Κυριακή, 23 Φεβ, 2025
Ο υποψήφιος επίτροπος της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, παρακολουθεί την ακρόαση για την επιβεβαίωσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 4 Νοεμβρίου 2024. (Nicolas Tucat/AFP μέσω Getty Images)

Ο εμπορικός απεσταλμένος της ΕΕ λέει ότι η Ουάσιγκτον δείχνει πρόθυμη να συμβιβαστεί για τους δασμούς

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς είχε 4ωρη συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη

Κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη συνάντησή του με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ για να συζητήσουν μια συμφωνία για τη μείωση και ενδεχομένως την κατάργηση των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν προθυμία για συμβιβασμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας Μάρος Σέφτσοβιτς τόνισε τη σημασία της ενεργού δέσμευσης και της δικαιοσύνης στο εμπόριο κατά τη διάρκεια τετράωρης συνάντησης με αξιωματούχους του Τραμπ στην Ουάσιγκτον. «Ο κορυφαίος στόχος, όπως μας παρουσιάστηκε χθες από τους Αμερικανούς εταίρους μας, είναι η αμοιβαιότητα», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση της Πέμπτης.

«Προτεραιότητα, όπως τονίστηκε αρκετές φορές στη συνομιλία μας, είναι τα αυτοκίνητα – πώς να μειώσουμε τους δασμούς, ακόμη και πώς να τους καταργήσουμε. Είναι πολύ ανοιχτοί να συζητήσουν οτιδήποτε αφορά τη μείωση των δασμών, επειδή είμαστε ίσως η πιο ανοιχτή οικονομία στον κόσμο. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε αυτή την περίοδο του πόνου.»

Ο Σέφτσοβιτς , ο οποίος κατάγεται από τη Σλοβακία, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λάτνικ, τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσσετ και τον Τζέημισον Γκρηρ, τον υποψήφιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Η προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ έχει κλονίσει τη μακρόχρονη διατλαντική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να επιβάλει υψηλότερους φόρους στις εισαγωγές από την ήπειρο για να αντιστοιχίσει τους δασμούς στα προϊόντα που εισέρχονται στην ΕΕ από την Αμερική. Ωστόσο, το σχέδιό του για τους δασμούς συμπεριελάμβανε τον ευρωπαϊκό φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει δραστικά στην αύξηση των φόρων εισαγωγής και ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια ευρύτερη εμπορική σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

Ο Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι προσπάθησε, κατά τη συνομιλία του με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, να εξισώσει τον ΦΠΑ με τον φόρο επί των πωλήσεων, καθώς καταβάλλεται από τον τελικό καταναλωτή, αλλά ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο για το θέμα αυτό. Ο Τραμπ έχει επίσης προτείνει ξεχωριστούς δασμούς στα αυτοκίνητα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών, πέραν του ότι έχει ήδη επιβάλει εισφορές 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, ιδίως στον χάλυβα, και ότι η Ευρώπη και η Αμερική θα πρέπει να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αντί να τιμωρούν η μία την άλλη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με έμφαση στην αναζήτηση τρόπων για να «δημιουργηθεί θετική δυναμική», είπε ο Σέφτσοβιτς, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα ήθελε να δει πού μπορεί να «κινηθεί πρώτη και γρήγορα […] για να αποφύγει τον ‘πόνο’ των μέτρων και των αντιμέτρων».

Τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μια προσωπική σχέση με τους Αμερικανούς ομολόγους του. «Χαίρομαι που συνέβη και που μπορέσαμε να έχουμε μια τόσο έντονη συνάντηση», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς. «Νομίζω ότι αν πρέπει να επιλύσουμε 50 δισεκατομμύρια [ευρώ], μπορούμε πραγματικά να το κάνουμε […] και σχετικά γρήγορα. Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε τον διάλογο, να χρησιμοποιήσουμε τη δυναμική που ελπίζω ότι δημιουργήσαμε χθες και να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα και όχι στα μέτρα και τα αντίμετρα.»

Ο Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι ανέφερε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι οι συνολικοί δασμοί των ΗΠΑ στην ΕΕ ανέρχονται περίπου στο 1,4%, ενώ οι συνολικοί δασμοί της ΕΕ στα αμερικανικά προϊόντα είναι χαμηλότεροι, στο 0,9%, και ότι το 70% των αγαθών που φθάνουν στην Ευρώπη είναι αφορολόγητα. Παρατήρησε επίσης ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να αυξήσει την ποσότητα του αμερικανικού υγρού φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas – LNG) που αγοράζει με στόχο την απεξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα.

Ο Τραμπ υπέγραψε μνημόνιο στις 13 Φεβρουαρίου με το οποίο επέβαλλε αμοιβαίους δασμούς σε όλους τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. «Αποφάσισα, για λόγους δικαιοσύνης, ότι θα επιβάλλω αμοιβαίους δασμούς, δηλαδή ό,τι χρεώνουν οι άλλες χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο. «Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, μας χρεώνουν πολύ περισσότερο από ό,τι τους χρεώνουμε εμείς – αυτές οι μέρες όμως έχουν παρέλθει.»

Επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις ούτε απαλλαγές.

Του Guy Birchall

Με πληροφορίες από το Reuters και  το Associated Press

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε