Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς προωθεί τη χρήση «μαγικών σπόρων» ως τρόπο καταπολέμησης της έλλειψης τροφίμων, αναφέροντας παραδείγματα καλλιεργειών που είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (Genetically Modified Organisms-GMO) που χρησιμοποιούνται στην Κένυα και την Ινδία.
«Μαγικοί σπόροι» που αναπτύχθηκαν από μια ομάδα αφρικανών ερευνητών καλλιεργειών. Με την αναπαραγωγή ορισμένων ποικιλιών αραβοσίτου, οι ερευνητές δημιούργησαν μια υβριδική καλλιέργεια που ήταν πιο ανθεκτική στα ξηρότερα και θερμότερα κλίματα, έγραψε ο Γκέιτς στην έκτη ετήσια έκθεση Goalkeepers Report που δημοσίευσε το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates στις 12 Σεπτεμβρίου. Η νέα καλλιέργεια, DroughtTEGO, παρήγαγε κατά μέσο όρο 66% περισσότερο σιτάρι ανά στρέμμα στην Κένυα, υποστηρίζει.
Ο Γκέιτς ανέφερε ένα άλλο παράδειγμα για να υποστηρίξει την προώθησή του για GMO καλλιέργειες – το ινδικό κρατίδιο Παντζάμπ. Οι αγρότες στην πολιτεία αυτή άρχισαν να χρησιμοποιούν μια ποικιλία ρυζιού μικρής διάρκειας που απαιτεί τρεις λιγότερες εβδομάδες καλλιέργειας στο χωράφι. Αυτό επέτρεψε επίσης στους αγρότες να φυτέψουν νωρίτερα το σιτάρι τους. «Με έναν σπόρο, το Πουντζάμπ υπερτροφοδοτούσε δύο καλλιέργειες», έγραψε.
Ο δισεκατομμυριούχος συνέχισε ζητώντας «μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης» για μαγικούς σπόρους ως τρόπο αύξησης της γεωργικής παραγωγικότητας και αντιμετώπισης «της τρέχουσας επισιτιστικής κρίσης».
Η έκθεση των Goalkeepers, με τίτλο «The Future of Progress» (Το μέλλον της προόδου) φέτος, υποδηλώνει επίσης ότι οι επιπτώσεις των πολέμων στην Ουκρανία και την Υεμένη, η πανδημία COVID-19 και οι κλιματικές και διατροφικές κρίσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά τις παγκόσμιες φιλοδοξίες για τη διάσωση και τη βελτίωση εκατομμυρίων ζωών μέχρι το 2030.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόοδος έχει σταματήσει εν μέσω πολυάριθμων κρίσεων», δήλωσε ο Γκέιτς, σύμφωνα με δελτίο Τύπου στις 12 Σεπτεμβρίου.
Ο Γκέιτς και η αποτυχημένη πρωτοβουλία AGRA
Ο Γκέιτς έχει προωθήσει στο παρελθόν γεωργικά έργα που απέτυχαν μαζικά να δημιουργήσουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο. Η Συμμαχία για την Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική (Alliance for the Green Revolution in Africa-AGRA), για παράδειγμα, που ξεκίνησε το 2006 και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Γκέιτς και το Ίδρυμα Ροκφέλερ, είχε ως δηλωμένο στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην Αφρική για τη μείωση της πείνας και της φτώχειας.
Μια έκθεση αφρικανικών και γερμανικών ομάδων της κοινωνίας των πολιτών σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι η AGRA υφίσταται εδώ και 14 χρόνια και αντλεί περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην Αφρική, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου στοιχεία για την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας στα έθνη όπου δραστηριοποιείται ο οργανισμός.
Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων στις χώρες αυτές αυξήθηκε κατά περισσότερο από 31 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στην Τανζανία, η AGRA επέμενε ότι οι αγρότες καλλιεργούσαν κάθε καλλιέργεια σε ξεχωριστά χωράφια. Αυτό αύξησε το κόστος παραγωγής και μείωσε την ποικιλομορφία των καλλιεργειών.
Στη Ρουάντα, ορισμένοι αγρότες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν συνθετικά λιπάσματα στα χωράφια τους. Στην Κένυα, οι αγρότες δεν είχαν την ελευθερία να επιλέξουν την ποικιλία αραβοσίτου, το λίπασμα ή το φυτοφάρμακο που λάμβαναν, σημειώνει η έκθεση.
Εκτός από την προώθηση της αυξημένης χρήσης γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, ο Γκέιτς θέλει επίσης ο κόσμος να στραφεί στην κατανάλωση «συνθετικού βοδινού κρέατος» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε πέρυσι στο MIT Technology Review. Το συνθετικό κρέας δημιουργείται στα εργαστήρια από ζωικά βλαστοκύτταρα.
Τον Ιούλιο, ο βουλευτής Ντάστι Τζόνσον (R-S.D.) έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντέιβιντ Σκοτ (D-Ga.), ζητώντας από τον Γκέιτς να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής σχετικά με τις μεγάλες αγορές αγροτικών εκτάσεων που έχει πραγματοποιήσει.
Ο Γκέιτς κατέχει σχεδόν 270.000 εκτάρια (1.092.690.000 στρέμματα) αγροτικής γης που κατανέμονται σε 19 πολιτείες. Είναι ο «μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γεωργικών εκτάσεων» στις Ηνωμένες Πολιτείες.