  • 2-3 κ.σ. θρυμματισμένο τυρί κοτίγια, φέτα ή ρικότα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Φέτες λάιμ για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τη σχάρα ή το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη μαγιονέζα, το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ψήστε το καλαμπόκι μέχρι να κάνει μία ελαφρώς καπνισμένη κρούστα και να ψηθεί καλά, περίπου 7-10 λεπτά.

Βγάλτε το από τη σχάρα και αλείψτε το με τη μαγιονέζα που ετοιμάσατε.

Πασπαλίστε με το θρυμματισμένο τυρί και τον κόλιανδρο.

Σερβίρετε με επιπλέον κόλιανδρο και φέτες λάιμ στο πλάι.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε