Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έστειλε νέο προειδοποιητικό μήνυμα προς το Ισραήλ να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυναν την προειδοποίηση σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ.
Η ανακοίνωση προς τους Ισραηλινούς υπουργούς επρόκειτο να παραμείνει απόρρητη, αλλά το περιεχόμενό της διέρρευσε στον Τύπο.
«Αυτή ήταν μια επιστολή που θεωρούμε ότι ήταν μια ιδιωτική διπλωματική επικοινωνία που δεν είχαμε την πρόθεση να δημοσιοποιήσουμε από την πλευρά μας, αλλά τώρα που είναι δημόσια, είμαι στην ευχάριστη θέση να την επιβεβαιώσω και να μιλήσω γι’ αυτήν σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε ενημέρωση Τύπου στις 15 Οκτωβρίου.
Ο Μίλερ δήλωσε ότι η επιστολή κοινοποιεί την ανησυχία ότι το Ισραήλ δεν έχει διατηρήσει την υποστήριξη για την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας και ότι η βοήθεια αυτή έχει μειωθεί στο 50% περίπου της μέγιστης ποσότητας που είχε σε καιρό πολέμου.
«Έτσι, [ο Μπλίνκεν], μαζί με τον Υπουργό Όστιν, θεώρησαν σκόπιμο να καταστήσουν σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν και πάλι για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα θα επανέλθει από τα πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα», δήλωσε ο Μίλερ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ για τους χειρισμούς του σε ανθρωπιστικά ζητήματα στη Γάζα τον Απρίλιο. Μιλώντας την Τρίτη, ο Μίλερ είπε ότι αυτή η προηγούμενη προσέγγιση απέφερε κάποιες προσωρινές βελτιώσεις, αλλά «αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες είναι ότι το επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έχει διατηρηθεί».
Φωτογραφίες της επιστολής, που αναρτήθηκαν στο Χ την Τρίτη από δημοσιογράφο του Axios, έδειχναν τους Όστιν και Μπλίνκεν να προειδοποιούν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να βελτιώσουν τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα εντός 30 ημερών. Σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν το πράξει, προειδοποίησαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μπορεί να υπάρξουν «επιπτώσεις στην πολιτική των ΗΠΑ στο πλαίσιο της NSM-20 και της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας».
Το NSM-20 αναφέρεται σε ένα προεδρικό μνημόνιο πολιτικής που εφάρμοσε ο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο. Επαναλαμβάνει την απαίτηση ότι οι χώρες που λαμβάνουν αμερικανικές μεταφορές όπλων δεσμεύονται να μην αρνούνται αυθαίρετα ή με άλλο τρόπο να παρεμποδίζουν τις αμερικανικές προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας. Ένας αμερικανικός ομοσπονδιακός νόμος, γνωστός ως «Leahy Law» («Νόμος Λέιχι»), διευκρινίζει επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε ξένες στρατιωτικές μονάδες που είναι ύποπτες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Μίλερ αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν αν το Ισραήλ δεν αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανθρωπιστικές ανησυχίες που έθεσαν οι Όστιν και Μπλίνκεν στην επιστολή.
«Υπάρχουν συνέπειες βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, βάσει της πολιτικής, για τις οποίες δεν πρόκειται να μιλήσω εδώ, κυρίως επειδή ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα κάνει τις αλλαγές που περιέγραψαν [ο Όστιν και ο Μπλίνκεν] στην επιστολή», δήλωσε ο Μίλερ.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκαν επίσης να διευκρινίσουν τις πιθανές συνέπειες.
Οι Epoch Times επικοινώνησαν με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και το ισραηλινό υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων σχετικά με την επιστολή των Όστιν και Μπλίνκεν. Κανένα από τα δύο ισραηλινά υπουργεία δεν είχε απαντήσει μέχρι την ώρα της δημοσίευσης την Τρίτη.
Σύμφωνα με την επιστολή, το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει να φτάνουν καθημερινά στη Γάζα τουλάχιστον 350 φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες. Κάλεσαν επίσης τις ισραηλινές αρχές να συντονιστούν με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να εφαρμόσουν παύσεις στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διεξαγωγή των ανθρωπιστικών παραδόσεων.
Οι Μπλίνκεν και Όστιν κάλεσαν τις ισραηλινές δυνάμεις να επιτρέψουν στους εσωτερικά εκτοπισμένους πρόσφυγες να μετακινηθούν περισσότερο στην ενδοχώρα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Το Al-Mawasi, ένας από τους κύριους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους πρόσφυγες, βρίσκεται κατά μήκος της ακτογραμμής της Μεσογείου.
Η επιστολή της 13ης Οκτωβρίου καλεί επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν να απομονώνουν τμήματα της βόρειας Γάζας.
Η προειδοποιητική επιστολή εστάλη εν μέσω αναφορών ότι οι ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες εξετάζουν μια νέα στρατηγική στη Γάζα για να νικήσουν τη Χαμάς, μια διεθνώς χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση. Το σχέδιο, που συντάχθηκε από απόστρατους ισραηλινούς στρατηγούς και ονομάστηκε «Σχέδιο των στρατηγών», καλεί τις ισραηλινές δυνάμεις να δώσουν στους αμάχους προθεσμία για να εγκαταλείψουν καθορισμένες περιοχές της βόρειας Γάζας. Όσοι παραμένουν σε αυτές τις αποκλεισμένες περιοχές θα θεωρούνται τότε νόμιμοι μαχητές και θα κινδυνεύουν να γίνουν στόχος ισραηλινών επιθέσεων ή να αποκοπούν από τρόφιμα, νερό και άλλες βασικές προμήθειες.
Ο Μίλερ ασχολήθηκε με αυτό το «Σχέδιο των Στρατηγών» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου του υπουργείου στις 9 Οκτωβρίου. Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν ένα τέτοιο σχέδιο, ο Μίλερ απάντησε: «Αυτό θα ήταν απολύτως απαράδεκτο».
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Περίπου 80 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια έχουν εισέλθει από τα περάσματα στα βόρεια της Γάζας από την 1η Οκτωβρίου, από περίπου 60 φορτηγά την ημέρα προηγουμένως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ που παρακολουθεί τις παραδόσεις.
Η COGAT, ο ισραηλινός οργανισμός που διευκολύνει τα περάσματα βοήθειας στη Γάζα, διέψευσε ότι τα περάσματα προς το βορρά είχαν κλείσει.
Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται σε πόλεμο από τότε που η τρομοκρατική οργάνωση επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αφήνοντας πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς, εκ των οποίων τα δύο τρίτα περίπου ήταν άμαχοι. Η Χαμάς τραυμάτισε χιλιάδες άλλους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και απήγαγε άλλους 250 ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου 100 παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα.
Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η υπηρεσία δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και μη μαχητών, αλλά έχει πει ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά.
Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.