Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λάθος κατά τη διάρκεια ερωτήσεων που δέχθηκε από δημοσιογράφους την Πέμπτη, δίνοντας μια απάντηση για ένα θέμα άσχετο με την ερώτηση που του τέθηκε και αναγκάζοντας το προσωπικό του Λευκού Οίκου να προβεί και πάλι σε διόρθωση εκ μέρους του προέδρου.
Μετά από μια ζωντανή ομιλία στις 21 Απριλίου σχετικά με την ανανέωση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Μπάιντεν αν η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει τη λήξη του Τίτλου 42 -της πολιτικής δημόσιας υγείας που περιορίζει τη μετανάστευση και πρόκειται να λήξει τον επόμενο μήνα.
Ο 79χρονος Μπάιντεν προχώρησε στη συνέχεια σε μια απάντηση που συγχέει το θέμα του Τίτλου 42 με εκείνο των ομοσπονδιακών απαιτήσεων μάσκας στα αεροπλάνα.
«Όχι», ξεκίνησε. «Αυτό που σκέφτομαι είναι να συνεχίσω να ακούω από τους δικούς μου, τους…
«Πρώτα απ’ όλα, θα υπάρξει έφεση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ), διότι, για λόγους αρχής, θέλουμε να είμαστε σε μια θέση όπου, αν, πράγματι, οι επιστήμονες καταλήξουν στο ισχυρό συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε τον Τίτλο 42, θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό».
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ασκεί έφεση κατά της απόφασης για τον τερματισμό του Τίτλου 42 -ένα αίτημα που έγινε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)- αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης ασκεί έφεση κατά της απόφασης ενός ομοσπονδιακού δικαστή αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία η απαίτηση του CDC για μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς υπερβαίνει τις νομικές του αρμοδιότητες.
Ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την απάντησή του επιστρέφοντας στο θέμα του Τίτλου 42 λέγοντας ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την επέκταση του Τίτλου 42».
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, το προσωπικό του Λευκού Οίκου εξέδωσε δήλωση προς τους δημοσιογράφους εκ μέρους του Προέδρου Μπάιντεν:
«Θέλω να διευκρινίσω ότι, στα σχόλια που έκανα στο τέλος της ομιλίας μου σήμερα το πρωί, αναφερόμουν στην εντολή μάσκας του CDC και ότι δεν υπάρχει καμία ενέργεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Τίτλο 42».
Ο Λευκός Οίκος έχει χρειαστεί να διευκρινίσει τα σχόλια του προέδρου εκ των υστέρων πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Ιανουάριο, καθώς η Ρωσία συγκέντρωνε στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας για την προετοιμασία εισβολής, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιγότερες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια «μικρή εισβολή» στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν μικρές εισβολές σε μικρά έθνη».
Και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προσπάθησε να διευκρινίσει το σχόλιο του Μπάιντεν λέγοντας ότι ο πρόεδρος ήταν «ξεκάθαρος με τον Ρώσο πρόεδρο: Εάν οποιεσδήποτε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις περάσουν τα ουκρανικά σύνορα, αυτό είναι μια νέα εισβολή και θα αντιμετωπιστεί με μια γρήγορη, αυστηρή και ενωμένη απάντηση».
Περίπου δύο μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βέλγιο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν «με τον ίδιο τρόπο» εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν αναγκάστηκε αργότερα να ξεκαθαρίσει στους δημοσιογράφους στο Air Force One ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, τελεία και παύλα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Ενώ βρισκόταν στο ίδιο ευρωπαϊκό ταξίδι, ο Μπάιντεν είπε σε μια ομάδα αλεξιπτωτιστών του στρατού στην Πολωνία ότι θα γίνουν μάρτυρες της γενναιότητας των Ουκρανών πολιτών που υπερασπίζονται τη χώρα τους «όταν θα είστε εκεί». Ο Λευκός Οίκος έπρεπε να το μαζέψει και αυτό, εκδίδοντας μια ανακοίνωση που έλεγε: «ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος ότι δεν στέλνουμε αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη θέση».
Επίσης, στην Πολωνία, ο Μπάιντεν έκλεισε μια ομιλία του λέγοντας ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», προκαλώντας σύγχυση ως προς το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ανατρέψουν το ρωσικό καθεστώς.
Το προσωπικό του Λευκού Οίκου αναγκάστηκε και πάλι να διευκρινίσει λέγοντας ότι ο Μπάιντεν «δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία». Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε αργότερα ότι «δεν παίρνει πίσω [τη δήλωση]», αλλά προσπάθησε να προσθέσει πλαίσιο λέγοντας ότι «μιλούσα στον ρωσικό λαό» και ότι «είναι περισσότερο μια φιλοδοξία παρά οτιδήποτε άλλο ότι δεν πρέπει να είναι στην εξουσία».