Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτρέπει τους Ευρωπαίους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το αξίωμά του τον Ιανουάριο.
Ο Μπάιντεν βρίσκεται επί του παρόντος στη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κίρ Στάρμερ στις 18 Οκτωβρίου. Οι τέσσερις συζήτησαν για την Ουκρανία και το μέλλον της διευρυνόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Η συνάντηση ακολουθεί τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της ομάδας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες ο ίδιος παρουσίασε κατ’ ιδίαν το σχέδιό του για μια ουκρανική νίκη στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Air Force One στις 17 Οκτωβρίου ότι ο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τους τρεις ηγέτες για να διασφαλίσει περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Ουκρανίας μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.
«Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος είναι να καταστήσει τη δέσμευσή μας προς την Ουκρανία βιώσιμη και θεσμοθετημένη μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Σάλιβαν.
Η συνάντηση πραγματοποιείται επίσης λίγες εβδομάδες πριν από τις αμφίρροπες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραστικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Από τη μία πλευρά, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, πρότεινε να συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την παροχή βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία και την αξιοποίηση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία και πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό και έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η συνέχιση της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και των πυρηνικών δυνάμεων που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία.
Για τον σκοπό αυτό, οι εταίροι της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ καταβάλλουν προσπάθειες για να επιδείξουν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας, με ή χωρίς τη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη- υποστηρίζουμε την Ουκρανία όσο το δυνατόν πιο σθεναρά», δήλωσε ο Σολτς. «Ταυτόχρονα, φροντίζουμε να μην γίνει το ΝΑΤΟ μέρος του πολέμου, ώστε αυτός ο πόλεμος να μην καταλήξει σε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.»
«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.»
Με το μέλλον της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και ενδεχομένως του ίδιου του ΝΑΤΟ να τίθεται υπό αμφισβήτηση, τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας έχουν κινηθεί για να διασφαλίσουν ότι μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί την άμυνα της Ουκρανίας έναντι της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής.
Το ΝΑΤΟ παρουσίασε τον Ιούλιο, για παράδειγμα, τη δημιουργία μιας νέας διοίκησης, της οποίας θα ηγείται ένας στρατηγός τριών αστέρων του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη, ο οποίος θα επιβλέπει την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και την ανάπτυξη των δυνάμεων των ουκρανικών στρατευμάτων.
Ομοίως, η συμμαχία ιδρύει γραφείο για έναν εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ που θα εγκατασταθεί στο Κίεβο για να εμβαθύνει τη θεσμική σχέση της Ουκρανίας με τη συμμαχία.
Και τα δύο αποτελούν στοιχεία μιας ευρύτερης δέσμης έργων που αποσκοπούν στην προετοιμασία της Ουκρανίας για την ανάληψη των ευθυνών της στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που γίνει τελικά δεκτή στη συμμαχία, την οποία ο ηγέτης του ΝΑΤΟ περιέγραψε προηγουμένως ως «γέφυρα προς την ένταξη».
Η Ουκρανία δεν μπορεί επί του παρόντος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν διατηρεί εδαφική ακεραιότητα και δεν έχει την ομόφωνη υποστήριξη και των 32 χωρών μελών.
Η Ουκρανία είναι απίθανο να συγκεντρώσει σύντομα την απαραίτητη υποστήριξη για ένταξη, δεδομένης της διστακτικότητας ορισμένων εθνών, όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία, να προβούν σε αυτό που θεωρούν σκόπιμα προκλητικές ενέργειες προς τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να υποχρεωθεί να συμφωνήσει να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για την ειρήνη.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Τραμπ να προσπαθήσει να εξαναγκάσει την Ουκρανία να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 18 Οκτωβρίου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξασφαλίσει μια «δίκαιη ειρήνη» σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ζελένσκι.
«Είναι ζωτικής σημασίας ότι, όποια και αν είναι αυτή η ειρήνη, πρέπει να είναι αποδεκτή από τον ίδιο [τον Ζελένσκι] και τον ουκρανικό λαό, και σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουμε καμία συζήτηση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», είπε.
Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες του Μπάιντεν με τους ξένους ηγέτες αυτή την εβδομάδα δεν αφορούσαν ρητά τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, αλλά το να «δείξει την ευγνωμοσύνη του» για τη συνεχή υποστήριξη των συμμάχων και να συμμετάσχει σε «βαριά πολιτικές συζητήσεις» για τη συλλογική ασφάλεια.
Για το σκοπό αυτό, ο Κίρμπι δήλωσε ότι η επαναβεβαίωση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία ως μελλοντικό μέλος του ΝΑΤΟ είναι υψίστης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια.
«Η αμερικανική ηγεσία έχει σημασία για τους ηγέτες εδώ», δήλωσε ο Κίρμπι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντικές.»
«Το ΝΑΤΟ θα είναι στο μέλλον της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τους βοηθήσουμε να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο.»