Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ είπε ότι η αποτροπή είναι απαραίτητη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας λαμβάνοντας υπόψη την απειλή από την κομμουνιστική Κίνα και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες πρέπει να σταθούν «ώμο με ώμο» για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Χέγκσεθ έκανε τις Φιλιππίνες τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του στην Ασία την Παρασκευή, ακολουθούμενο από την Ιαπωνία, μια κίνηση που, όπως είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα» για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στη συμμαχία τους.
Κατά τη διάρκεια της βιντεο-συνάντησής τους, ο Χέγκσεθ είπε στον Μάρκος ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «σκέφτεται με μεγάλη αγάπη αυτή τη σπουδαία χώρα» και εξέφρασε την επιθυμία να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία με τις Φιλιππίνες.
«Αυτός και εγώ θέλουμε να εκφράσουμε τη σιδερένια δέσμευση που έχουμε στη Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας και στην εταιρική σχέση, οικονομικά και στρατιωτικά», είπε ο επικεφαλής του Πενταγώνου στη συνάντηση, η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά από τον πρόεδρο των Φιλιππίνων.
Ο Χέγκσεθ επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη στάση των Φιλιππίνων στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας —όπου το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε ολόκληρη τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των υφάλων και των νησιών που επικαλύπτονται με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες γειτονικών χωρών— και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεργαστούν τα δύο συμμαχικά έθνη.
«Η αποτροπή είναι απαραίτητη σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά σε αυτήν την περιοχή, στη χώρα σας, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές από τους κομμουνιστές Κινέζους και ότι οι φίλοι πρέπει να σταθούν ώμο με ώμο για να αποτρέψουν τη σύγκρουση, για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ελεύθερη ναυσιπλοΐα», είπε.
Ο Χέγκσεθ πρόσθεσε, «Είτε το αποκαλείτε Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είτε Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων, αναγνωρίζουμε ότι η χώρα σας έχει παραμείνει πολύ σταθερή σε αυτή την τοποθεσία και υπερασπίζεται το έθνος σας».
Σε απάντηση, ο Μάρκος είπε ότι το κράτος του δεν θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες απλώς ως τον μοναδικό εταίρο στη συνθήκη, αλλά και ως «τη μεγαλύτερη δύναμη για την ειρήνη σε αυτό το μέρος του κόσμου».
Οι Φιλιππίνες ήταν αποικία των ΗΠΑ από το 1898 έως το 1946. Και οι δύο δεσμεύονται από μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας του 1951, η οποία υπαγορεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες θα βοηθήσουν η μία την άλλη εάν κάποιο από τα μέρη δεχθεί επίθεση.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκουό Τζιακούν προειδοποίησε ότι τυχόν αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Φιλιππίνων «δεν πρέπει να στοχεύουν σε κανένα τρίτο μέρος» ούτε να βλάπτουν τα συμφέροντά του.
«Όσοι πρόθυμα χρησιμεύουν ως πιόνια σκακιού θα εγκαταλειφθούν στο τέλος», είπε ο Γκουό σε δημοσιογράφους στις 25 Μαρτίου, καθώς προειδοποίησε τις Φιλιππίνες ενάντια σε οποιαδήποτε ανάμειξη στην αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ.
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένας ζωτικής σημασίας θαλάσσιος εμπορικός δρόμος που διεκδικείται εν μέρει από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν.
Το 2016, ένα διεθνές δικαστήριο στη Χάγη αποφάνθηκε υπέρ της νομικής δράσης που ανέλαβαν οι Φιλιππίνες, διαπιστώνοντας ότι οι εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου επί των αμφισβητούμενων υδάτων δεν είχαν νομική βάση.
Αλλά το ΚΚΚ αρνήθηκε να αποδεχθεί αυτή την απόφαση και έστελνε συνεχώς σκάφη του ναυτικού, της ακτοφυλακής και της θαλάσσιας πολιτοφυλακής σε ύδατα εντός των χωρικών υδάτων που διεκδικούν οι Φιλιππίνες. Η Μανίλα έχει κατηγορήσει κινεζικά πλοία για επανειλημμένο εμβολισμό, χρήση κανονιών νερού και εκτόξευση φωτοβολίδων κατά των πλοίων της ακτοφυλακής που μετακινούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Ο Μάρκος πρότεινε νωρίτερα μια συμφωνία με το ΚΚΚ, προσφέροντας την απομάκρυνση του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Typhoon από τη χώρα του εάν η Κίνα σταματήσει τις πιεστικές της ενέργειες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στην παρουσία του πυραυλικού συστήματος στο έδαφος των Φιλιππίνων, το οποίο τοποθέτησε ο στρατός των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2024 κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.
«Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο για τα πυραυλικά τους συστήματα και τα πυραυλικά τους συστήματα είναι χίλιες φορές πιο ισχυρά από αυτά που έχουμε εμείς», είπε ο Μάρκος στους δημοσιογράφους στις 30 Ιανουαρίου.
Το σύστημα Typhon είναι ένα επίγειο σύστημα εκτόξευσης που μπορεί να εκτοξεύσει το Standard Missile 6 (SM-6) και το Tomahawk Land Attack Missile. Το τελευταίο μπορεί να διανύσει περισσότερα από 1.600 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι μέρη της Κίνας είναι εντός του βεληνεκούς του.
Η Λίλυ Τζόου συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.