Καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ο οργανισμός του ΟΗΕ που εποπτεύει την πυρηνική ενέργεια δήλωσε ότι δεν αναφέρθηκε «καμία επίπτωση» στην ασφάλεια.
Σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι εμπειρογνώμονές του «έγιναν μάρτυρες ισχυρού μαύρου καπνού που προερχόταν από τη βόρεια περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια μετά από πολλαπλές εκρήξεις που ακούστηκαν το βράδυ».
Η «ομάδα (των εμπειρογνωμόνων) ενημερώθηκε από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για μια υποτιθέμενη επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος σήμερα σε έναν από τους πύργους ψύξης που βρίσκονται στην περιοχή», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ. «Δεν έχουν αναφερθεί επιπτώσεις στην πυρηνική ασφάλεια».
Οι αναφορές που εστάλησαν στον ΔΟΑΕ ανέφεραν ότι ένα υποτιθέμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία και θεωρείται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε μια πιο μακροσκελή ανακοίνωση.
Η ζημιά που προκλήθηκε δεν έχει «άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των έξι μονάδων που βρίσκονται σε διακοπή λειτουργίας», προστίθεται στην ανακοίνωση. Προειδοποίησε όμως ότι μια πυρκαγιά στο χώρο ή κοντά στις μονάδες «αντιπροσωπεύει κίνδυνο εξάπλωσης της πυρκαγιάς και σε εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια».
«Το εργοστάσιο επιβεβαίωσε στην ομάδα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας, καθώς δεν υπάρχει ραδιενεργό υλικό κοντά στην περιοχή της υποτιθέμενης επίθεσης», ανέφερε ο ΔΟΑΕ, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ επαλήθευσε ανεξάρτητα τα επίπεδα ραδιενέργειας επί τόπου και διαπίστωσε ότι δεν είχαν μεταβληθεί.
Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που τόσο Ουκρανοί όσο και Ρώσοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνται για την πυρκαγιά, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ότι «οι Ρώσοι τρομοκράτες» που ελέγχουν το εργοστάσιο, «η κατάσταση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι φυσιολογική».
«Από την πρώτη ημέρα της κατάληψής του, η Ρωσία χρησιμοποιεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μόνο για να εκβιάζει την Ουκρανία, όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», συνέχισε.
Όμως ο διευθυντής του εργοστασίου, Γιούρι Τσέρνιτσουκ, ο οποίος τοποθετήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση, ανέφερε σε δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό Ria Novosti ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μετέφερε ένα εύφλεκτο υγρό έπληξε το εργοστάσιο.
Την Κυριακή, ένα «πολεμικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος […] πέταξε μέσα από την οροφή στον πύργο ψύξης και πυροδοτήθηκε», είπε, σύμφωνα με μετάφραση. «Κρίνοντας από την ταχύτητα με την οποία ξεκίνησε η φωτιά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπήρχε κάτι άλλο εκεί – φιάλες με βενζίνη ή ναπάλμ, επειδή η φωτιά ξέσπασε πολύ γρήγορα και εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση», συνέχισε.
Η Rosatom, η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας, χαρακτήρισε το περιστατικό ως πράξη «πυρηνικής τρομοκρατίας», όπως ανέφερε μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από τη ρωσική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, ανέφερε επίσης.
Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πριν από δύο χρόνια, υπήρχαν ανησυχίες ότι οι μάχες γύρω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, που βρίσκεται στον ποταμό Ντνίπρο, περίπου 30 μίλια νοτιοδυτικά της πόλης Ζαπορίζια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνική καταστροφή.
Μόλις η Ρωσία πήρε τον έλεγχο του εργοστασίου, υπήρξαν εκκλήσεις προς τη Μόσχα να επιστρέψει την κυριότητά του στην Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν ψήφισμα για να παραχωρήσει η Ρωσία τον έλεγχο «αμέσως» στις ουκρανικές αρχές «για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία του», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.
Η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο σημειώθηκε το 1986 στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, ενώ βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Εκείνη την εποχή, το κομμουνιστικό καθεστώς αρνήθηκε το μέγεθος της καταστροφής πριν αναγκαστεί να προβεί σε εκκενώσεις της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο, η οποία εξακολουθεί να είναι ακατοίκητη μέχρι σήμερα.
Η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό ήρθε την ώρα που ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στο εσωτερικό της Ρωσίας, ερχόμενος την ώρα που η Μόσχα και ανεξάρτητοι παρατηρητές δήλωσαν ότι στρατεύματα έχουν διεισδύσει στο εσωτερικό του ρωσικού εδάφους του Κουρσκ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα.
Αν και δεν είπε συγκεκριμένα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τις επιθέσεις στο Κουρσκ, ο Ζελένσκι δήλωσε σε νυχτερινό διάγγελμα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν τώρα «να ωθήσουν τον πόλεμο έξω στο έδαφος του επιτιθέμενου», σύμφωνα με ένα απομαγνητοφωνημένο κείμενο.
«Η Ουκρανία αποδεικνύει ότι ξέρει πραγματικά πώς να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και εγγυάται ακριβώς το είδος της πίεσης που χρειάζεται […] πίεση στον επιτιθέμενο», είπε, αναφερόμενος στη Ρωσία.
Ο ΔΟΑΕ σήμανε επίσης ξεχωριστό συναγερμό για την αναζωπύρωση των μαχών στο Κουρσκ, λέγοντας ότι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη Ρωσία.