Παρασκευή, 09 Μαΐ, 2025
Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς συμμετέχει σε συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στις 17 Ιανουαρίου 2024. Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images

Ο Μπιλ Γκέιτς δωρίζει 200 δισ. δολάρια στο Ίδρυμά του μέχρι το 2045

Ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, γνωστοποίησε την Πέμπτη ένα φιλόδοξο νέο σχέδιο: τα επόμενα είκοσι χρόνια θα δωρίσει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια στην ομώνυμη φιλανθρωπική του οργάνωση, με τελικό στόχο το οριστικό κλείσιμο του Ιδρύματος Gates το 2045.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Gates, ο Γκέιτς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα διαθέσω σχεδόν ολόκληρη την περιουσία μου μέσω του Ιδρύματος Gates τα επόμενα 20 χρόνια για τη σωτηρία και βελτίωση ανθρώπινων ζωών σε όλο τον κόσμο». Παράλληλα ανακοίνωσε πως το Ίδρυμα θα τερματίσει τη λειτουργία του την 31η Δεκεμβρίου 2045.

Όπως εξηγεί, αυτή η απόφαση αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με το αρχικό όραμα που είχε από κοινού με την πρώην σύζυγό του, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς: «Όταν ιδρύσαμε τον οργανισμό το 2000, είχαμε βάλει ως όρο να “σβήσει” μερικές δεκαετίες μετά τον θάνατό μας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, επανεξέτασα αυτή τη στρατηγική. Με τη συνδρομή του Διοικητικού μας Συμβουλίου, πιστεύω πλέον ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας σε σαφώς συντομότερο χρονικό ορίζοντα, αν ενισχύσουμε τώρα σημαντικές επενδύσεις προσφέροντας περισσότερη βεβαιότητα στους συνεργάτες μας».

Η ανακοίνωση έγινε ανήμερα της 25ης επετείου του Ιδρύματος Gates, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 με συνιδρύτρια τη Μελίντα και στη συνέχεια ενισχύθηκε από τη συμμετοχή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ.

Η προσωπική περιουσία του Γκέιτς ξεπερνά σήμερα τα 108 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος εκτιμά ότι το Ίδρυμα θα έχει ξοδέψει περίπου 200 δισ. δολάρια μέχρι την οριστική του διακοπή, με το τελικό ποσό να εξαρτάται από τις αποδόσεις των αγορών και τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την εταιρεία FoundationSource, οργανισμοί όπως το Ίδρυμα Gates ταξινομούνται ως φορολογικά απαλλασσόμενοι μη κερδοσκοπικοί φορείς στις ΗΠΑ και δεν υπόκεινται σε φόρους κληρονομιάς ή ακίνητης περιουσίας.

«Ελπίζω κι άλλοι εύποροι να σκεφτούν πόσα θα μπορούσαν να προσφέρουν στους φτωχότερους του πλανήτη αν αύξαναν τη φιλανθρωπική τους δράση, αφού μια τέτοια προσφορά έχει τεράστια κοινωνική απήχηση», υπογραμμίζει ο Γκέιτς.

Το Ίδρυμα Gates έχει κατά καιρούς δεχτεί κριτική για την επιρροή και τη δύναμή του, που δεν συνοδεύονται –όπως λένε αρκετοί– από αντίστοιχη διαφάνεια ή λογοδοσία, ακόμη και σε συνεργασίες του όπως αυτή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο Μπιλ Γκέιτς επίσης είχε προκαλέσει αντιδράσεις με δηλώσεις του για τον κορονοϊό και τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς αποχώρησε από το διοικητικό σχήμα του Ιδρύματος το 2024 μετά τον χωρισμό της με τον Μπιλ Γκέιτς, δεσμευόμενη τότε να ενισχύσει τον οργανισμό με επιπλέον 12,5 δισεκατομμύρια, όπως προέβλεπε η μεταξύ τους συμφωνία διαζυγίου. «Η απόφαση δεν ήταν εύκολη», σχολίασε μέσω κοινωνικών δικτύων πέρυσι. «Είμαι εξαιρετικά περήφανη για το Ίδρυμα που οικοδομήσαμε μαζί και το έργο του για να καταπολεμήσει ανισότητες σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Μπιλ Γκέιτς είχε αποκαλύψει ότι συνάντησε τον τότε εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν ζητήματα δημόσιας υγείας. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Τραμπ συνέβαλε στην επιτάχυνση της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων για τον COVID-19 και του πρότεινε να υιοθετήσουν παρόμοιες τακτικές και για άλλες ασθένειες, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας και στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Τραμπ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν τόσο από τον ΠΟΥ όσο και από τη συμφωνία για την πανδημία με τη στήριξη του Οργανισμού.

Τρία χρόνια πριν, ο Γκέιτς είχε δηλώσει ξανά πρόθεση να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο Ίδρυμα Gates. Το πρόσφατο του άρθρο ήρθε να προσθέσει νέες λεπτομέρειες στο σχέδιο αυτό.

Με την συμβολή του Reuters.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε