Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, αλλά αναγνώρισε ότι η τρομοκρατική ομάδα Αλ Κάιντα μπορεί να επιχειρήσει να ανασυγκροτηθεί στη χώρα μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τίμησε την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, επισκεπτόμενος και τους τρεις χώρους όπου συνετρίβησαν τα αεροπλάνα που καταλήφθηκαν από αεροπειρατές, είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει ότι η τρομοκρατική ομάδα θα μπορούσε να «επιστρέψει».
«Θα μπορούσε η Αλ Κάιντα να επιστρέψει; Ναι», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια, όπου ένα αεροπλάνο κατέρρευσε αφού το πλήρωμα και οι επιβάτες πάλεψαν με τους αεροπειρατές. «Αλλά μάντεψε τι; Έχει ήδη επιστρέψει σε άλλα μέρη. Ποια είναι η στρατηγική; Σε κάθε σημείο όπου βρίσκεται η Αλ Κάιντα, θα εισβάλουμε και θα έχουμε στρατεύματα μέσα; Έλα τώρα».
Οι προσπάθειες εκκένωσης της κυβέρνησης Μπάιντεν σταμάτησαν στις 30 Αυγούστου, με την τελευταία πτήση των εκκενωμένων να φεύγει από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ ώρες πριν από την προθεσμία του προέδρου στις 31 Αυγούστου. Η απόσυρση έκλεισε δύο δεκαετίες εμπλοκής των ΗΠΑ στη χώρα μετά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους και τραυμάτισαν χιλιάδες ακόμη.
Μεταξύ 1996 και 2001, οι Ταλιμπάν επέτρεψαν στην Αλ Κάιντα να δραστηριοποιηθεί στο Αφγανιστάν προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν και ανατρέψουν τους Ταλιμπάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Αλ Κάιντα έχει σημαντικά περιοριστεί, καθώς ο πρώην ηγέτης της Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε το 2011, αλλά με την κατάληψη των Ταλιμπάν, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν η ομάδα θα μπορούσε να επανέλθει.
«Ας δούμε το θέμα λίγο διαφορετικά. Τι συμφέρον έχουμε στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή με την εξαφάνιση της Αλ Κάιντα;» συνέχισε ο Μπάιντεν. «Πήγαμε στο Αφγανιστάν για τον ρητό σκοπό να απαλλαγούμε από την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, καθώς και, επίσης, να βρούμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Και το κάναμε. … Πήγαμε και κάναμε την αποστολή. Γνωρίζετε τη θέση μου εδώ και πολύ καιρό. Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».
Τα σχόλια του προέδρου έρχονται αφού ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στις 20 Αυγούστου ότι ενώ η τρομοκρατική ομάδα διατηρεί την παρουσία της στη χώρα, δεν είναι σαφές πόσοι μαχητές έχουν απομείνει.
«Γνωρίζουμε ότι η Αλ Κάιντα είναι μια παρουσία, όπως και ο ISIS, στο Αφγανιστάν και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό. Δεν πιστεύουμε ότι είναι υπερβολικά υψηλός ο αριθμός, αλλά δεν έχουμε ακριβή αριθμό για εσάς», είπε ο Κίρμπι.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η διεθνής κοινότητα «παρακολουθεί για να δει τι θα συμβεί και αν η Αλ Κάιντα έχει ή όχι τη δυνατότητα να αναγεννηθεί στο Αφγανιστάν».
«Η φύση της Αλ Κάιντα και του ISIS-K είναι ότι θα προσπαθούν πάντα να βρουν χώρο για να αναπτυχθούν και να αναγεννηθούν, είτε είναι εκεί, είτε στη Σομαλία, είτε σε οποιονδήποτε άλλο μη κυβερνητικό χώρο», πρόσθεσε ο Όστιν. «Νομίζω ότι αυτή είναι η φύση της οργάνωσης».
Ο Όστιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει τους Ταλιμπάν να μην φιλοξενήσουν την Αλ Κάιντα ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική ομάδα. Η ομάδα «προειδοποιήθηκε ότι περιμένουμε από αυτούς να μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο», παρατήρησε.
Ο Jack Phillips συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece