Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε σχέδιο για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Σομαλία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική οργάνωση αλ Σαμπάμπ, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Αρκετοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσαν την εξέλιξη σε ενημέρωση της 16ης Μαΐου, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν ενέκρινε αίτημα του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν για την αποκατάσταση μιας νέας αμερικανικής παρουσίας στην εμπόλεμη χώρα της ανατολικής Αφρικής για την αντιμετώπιση της αλ Σαμπάμπ, μιας τρομοκρατικής ομάδας που πρόσκειται στην αλ Κάιντα και λέγεται ότι έχει χιλιάδες μέλη.
«Οι δυνάμεις μας δεν εμπλέκονται τώρα, ούτε θα εμπλακούν άμεσα σε πολεμικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους στις 16 Μαΐου επιβεβαιώνοντας την αποστολή των στρατευμάτων. «Ο σκοπός εδώ είναι να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της αλ Σαμπάμπ από τις τοπικές δυνάμεις».
Τα στρατεύματα βρίσκονται ήδη στην περιοχή και σύντομα θα μεταφερθούν στη Σομαλία, είπε. Θα λάβουν μέρος στην εκπαίδευση και την ενίσχυση των δυνάμεων που είναι πιστές στην κυβέρνηση της Σομαλίας κατά της αλ Σαμπάμπ.
Ο Κίρμπι δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών «πιστεύουν ότι είναι το σωστό», αλλά «η αποστολή δεν αλλάζει» με την αποστολή εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών πίσω στη χώρα. Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για νέα ανάπτυξη, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «αλλαγή στη στάση» των στρατευμάτων στην περιοχή.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε όλες τις αμερικανικές δυνάμεις, που αριθμούσαν περίπου 700 στρατιώτες, από τη χώρα τον Ιανουάριο του 2021, λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακεί σε «ατελείωτους πολέμους» σε όλο τον κόσμο.
«Η απόφαση για την επαναφορά μιας μόνιμης παρουσίας ελήφθη για να μεγιστοποιηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των δυνάμεών μας και να τους δοθεί η δυνατότητα να παρέχουν πιο αποτελεσματική υποστήριξη στους εταίρους μας», δήλωσε στους New York Times η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ανώνυμοι αξιωματούχοι δήλωσαν σε μέσα ενημέρωσης στις 16 Μαΐου ότι αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες θα σταλούν στη Σομαλία στο πλαίσιο της αποστολής.
Η Αλ Σαμπάμπ έχει σκοτώσει περισσότερους από δώδεκα Αμερικανούς στην Ανατολική Αφρική, μεταξύ των οποίων τρεις σε μια επίθεση τον Ιανουάριο του 2020 σε μια βάση που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις στην Κένυα. Αργότερα το ίδιο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν έναν Κενυάτη που είχε παρακολουθήσει μαθήματα πτήσης στις Φιλιππίνες, ότι σχεδίαζε επίθεση αεροπειρατείας τύπου 9/11 για λογαριασμό της Αλ Σαμπάμπ.
Η ομάδα των ανταρτών έχει σημειώσει εδαφικά κέρδη κατά της επίμονα αδύναμης ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας τους τελευταίους μήνες, αντιστρέφοντας τις νίκες των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης που κάποτε είχαν απωθήσει τους μαχητές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του μαρξιστή δικτάτορα Σιάντ Μπαρέ, διάφοροι Σομαλοί πολέμαρχοι ενεπλάκησαν σε ένοπλες συγκρούσεις για χρόνια, αφήνοντας συχνά τη χώρα χωρίς λειτουργική κυβέρνηση. Η πείνα και η ξηρασία, σε συνδυασμό με τρομοκρατικές επιθέσεις, έχουν συντρίψει τη χώρα, η οποία διαθέτει μια μεγάλη και στρατηγική ακτογραμμή κοντά στον Ινδικό Ωκεανό και τις κύριες ναυτιλιακές οδούς.
Το 1992, αμερικανικά στρατεύματα εστάλησαν στη χώρα για να αντιμετωπίσουν έναν πανεθνικό λιμό στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής. Αλλά το 1993, Σομαλοί μαχητές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Black Hawk, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 στρατιώτες, γεγονός που απεικονίστηκε στη δημοφιλή ταινία του 2001 «Black Hawk Down».
Το Associated Press συνέβαλε στην παρούσα έκθεση.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece