Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ, είναι πλέον ο επικεφαλής της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Η επίσημη ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας εξαγοράς αναμένεται την Παρασκευή πριν από το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.
Το Twitter θα διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τις 28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Παράγκ Αγκράουαλ και ο οικονομικός διευθυντής Νεντ Σίγκαλ έχουν απολυθεί, σύμφωνα με πολλές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.
Η αγορά βάζει τέλος σε μια ασυνήθιστη μάχη εταιρικής εξαγοράς που εξελίχθηκε σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ για σχεδόν επτά μήνες.
Ο Μασκ μοιράστηκε την Τετάρτη ένα βίντεο με τον εαυτό του να μπαίνει στα κεντρικά γραφεία του Twitter κρατώντας έναν νεροχύτη, γράφοντας στο Twitter “let that sink in”. Άλλαξε επίσης το βιογραφικό του στο κοινωνικό δίκτυο σε “Chief Twit”.
Πριν ο Μασκ φτάσει στα κεντρικά γραφεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το CNN έλαβε στην κατοχή του ένα email που στάλθηκε σε όλα τα μέλη του προσωπικού.
“Όπως θα δείτε ή θα ακούσετε σύντομα, ο Έλον βρίσκεται στο γραφείο στο SF αυτή την εβδομάδα, συναντώντας τους ανθρώπους, περπατώντας στους διαδρόμους και συνεχίζοντας να εμβαθύνει στη σημαντική δουλειά που κάνετε όλοι σας. Αν βρίσκεστε στο SF και τον δείτε τριγύρω, πείτε ένα γεια! Για όλους τους υπόλοιπους, αυτή είναι μόνο η αρχή πολλών συναντήσεων και συζητήσεων με τον Έλον, και θα ενημερωθείτε όλοι απευθείας από αυτόν την Παρασκευή”.
Αλλά ο πανηγυρικός χαρακτήρας μετά από μια επταμηνιαία μάχη μεταξύ του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και της εταιρείας κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να τελειώσει πρόωρα, καθώς “θα έχει ακόμη πολλή σκληρή δουλειά μπροστά του”, λέει ο Τζέισον Μόζερ, ανώτερος αναλυτής και επικεφαλής σύμβουλος στο The Motley Fool.
Entering Twitter HQ – let that sink in! pic.twitter.com/D68z4K2wq7
— Elon Musk (@elonmusk) October 26, 2022
Η εξαγορά θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο κρίσιμες συμφωνίες στην ιστορία των συγχωνεύσεων και εξαγορών, λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που προσέλκυσε.
Η όλη δοκιμασία ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Μασκ αγόρασε ένα σημαντικό μερίδιο της εταιρείας για να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος. Τον κάλεσαν να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που τελικά αρνήθηκε. Αντ’ αυτού, ο δισεκατομμυριούχος CEO πρότεινε να αγοράσει την εταιρεία έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 54,20 δολαρίων ανά μετοχή.
Η τιμή που προσέφερε ο Μασκ αντιπροσώπευε ένα premium 38% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας την 1η Απριλίου. Αυτή ήταν η τελευταία συνεδρίαση διαπραγμάτευσης πριν ο Μασκ αποκαλύψει το περίπου 9% του μεριδίου του στην εταιρεία. Ορισμένοι είχαν θεωρήσει ότι το ποσό ήταν υπερβολικά μεγάλο, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιμετώπιζε μηδενικό ανταγωνισμό.
“Η ισχυρή διαισθητική μου αντίληψη είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας με τη μέγιστη δυνατή εμπιστοσύνη και ευρεία συμμετοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού”, δήλωσε ο Μασκ στο συνέδριο TED2022 στο Βανκούβερ τον Απρίλιο. “Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα οικονομικά”.
Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης συμφώνησε τελικά στην προσφορά εξαγοράς, αλλά ο Μασκ προσπάθησε να εγκαταλείψει τη συμφωνία λόγω των ανησυχιών του σχετικά με την επικράτηση των bots και των ψεύτικων λογαριασμών. Πίστευε ότι ο αριθμός των spam bots ήταν μεγαλύτερος από το 5% που αποκάλυψε το Twitter. Το Twitter κατέθεσε αγωγή εναντίον του Μασκ για να τον αναγκάσει να υλοποιήσει την εξαγορά του.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μασκ άλλαξε γνώμη, επιβεβαιώνοντας με επιστολή του προς το Twitter ότι θα προχωρήσει στην αρχική του προσφορά. Η αιφνιδιαστική μεταστροφή συνέβη μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση των δύο μερών σε δικαστήριο του Delaware Chancery Court. Πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι θα ήταν δύσκολο για τον Μασκ να κερδίσει την υπόθεση.
Ο Μασκ είχε αναφερθεί πρόσφατα στην υπόθεση του Twitter κατά τη διάρκεια μιας κλήσης για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου της Tesla, λέγοντας ότι είναι “ενθουσιασμένος”.
“Νομίζω ότι πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο που απλά έχει κατά κάποιο τρόπο μαραζώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έχει απίστευτες δυνατότητες, αν και προφανώς εγώ και οι άλλοι επενδυτές πληρώνουμε υπερβολικά για το Twitter αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε.
Έτσι, τώρα που ο Μασκ έχει τον έλεγχο και δεν είναι υπόχρεος σε κανέναν, μπορεί να ανατρέψει την πορεία του προβληματικού ιστότοπου;
Τι μέλλει γενέσθαι για το Twitter
Την περασμένη εβδομάδα, η Washington Post ανέφερε ότι ο Μασκ σχεδιάζει να απολύσει το 75% του εργατικού δυναμικού του Twitter. Κάνοντας περισσότερα με λιγότερα, θα υποδείξει ισχυρότερη ρευστότητα και μεγαλύτερη κερδοφορία, λένε οι αναλυτές της αγοράς. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια θεραπεία για τα προβλήματα στασιμότητας της αύξησης των εσόδων της και της διογκωμένης εταιρικής δομής κόστους.
“Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μασκ διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων και πιθανότατα έχει κάποιες σπουδαίες ιδέες για τη βελτίωση της πλατφόρμας, φαίνεται επίσης ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η εταιρεία και η υπηρεσία”, δήλωσε ο Μόζερ στους Epoch Times.
Ωστόσο, το Bloomberg ανέφερε ότι ο Μασκ διέψευσε προηγούμενες αναφορές, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να περικόψει το 75% του προσωπικού.
Ο Μασκ θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει κάποιες αντιδράσεις, καθώς έχει γίνει στόχος αριστερών οργανώσεων από τότε που αναφέρθηκαν τα σχέδια εξαγοράς του. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν τον Μάιο ότι “ο Τζορτζ Σόρος, στελέχη των Κλίντον και Ομπάμα και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις” βρίσκονταν πίσω από την εκστρατεία που προέτρεπε τις μεγάλες εταιρείες να μποϊκοτάρουν το Twitter μετά την εξαγορά του Μασκ.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ιδέα του Μασκ να υποστηρίξει και να ενισχύσει την ελευθερία του λόγου στην “de facto πλατεία της πόλης” με την αγορά της εταιρείας θα οδηγήσει σε ρητορική μίσους και διάδοση παραπληροφόρησης.
Οι ειδικοί της αγοράς έχουν σημειώσει ότι οι διαφημιστές ενδέχεται να έχουν ανησυχίες για το πού κατευθύνεται το Twitter υπό τον έλεγχο του Μασκ. Όμως ο ίδιος προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter με τις λέξεις “Αγαπητοί διαφημιστές του Twitter”. Ο Μασκ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι ο ιστότοπος θα κατακλυστεί από παραπληροφόρηση και ρητορική μίσους, καθώς σχεδιάζει να μειώσει τον έλεγχο του περιεχομένου. Συμφώνησε ότι “το Twitter προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα ελεύθερο για όλους κολαστήριο, όπου μπορεί να ειπωθεί οτιδήποτε χωρίς συνέπειες!”.
“Ο λόγος που απέκτησα το Twitter είναι επειδή είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να υπάρχει μια κοινή ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου ένα ευρύ φάσμα πεποιθήσεων μπορεί να συζητηθεί με υγιή τρόπο, χωρίς να καταφεύγει στη βία”, έγραψε. “Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διασπαστούν σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς ηχοθαλάμους που δημιουργούν περισσότερο μίσος και διχάζουν την κοινωνία μας”.
Πρόσθεσε ότι δεν αγόρασε το Twitter “για να βγάλει περισσότερα χρήματα. Το έκανα για να προσπαθήσω να βοηθήσω την ανθρωπότητα, την οποία αγαπώ”.
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέταζε το ενδεχόμενο αναθεώρησης της εθνικής ασφάλειας για τα εγχειρήματα του Μασκ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς του Twitter. Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς.