Παρασκευή, 24 Οκτ, 2025
O Σινοαμερικανός Έρικ Λου, μετά τη νίκη του στον 19ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Φρέντερικ Σοπέν. Βαρσοβία, 21 Οκτωβρίου 2025. (Aleksandra Szmigiel/Reuters)

Ο Αμερικανός που μάγεψε τη Βαρσοβία: Ο Έρικ Λου θριαμβεύει στον διαγωνισμό Σοπέν

Με ευγένεια, βάθος και πνευματικότητα στο παίξιμό του, ο 27χρονος πιανίστας από τη Μασσαχουσέτη κατακτά την κορυφή του πιο εμβληματικού διαγωνισμού πιάνου στον κόσμο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ, Οκτώβριος 2025 – Η αίθουσα γέμισε συγκίνηση όταν ο 27χρονος πιανίστας ‘Ερικ Λου [Eric Lu] από τη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ ανακηρύχθηκε νικητής του 19ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Φρεντερίκ Σοπέν. Με τη νίκη αυτή, ο Λου έγινε ο πρώτος Αμερικανός από το 1970 που κατακτά την κορυφαία αυτή διάκριση, σε μια διοργάνωση που συχνά αποκαλείται οι Ολυμπιακοί Αγώνες της κλασσικής μουσικής. Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στη Βαρσοβία, συγκεντρώνει τους πιο ταλαντούχους νέους πιανίστες του κόσμου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διεθνή μουσική κοινότητα.

Απόφοιτος του φημισμένου Curtis Institute of Music στη Φιλαδέλφεια, ο Έρικ Λου είχε ήδη χαράξει μια σημαντική πορεία. Το 2015, σε ηλικία μόλις 17 ετών, είχε κατακτήσει την τέταρτη θέση στον ίδιο διαγωνισμό, ενώ το 2018 αναδείχθηκε πρώτος νικητής στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Ληντς στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Λου διακρίνεται για την εσωτερικότητα και την πνευματικότητα του παιξίματός του, χαρακτηριστικά που καθιστούν τη μουσική του περισσότερο στοχασμό παρά επίδειξη τεχνικής. « Το να παίζεις Σοπέν δεν είναι απλώς θέμα δεξιοτεχνίας, αλλά κατανόησης της ψυχής σου», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της 17μελούς κριτικής επιτροπής, Γκάρικ ‘Ολσον – ο τελευταίος Αμερικανός που είχε κερδίσει, το 1970 – απένειμε το βραβείο στον συγκινημένο Λου.

«Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο Λου, αφιερώνοντας τη νίκη του «σε όλους τους λάτρεις του Σοπέν στον κόσμο».

Από τους 640 καλλιτέχνες που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, 162 πέρασαν στους προκριματικούς και μόλις 11 φιναλίστ έφτασαν στον μεγάλο τελικό. Οι φιναλίστ κλήθηκαν να εκτελέσουν ένα από τα δύο κοντσέρτα για πιάνο του Σοπέν και την Polonaise-Fantasy, op.61, συνοδευόμενοι από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας, υπό τη διεύθυνση του Αντρζέι Μπορέυκο [Andrzej Boreyko].

Ο Καναδός Κέγιν Τσεν κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ενώ ο Κινέζος Σιτόνγκ Γουάνγκ την Τρίτη, σε μια τελική βραδιά γεμάτη ένταση, συγκίνηση και μουσική αρτιότητα.

Ο μαραθώνιος των ήχων

Ο Διαγωνισμός Σοπέν δεν είναι μόνο μια γιορτή ταλέντου, αλλά και μια δοκιμασία αντοχής. Οι κριτές παρακολουθούν πάνω από 100 ώρες ερμηνειών μέσα σε 15 ημέρες ακροάσεων.

«Το να ακούς οκτώ ώρες την ημέρα Σοπέν μπορεί να ακούγεται σαν απόλαυση», σχολίασε παλαιότερα ο κριτής Τζον Ρινκ, «όμως απαιτεί τεράστια συγκέντρωση και συνέπεια, ώστε κάθε διαγωνιζόμενος να κρίνεται δίκαια».

Η νίκη αυτή αναμένεται να απογειώσει ακόμη περισσότερο την ήδη αναγνωρισμένη καριέρα του Έρικ Λου. Ο νεαρός πιανίστας, που έχει ήδη εμφανιστεί με κορυφαίες ορχήστρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, θεωρείται πλέον ένας από τους πιο υποσχόμενους ερμηνευτές της γενιάς του.

Ωστόσο, παραμένει ταπεινός: «Η μουσική του Σοπέν μάς υπενθυμίζει τη δύναμη της εσωτερικής σιωπής και της απλότητας. Αν καταφέρω να μεταφέρω λίγη από αυτή την αλήθεια στο κοινό, τότε έχω πετύχει τον σκοπό μου».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε