Δευτέρα, 01 Σεπ, 2025
Η εποχή του καλαμποκιού είναι σύντομη, γι’ αυτό μην περιορίζεστε στις επιλογές. Surachet Shotivaranon/Dreamstime/TNS.

Ο αγαπημένος μας τρόπος να απολαύσουμε το καλαμπόκι; Στη σχάρα και πικάντικο

Η εποχή του καλαμποκιού είναι σύντομη, οπότε μην περιορίζεστε στις επιλογές.

Τώρα που είναι η εποχή του καλαμποκιού, όλοι έχουν άποψη για τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματός του. Σε κατσαρόλα με βραστό νερό; Ελαφρώς στον ατμό;

Και τι γίνεται με το ψήσιμο στη σχάρα; Είναι καλύτερα να μουλιάζουμε τα καλαμπόκια με τα φύλλα τους; Να τραβάμε τα φύλλα προς τα πίσω, να αφαιρούμε τις ίνες και να τα ξανατυλίγουμε πριν τα ψήσουμε; Ή μήπως να αφαιρούμε φύλλα και ίνες και να τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο; Η συζήτηση συνεχίζεται όσο σιγοσβήνουν τα κάρβουνα.

Εγώ υποστηρίζω την πιο απλή μέθοδο: καθαρίστε το καλαμπόκι, αφαιρέστε τις ίνες και ψήστε τα «γυμνά» καλαμπόκια μέχρι να αποκτήσουν μια ελαφριά καπνιστή κρούστα· γλυκά, λίγο τραγανά, με γεύση που θυμίζει φρέσκο ποπ κορν.

Φυσικά, τίποτα δεν ξεπερνά ένα γενναιόδωρο άλειμμα βουτύρου με λίγο χοντρό αλάτι και πιπέρι. Όμως εγώ λατρεύω να τα περιχύνω με μια πικάντικη μεξικάνικη σάλτσα και να τα πασπαλίζω με αλμυρό τυρί. Ο συνδυασμός ξινού και καυτερού είναι εντυπωσιακά απλός: ανακατέψτε καλή μαγιονέζα, χυμό λάιμ, τσίλι σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι. Η σάλτσα αυτή αναδεικνύει τη γεύση του ψητού καλαμποκιού και εξισορροπεί τη γλυκύτητά του.

Η εποχή του καλαμποκιού είναι σύντομη, οπότε μην περιορίζεστε. Δοκιμάστε ψητό καλαμπόκι με ελαιόλαδο, βασιλικό και παρμεζάνα· με τζατζίκι και κάρυ· ή με κύμινο, βούτυρο χτυπημένο με τραγανό τσίλι και μια πινελιά ξίδι ρυζιού. Αυτοί οι συνδυασμοί δεν είναι για τους «παραδοσιακούς» που μένουν πιστοί μόνο σε βούτυρο και αλάτι.

Αυτό είναι καλαμπόκι «μπελαλίδικο»! Ξεχάστε τα ξυλάκια με τα δόντια που κολλάνε στην άκρη των καλαμποκιών και κρατούν τα δάχτυλα καθαρά. Κρατήστε δίπλα στο τραπέζι του πικνίκ ένα λάστιχο ποτίσματος και πολλά χαρτομάντιλα.

Γιατί να μην βάλετε μερικές καλαμπόκια παραπάνω στη σχάρα; Τα περισσεύματα, ήδη καρυκευμένα, μπορούν να μεταμορφωθούν σε υπέροχη σαλάτα με ζυμαρικά ή δημητριακά ολικής. Απλώς κόψτε τους κόκκους από τα καλαμπόκια και ανακατέψτε τους με ζεστά ζυμαρικά, λίγο λάδι και τριμμένο τυρί.

Ψητό Καλαμπόκι με Πικάντικη Αϊόλι

Για 6 άτομα.

Το ψήσιμο στη σχάρα χαρίζει στο καλαμπόκι μια χαρακτηριστική καπνιστή, γλυκιά γεύση, αλλά και το γκριλ του φούρνου κάνει εξίσου καλή δουλειά. Ετοιμάστε τη σάλτσα εκ των προτέρων για να την έχετε έτοιμη, ώστε να αλείψετε τις καυτές ρόκες μόλις βγουν από τη σχάρα. Αν δεν έχετε σχάρα, ανάψτε το γκριλ, απλώς προσέξτε να μην καούν.

Υλικά:

  • 1/4 φλιτζανιού καλής ποιότητας μαγιονέζα (π.χ. Dukes, Hellman’s ή Sir Kensington)

  • Ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ancho chili powder (ή άλλη καυτερή πάπρικα), κατά προτίμηση

  • Χοντρό αλάτι, κατά βούληση

  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

  • 6 φρέσκα καλαμπόκια, καθαρισμένα

  • 2–3 κουταλιές της σούπας θρυμματισμένο τυρί κοτίγια, φέτα ή ρικότα

  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

  • Φέτες λάιμ για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τη σχάρα ή το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία.

  2. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη μαγιονέζα, το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, το τσίλι σε σκόνη, το αλάτι και το πιπέρι.

  3. Ψήστε το καλαμπόκι μέχρι να πάρει ελαφριά καπνιστή κρούστα και να ψηθεί καλά, περίπου 7–10 λεπτά.

  4. Βγάλτε το από τη σχάρα και αλείψτε το με τη μαγιονέζα που ετοιμάσατε.

  5. Πασπαλίστε με το θρυμματισμένο τυρί και τον κόλιανδρο.

  6. Σερβίρετε με επιπλέον κόλιανδρο και φέτες λάιμ στο πλάι.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε