Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στις 14 Φεβρουαρίου 2019. (Sergei Chirikov/AFP via Getty Images)

Ο άξονας Τουρκίας-Ρωσίας-Συρίας παίρνει σάρκα και οστά μετά την πρόσκληση Ερντογάν για συνάντηση με τον Άσαντ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να συνεργαστεί με τη Μόσχα και τη Δαμασκό κατά των κουρδικών μαχητικών ομάδων που εδρεύουν στη βόρεια Συρία.

«Θέλουμε να κάνουμε βήματα με τη Συρία και τη Ρωσία, ως τρίο», ανέφερε ο Ερντογάν στις 15 Δεκεμβρίου από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ζήτησε επίσης μια τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ του ιδίου, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όταν ρωτήθηκε η Μόσχα πώς βλέπει την πρόταση του Ερντογάν, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε: «Θετικά».

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, με την τιμητική φρουρά στο προεδρικό μέγαρο της Συρίας στην Δαμασκό, στις 17 Ιουλίου 2021. (Συριακή Προεδρία μέσω μέσω AP)

 

«Χαιρετίζουμε πάντα την επαναφορά των σχέσεων μεταξύ κυρίαρχων γειτόνων στην κανονικότητα», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 16 Δεκεμβρίου.

«Αυτό έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται εκτεταμένους εμπορικούς δεσμούς και μακρά θαλάσσια σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σταθερά αρνηθεί να υποστηρίξει τις υπό δυτική ηγεσία κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Δαμασκό, αντίθετα, χαρακτηρίζονται από βαθιά εχθρότητα τα τελευταία 10 χρόνια, με την Τουρκία να υποστηρίζει ένοπλες ομάδες στη Συρία που είναι αφοσιωμένες στην ανατροπή του Άσαντ.

 

Έκρηξη στη συριακή πόλη Κομπάνι κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο από τρομοκράτες του ISIS στο κέντρο της πόλης, στις 20 Οκτωβρίου 2014. (Gokhan Sahin/Getty Images)

 

Από το 2015, η Ρωσία διατηρεί στρατεύματα στη Συρία για να στηρίξει τη Δαμασκό κατά των ανταρτικών ομάδων, ορισμένες από τις οποίες απολαμβάνουν την υποστήριξη της Τουρκίας.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ερντογάν έχει σηματοδοτήσει -με προτροπή της Μόσχας- την προθυμία του να συμφιλιωθεί με τον Άσαντ.

«Πρώτα θα πρέπει να συναντηθούν οι μυστικές υπηρεσίες μας [της Τουρκίας και της Συρίας], μετά οι υπουργοί Άμυνας και μετά οι υπουργοί Εξωτερικών μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Μετά από αυτά τα πρώτα βήματα, πρόσθεσε, θα πρέπει να συγκληθεί μια τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ του ιδίου των Ρώσων και των Σύρων ομολόγων του.

Σύμφωνα με τον Μπογκντάνοφ, ο οποίος εκτελεί επίσης χρέη ειδικού απεσταλμένου του Πούτιν για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η Μόσχα βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τη Δαμασκό με σκοπό τη διοργάνωση της συνάντησης.

Συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Συρία

Από τις 20 Νοεμβρίου, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει αεροσκάφη και πυροβολικό για να πλήξει στόχους στη βόρεια Συρία που συνδέονται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), το συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΕΚΚ).

Τα τουρκικά πλήγματα, τα οποία παραμένουν σε εξέλιξη, προκλήθηκαν αρχικά από μια φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί τις ΜΠΛ.

Παρά τους στενούς δεσμούς του με το ΕΚΚ, το ΜΠΛ υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φαινομενικά το χρησιμοποιούν ως προπύργιο κατά της τρομοκρατικής ομάδας ISIS.

Το ΜΠΛ είναι ηγετική συνιστώσα των υποστηριζόμενων από την Ουάσινγκτον Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), ενός συνασπισμού αντικαθεστωτικών συριακών ομάδων που δημιουργήθηκε το 2015.

Οι ΣΔΔ ελέγχουν επί του παρόντος μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, η οποία έχει καταστεί de facto αυτόνομος θύλακας στον οποίο η Δαμασκός ασκεί ελάχιστη εξουσία.

Από το 2016, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες επιδρομές στη βόρεια Συρία με δηλωμένο στόχο την προστασία των συνόρων της, μήκους 565 μιλίων, από επιθέσεις του ΜΠΛ.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νότια επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας σε μια διασυνοριακή επίθεση με όλμους, για την οποία η Άγκυρα κατηγόρησε την κουρδική μαχητική ομάδα.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα απειλήσει να εξαπολύσει μια τέταρτη επίθεση στη βόρεια Συρία -μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται η Ουάσινγκτον.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι τα τουρκικά πλήγματα σε στόχους του ΜΠΛ «απειλούν την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού που εργάζεται με τους τοπικούς εταίρους στη Συρία για να νικήσει το ISIS».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν προειδοποίησε στις 15 Δεκεμβρίου ότι η Τουρκία «θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να δίνουν στο ΜΠΛ «χιλιάδες φορτηγά» όπλα και εξοπλισμό.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το γραφείο Τύπου του Πενταγώνου δεν είχε απαντήσει στο αίτημα των Epoch Times για σχολιασμό των παρατηρήσεων του Ερντογάν.

Ο Τούρκος ηγέτης επικρίνει την ΕΕ

Ο Ερντογάν μίλησε επίσης με σκληρά λόγια για τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επέκρινε πρόσφατα αυτό που έχει γίνει αντιληπτό ως εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας.

«Μπορέλ», είπε ο Ερντογάν, “δεν μπορείς να διορίσεις ή να ρυθμίσεις τις σχέσεις μας με τη Ρωσία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπορέλ έστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία φέρεται να περιέγραψε τους στενούς οικονομικούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία ως «αιτία μεγάλης ανησυχίας».

Στην επιστολή, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ φέρεται επίσης να επέκρινε την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας υπό την ηγεσία της Δύσης.

Απαντώντας στην κριτική στις 15 Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Μπορέλ «δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση για αυτά τα θέματα».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε