Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονυ Αλμπανέζε συνεχίζει να παρουσιάζει τις τουριστικές ευκαιρίες της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κίνα, ενώ παράλληλα δέχεται διερευνητικά ερωτήματα από την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με την υποστήριξή του στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
Στα τελευταία του σχόλια, στις 13 Ιουλίου, ο Αλμπανέζε επαίνεσε τις «όμορφες παραλίες», τα «χαριτωμένα κοάλα» και το «απίστευτο φαγητό» της Αυστραλίας, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον όγκο των Κινέζων τουριστών στην Αυστραλία – μέρος μιας νέας καμπάνιας που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Ωστόσο, σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις του υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Έλμπριτζ Κόλμπυ, ο οποίος ζήτησε σαφήνεια σχετικά με το τι θα έκαναν η Αυστραλία και η Ιαπωνία σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας για τη δημοκρατία της Ταϊβάν.
Το ερώτημα του Κόλμπυ μοιάζει να απαντά στον Σον Παρνέλ, εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ο οποίος επικαλέστηκε άρθρο των Financial Times που ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ «πιέζει την Ιαπωνία και την Αυστραλία να ξεκαθαρίσουν τον ρόλο που θα διαδραματίσουν σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και η Κίνα εμπλακούν σε πόλεμο για την Ταϊβάν».
Αυτή η πίεση φέρεται να επικρίνεται από Αυστραλούς και Ιάπωνες αξιωματούχους.
«Ο Έλμπριτζ Κόλμπυ, υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής, προωθεί το ζήτημα σε συναντήσεις με Ιάπωνες και Αυστραλούς αξιωματούχους άμυνας τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν πέντε άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις», ανέφερε το άρθρο. Ο Παρνέλ έγραψε στη συνέχεια ότι η αποτροπή απαιτεί δύναμη.
«Ωστόσο, αποτελεί γεγονός ότι οι σύμμαχοί μας πρέπει επίσης να κάνουν το καθήκον τους. Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο. Αυτό που κάνουμε είναι να διασφαλίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν τη στρατιωτική δύναμη για να υποστηρίξουν τη διπλωματία και να εγγυηθούν την ειρήνη», έγραψε στο X.
Ο Κόλμπυ, με τη σειρά του, δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην «εφαρμογή της ατζέντας κοινής λογικής του προέδρου ‘Πρώτα η Αμερική’ για την αποκατάσταση της αποτροπής και την επίτευξη ειρήνης μέσω της ισχύος».
«Αυτό περιλαμβάνει την παρότρυνση των συμμάχων να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και άλλες προσπάθειες που σχετίζονται με τη συλλογική μας άμυνα. […] Αυτό είναι το σήμα κατατεθέν της στρατηγικής του προέδρου [Ντόναλντ] Τραμπ στην Ασία όπως και στην Ευρώπη, όπου ήταν ήδη εξαιρετικά επιτυχημένη».
Ο Κόλμπυ πρόσθεσε ότι ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να μην αρέσκονται σε «ειλικρινείς συζητήσεις».
«Ωστόσο, πολλοί, με επικεφαλής τώρα το ΝΑΤΟ, μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής της Χάγης, βλέπουν την επείγουσα ανάγκη να αναλάβουν δράση, και το κάνουν», παρατήρησε.
Η Αυστραλία έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την πίεση τόσο από την κυβέρνηση Τραμπ όσο και από το ΝΑΤΟ για γρήγορη αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Τον Ιούνιο, ο υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς, ο οποίος παρευρέθηκε στην πιο πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Αυστραλία δεν θα αλλάξει τα τρέχοντα σχέδιά της για τις αμυντικές δαπάνες.
Η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από 2% του ΑΕΠ σε 2,3% έως το 2033-34, υπολειπόμενη κατά πολύ της πρότασης των ΗΠΑ για 3,5% το συντομότερο δυνατόν.
Ταξίδι του Αλμπανέζε στην Κίνα
Ενώ ο Αλμπανέζε δεν κατάφερε να εξασφαλίσει συνάντηση με τον Τραμπ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, σε μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές επισκέψεις του, και αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΚΚΚ, Σι Τζινπίνγκ, στις 15 Ιουλίου.
Μέχρι τώρα, ο Αλμπανέζε δεν έχει σχολιάσει λεπτομερώς το αίτημα των ΗΠΑ.
«Έχω συζητήσεις με άτομα που είναι ιδιωτικές και τις κρατάω ιδιωτικές», είπε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη αμυντική σύμμαχος δύναμη της Αυστραλίας, αλλά το Πεκίνο παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της για εξαγωγές και εισαγωγές. Η μεγαλύτερη αμφίδρομη επενδυτική σχέση της Αυστραλίας είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες.