Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, πρότεινε στις 20 Απριλίου μία συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με το σοσιαλιστικό καθεστώς της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να απελευθερωθούν πολιτικοί κρατούμενοι του Νικολάς Μαδούρο, σε αντάλλαγμα για την επιστροφή απελαθέντων Βενεζουελανών που βρίσκονται υπό κράτηση στο Ελ Σαλβαδόρ.
Συγκεκριμένα, ο Μπουκέλε ανέφερε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει στην «ανθρωπιστική συμφωνία» για την επαναπατρισμό και των 252 Βενεζουελανών που του παραδόθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον όρο να απελευθερωθεί ισάριθμος αριθμός πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται από τις βενεζουελανικές αρχές. Ο ίδιος σημείωσε πως η πρόταση αυτή απαντά σε προηγούμενες δηλώσεις του Μαδούρο, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη συμφωνία ΗΠΑ–Ελ Σαλβαδόρ για απελάσεις ως μέσο πολιτικής καταστολής.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέρριψε ήδη την πρόταση, ζητώντας εκ νέου την άμεση απελευθέρωση των 252 κρατουμένων χωρίς ανταλλάγματα.
Από τις αρχές της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, έχει συναφθεί συμφωνία απελάσεων που προβλέπει την κράτηση εκατοντάδων ατόμων στο Ελ Σαλβαδόρ με αντάλλαγμα χρηματοδότηση ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Πολλοί από τους απελαθέντες φέρονται να σχετίζονται με εγκληματικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η διαβόητη βενεζουελανική συμμορία Tren de Aragua. Αρκετοί έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα όπως δολοφονίες και βιασμούς στις ΗΠΑ ή αλλού.
Ο Μπουκέλε υπογράμμισε ότι, σε αντίθεση με τους πολιτικούς κρατούμενους του Μαδούρο, τα άτομα που κρατούνται στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο στοχευμένων επιχειρήσεων κατά εγκληματικών δικτύων. Συμπλήρωσε δε ότι «δεν έχουμε πολιτικούς κρατουμένους», απορρίπτοντας την ορολογία που χρησιμοποίησε ο Μαδούρο.
Η πρότασή του αφορά κυρίως κρατούμενους που συνελήφθησαν λόγω της αντίθεσής τους στην αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Μαδούρο το 2024 — μια διαδικασία που η Δύση σε μεγάλο βαθμό δεν αναγνωρίζει ως ελεύθερη και δίκαιη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε καταγγείλει εκτεταμένη εκλογική νοθεία, ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εδμούντο Γκονσάλες φέρεται να έλαβε τουλάχιστον το 65% των ψήφων, παρότι το καθεστώς ανακοίνωσε ότι ο Μαδούρο επικράτησε με 51% έναντι του 43% του Γκονσάλες.
Ο Μπουκέλε παρέθεσε ορισμένα ονόματα κρατουμένων που θα ήθελε να περιληφθούν στην ανταλλαγή, μεταξύ των οποίων ο γαμπρός του Γκονσάλες Ραφαέλ Τουντάρες, ο δημοσιογράφος Ρόλαντ Καρρένιο και η ακτιβίστρια και νομικός Ροθίο Σαν Μιγκέλ. Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση της μητέρας της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, Κορίνα Παρίσκα ντε Ματσάδο, η οποία – σύμφωνα με τον ίδιο – υφίσταται καθημερινές παρενοχλήσεις και αποκλεισμό από βασικές υπηρεσίες όπως το νερό και το ρεύμα.
Στην πρόταση περιλαμβάνονται και αντιπολιτευόμενοι που έχουν ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία της Αργεντινής στο Καράκας, μετά από εντολή πολιορκίας του κτιρίου από τις αρχές της Βενεζουέλας. Μεταξύ αυτών είναι η διευθύντρια της εκστρατείας της Ματσάδο, Μαγκάλι Μέντα, και οι Πέδρο Ουρουτσούρτου, Ομάρ Γκονσάλες, Κλαούντια Μαθέρο και Ουμπέρτο Βιγιαλόμπος.
Τέλος, ο Μπουκέλε ζήτησε την ανταλλαγή περίπου 50 κρατουμένων διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων Αμερικανοί, Γερμανοί, Αργεντινοί, Ισραηλινοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Ουκρανοί και άλλοι.
Απαντώντας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Βενεζουέλας Ταρέκ Ουίλλιαμ Σάαμπ χαρακτήρισε τη δήλωση του Μπουκέλε «κυνική», ενώ αποκάλεσε το σωφρονιστικό κέντρο CECOT, όπου κρατούνται οι απελαθέντες, «κέντρο βασανιστηρίων, δημιουργημένο από το μακάβριο μυαλό του Μπουκέλε».
Του Joseph Lord